Gripa porumbeilor

Îmbolnăvirea aparatului respirator se datorează mai multor agenţi infecţioşi, care produc o boală mixtă. Între cauzele declanşatoare amintim factorii care scad rezistenţa organismului, între care şi condiţiile de întreţinere a volierei.

Agenţi patogeni

Între agenţii patogeni implicaţi se numără micoplasme, viruşi, ciuperci şi Trichomonas. Acestea scad rezistenţa

organismului şi produc mediu favorabil pentru înmulţirea germenilor de pasteurele, coci şi bacterii coli. De fapt acestea (agenţi patogeni secundari) cauzează simptomele vizibile a bolii: sunetul horcăitor provenit din ciocul animalelor.

Cauza gripei porumbeilor nu este întotdeauna un agent infecţios. Aerisirea incompletă a porumbarului, conţinutul scăzut de oxigen şi/sau conţinutul crescut de gaze nocive şi praf, adică orice condiţie neprielnică, conduce la scăderea rezistenţei organismului porumbeilor.

Simptomele bolii

Iniţial apare tusea şi scurgeri din cioc, care în forma acută se transformă în scurgeri muco-purulente, de culoare

galben-maronie. În această fază scade consumul de furaj şi apă, animalele devin abătute, se opreşte procesul de năpârlire. Animalele prezintă prurit în zona capului şi nasului.

În cazul deschiderii ciocului se poate observa o secreţie mucoasă de la baza limbii până la palatul gurii, mucoasa faringelui este inflamată.

În forma avansată a gripei se formează depuneri alb-gălbuie pe zona laringelui. Inflamaţia progresează spre trachee şi bronhii.

Diagnosticul gripei

În cele mai multe cazuri diagnosticul se poate pune pe baza comportamentului animalelor bolnave, modificărilor

din zona capului, simptomele aparatului respirator, sunetele horcăitoare specifice.

În cazul apariţiei primului simptom este indicat examen medical veterinar şi determinare bacteriologică.

Diagnostic diferenţial

Ornitozătrichomonoză.

Indicaţii privind tratamentul:

chevimulin-tdin momentul apariţiei primului simptom

sau chevicet-t

sau aviosan

sau chlortetracyclin+

/tylosin+.

Îndepărtarea factorilor şi stresorilor care reduc rezistenţa organismului – controlul porumbarului (oxigenare, aerisire), depunerile de praf şi încărcătura aerului cu particole de praf.

Observaţie

Pe durata tratamentului porumbeii să nu primească furaj cu conţinut crescut de calciu (de ex. grit), fiindcă, calciul leagă clortetraciclina, astfel scăzând eficacitatea ei.


Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.