In functie de anotimp si de numerosi alti factori, compozitia hranei poate varia. Pewrechile reproducatoare primesc in perioada de inmultire o hrana speciala. pasarilor tinere li se va administra alt sortiment de hrana, toamna toti porumbeii vor primii hrana corespunzatoare perioadei de naparlire, iar iarna alimentele vor fi bogate in energie.
Daca necesarul porumbeilor este acoperit in totalitate nu se poate sti sigur. Amestecurile de graunte contin deseori preaputine minerale, vitamine si oligoelemente. Multi crescatori folosesc amestecuri imbogatite cu minerale sau concentrate de vitamine introduse in hrana si in apa de baut. Oricum, este mult mai comod sa utilizam hrana de calitate care contine toate elementele necesare, se recomanda hrana presata.
Cea mai simpla forma de hranire este administrarea de granule prefabricate, unde nu mai este necesaras decat supravegherea dozajului. Sau putem realiza un dozaj de 2/3 graunte si o treime granule pentru completare.
Cand hranirea este optima, porumbeii se inmultesc cu mult spor, puii cresc mult mai repede, penajul este unul stralucitor iar naparlirea are loc fara probleme.
Cand vrem sa procedam corect, trebuie sa ne documentam intai asupra necesitatilor de substante nutritive ale pasarilor, sa stim cum valorifica porumbeii fiecare substanta. Prin hranirea zilnica nu trebuie numai sa potolim foamea pasarilor, ci trebuie sa le mentinem sanatoase, sa le permitem o reproducere si o dezvoltare fara probleme, si o crestere raprida si sanatoasa a puilor. In cazul raselor zburatoare, acestea trebuie sa poata zbura un timp indelungat fara sa dea semne de oboseala.
Sursa: Cresterea porumbeilor, Heinrich Mackrott