Hranirea si alte lucruri – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Ludo  Claessens era cu totul altceva, dar nu putem nega faptul ca a fost un columbofil bun.

Ar fi bine sa iti deschizi urechile cand astfel de oameni isi deschid gurile.

Ei bine, despre hranire, Ludo obisnuia sa spuna: “Daca exista un lucru mai putin important in sportul columbofil Acela este hranirea.”

Binenteles, putin exagerat, dar este ceva adevar in aceaste cuvinte.

Intreaba 10 campioni despre modul lor de hranire si vei afla 10 raspunsuri diferite.

DIN ACEASTA CAUZA

Din aceasta cauza, eu, rareori scrisu despre hranire. Intr-un articol scriam ca in aceasta privinta sunt la fel ca si Andre Roodhooft, Leo Heremans, Koopman si asa mai departe: Nu prea stim multe despre enzime, grasimi, proteine, carbohidrati, omega si multe alte prostii de genul acesta.

Totusi, putem fi mandri de rezultatele noastre.

Porumbeii Koopman pot sa manance ceea ce le place si cat de mult vor tot timpul anului. Majoritatea campionilor urasc sa le dea porumbeilor lor orz. Insa Dirk van Dijck crede ca orzul este ca “aurul”.

UN SFAT

Acum unii scriitori, crescatori care cu greu reusesc sa claseze macar, sfatuiesc ca sa administram 30 de grame de hrana pe zi per porumbel. Columbofilii cu experienta stiu cu totul altceva.

De cele mai multe ori porumbeii te vor invata daca faci bine ceea ce faci. Noi, olandezii si belgienii am avut o toamna destul de calduroasa, dar recent temperaturile au coborat catre zero grade celsius, cu un vant rece ca gheata.

Ce am reusit sa observam noi?

Imediat porumbeii au inceput sa manance ca dracii. Instinctul lor “le-a spus” sa faca asa.

30 de grame pe zi nu ar fi indeajuns si le-ar face mult rau.

Majoritatera crescatorilor nu lasa porumbeii afara iarna. Unul dintre motive este frica de pasarile de prada. Aceastea din urma fiind o problema mult mai mica vara.

Altii isi lasa porumbeii sa zboare si in cazul catorva, porumbeii lor se antreneaza ca dracii cand sunt in perioada naparlirii.

In cazul acestor porumbei este nevoie de mai multa hrana decat la porumbeii care sunt tinuti inauntrul crescatoriei.

huisasinsneeuw

Spatele casei mele in timpul iernii. Slava Domnului ca e facuta acum cativa ani.

APA

Un lucru interesant cu aceste temperaturi scazute este ca porumbeii manaca mult, dar beau putina apa. De fapt mai putin de sfert din cantitatea pe care o consuma in plina vara.

Asaca imaginative cand tratati porumbeii iarna prin intermediul apei. Foarte putin crescatori isi trateaza porumbeii iarna, dar s-ar putea sa fii nevoit sa o faci, devreme ce ai o problema de sanatate.

Daca administrezi tratamentul prin apa de baut, cantitatea recomanda pe cutie este de departe mult prea mica, devreme ce porumbei beau putina apa.

Daca tratezi porumbeii vara, cand este foarte cald, acestia vor primi prea mult medicament. Nici nu stiu care dintre cele doua este mai grav.

houseabackside

In timpul verii.

IN CONCLUZIE

In final as vrea sa avetizez acei crescatori care intentioneaza sa achizitioneze porumbei de pe internet.

Chiar acum sunt foarte multi porumbei oferiti spre vanzare la “mana a doua”.

Acest lucru inseamna ca cel care se ocupa de licitatie pe site pretinde ca vinde porumbei direct de la crescator, un nume mare, binenteles.

Dar adevarul este ca acei porumbi sunt oferiti spre vanzare de altii. Acei “altii” au cumparat porumbeii de la acel columbofil faimos, care s-au dovedit a fi buni de nimic si acum ei incearca sa recupereze banii irositi pe acei porumbei de nimic.

Saracii straini. Multi dintre ei uita ca si marii campioni pot sa reproduca rebuturi!

O INVESTITIE BUNA

Am spus ca “incearca sa recupereze ceva din bani”.

Unii reusesc chiar mai bine de atat.

De exemplu acest Belgian. A cumparat o gramada de pasari de la unul dintre cei mai mari crescatori din Belgia in urma cu cativa ani.

Dar ce dezamagire. Niciul din acei porumbei nu au fost buni de ceva, in ciuda pedigreele ce iti taiau rasuflarea. Acesta ia pus pe internet si, fie ca ma credeti fie ca nu, a facut un profit de 30.000 euro.

Si acesta nu este singurul exemplu pe care il stiu.

Asadar poti sa faci bani si cu porumbei slabi (rebuturi). De fapt este chiar o invetitie buna. Dar unii stiu unde sa mearga sa cumpere porumbei. Numele crescatorul nu ar trebui sa fie “la moda”.

Pedigreele lui, la fel sa nu fie la moda.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Hranirea si alte lucruri – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.