Hexamitiasis-ul

Hexamitele sunt, ca si in cazul “malaiului”, protozoare flagelate. Ele sunt paraziti monocelulari care se deplaseaza de preferinta in intestin si pot provoca puternice imbolnaviri intestinale. De cele mai multe ori se intalneste forma acuta, mai ales la pui; acestia sunt agitati, se umfla in pene, nu au dispozitia de a zbura. Sunt infectati si porumbeii adulti, dar atacul asupra lor nu este atat de vizibil. Totusi, desi semnele clinice sunt mai greu de recunoscut, ei slabesc iar tonusul lor vital este redus. Mai ales in cazul cursierilor, performantele sunt mai reduse. Infectarea se face mai ales prin hrana si prin apa de baut. Prin contactul cu animale bolnave, apa de baut poate fi puternica contaminata cu agentii patogeni respectivi.

Deosebiti de periclitati sunt puii de-abia eclozati care nu au nici un fel de imunitate impotriva acestor flagelate si care se imbolnavesc la cateva zile dupa perioada de incubare. Simptomele infectiei acute sunt fecalele apoase cu mucozitati si somnolenta. Porumbeii adulti naparlesc. Este posibil un tratament medicamentos eficient si rapid. Se administreaza aceleasi medicamente ca si in cazul tricomonazei. Pentru a evita infectia renala, tratamentul trebuie tinut neintrerupt timp de sapte zile. Se recomnada o stricta supraveghere a puilor in primele saptamani de viata pentru ca sa se ia masuri rapide in cazul unor infectii. In cazul cursierilor si voiajorilor se vor tine sub observatie si porumbeii adulti.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.