Gripa Porumbeilor

Imbolnavirea aparatului respirator se datoreaza mai multor agenti infectiosi, care produc o boala mixta. Intre cauzele declansatoarea mintim factorii care scad rezistenta organismului, dar si conditiile de intretinere a volierei.

Agentii patogeni implicati se numara micoplasme, virusi, ciuperci si Trichomonas. Acestia scad rezistenta organismului si produc mediu favorabil pentru inmultirea germenilor de pasteurele. coci si bacterii  coli. De fapt acestea (agentii patogeni secundari) cauzeaza simptome vizibile ale bolii: sunetul horcaitor provenit din ciocul pasarilor.

Cauza gripei porumbeilor nu este intotdeauna un agent infectios. Alte cauze care duc la imbolnavirea porumebilor sunt: aerisirea incompleta a adapostului, continutul scazut de oxigen si/sau continutul crescut de gaze nocive si praf, orice conditie neprielnica, conduce la scaderea rezistentei organismului porumbeilor.

Simptomele bolii. Initial aparea tusea si scurgeri din cioc, care in forma acuta se transfora in scurgeri muco-purulente, de culoarea galben-maronie. In aceasta faza scade consumul de furaje si apa, pasarile devin abatute, se opreste procesul de naparlire. Pasarile prezinta pririt in zona capului si nasului. In cazul deschiderii ciocului se paote observa o secretie mucoasa de la baza limbii pana la palatul gurii, mucoasa faringelui este imflamata.

In forma avansata a gripei se formeaza depuneri alb-galbui in zona laringelui. Inflamatia progreseaza spre trahee si bronhii.

Diagnosticul gripei. In cele mai multe cazuri diagnosticul se poate pune pe baza comportamentului pasarilor bolnave, modificarile din zona capului, simptomele aparatului respirator, sunetele horcaitoare specifice.

In cazul aparitiei primului simptom este indicat examen medical veterinar si determinare bacteriologica.

Diagnostic diferentiat – ornitoza si trichomonoza.

Indicatii privind tratamentul (tratament recomanda de Chevita)

chevitmulin-t din momentul aparitiei primului simptom

sau chevicet-t, aviosan, chlortetracyclin+/tylosin+

Indepartarea factorilor si stresorilor care reduc rezistenta oraganismului – controlul porumbarului (oxigenare, aerisire), depunerile de praf si incarcatura aerului cu particole de praf.

Observatie

Pe durata tratamentului porumbeii sa nu primeasca furaj cu continut crescut  de calciu , de exemplu grit, deoarece calciu leaga clortetraciclina, scazand astfel eficacitatea ei.

Sursa: http://porumbel.net/wp-content/fisiere/chevita_specialitati_pentru_porumbei.pdf

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Gripa Porumbeilor

  1. NU are nimic, doar atunci daca le dai doar floarea soarelui s-ar putea sa aibe probleme cu ficatul, dar e indicat sa le dai mai multe feluri de graunte (grau, floarea soarelui, porumb, rapita, mazare) eu aceste 5 feluri le dau si mai adaug si sorg. E bine sa nu abuzezi cu un singur fel de mancare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.