Ideea mea – Un Articol de Ad Schaerlaeckens

Reporterul unei reviste columbofile straine vroia sa cunoasca opinia mea in legatura cu cateva aspecte. Ideea era ca existau atat de multe neintelegeri in tara sa, spusese acesta. Asadar, urma sa imi publice opiniile mele.

I-am spus: Continua, dar cu o singura conditie. Sa clarifici din start ca ceea ce voi spune este ceea ce cred eu si nimic mai mult. A fost de acord cu acest aspect, asa ca mi-a pus intrebarile la care eu am raspuns. De vreme ce ideile mele I s-au parut interesante, le-am publicat si aici.

VITEZA

In ce zona se gasesc cei mai buni porumbei pentru cursele de viteza? Care sunt cei mai buni porumbei de viteza pe care ii cunosti tu?

Este greu de spus unde se gasesc cei mai buni porumbei de viteza, din moment ce nu pot fi comparati. Este mai usor de spus unde competitia este mai slaba. Acolo unde este nevoie de mai mult timp, saptamana dupa saptamana, sa se finalizeze o cursa (sa se incheie o cursa). Dar daca insisti sa mentionez un nume, as spune zona Berlaar. Asa ca faima lui Leo Heremans nu se datoreaza unei competitii slabe. Cele mai bune pasari de viteza pe care le-am cunoscut eu vreodata sunt asa numitele pasari Olieman din J v d Veeken si un porumbel pe numele Sprint din Marcelis. Acest porumbel a castigat nu mai putin de 22 de locuri unu si a fost in mod repetat cea mai rapida pasare din intrega provincie.

HomeAlone98-5812162

CURSELE DE DEMIFOND

Este adevarat ca provincia Antwerp este cea mai buna la cursele de demifond? Au dreptate oamenii care cauta doar porumbeii al caror inel incepe cu 6?

Corect, porumbeii de demifond din Antwerp  sunt buni, si intr-adevar, poate cei mai buni. Pe de-alta parte , Antwerpen mai este faimos si pentru scriitorii (carturari) din trecut.Acestia locuiau in aceasta provincie si este de-nteles ca acestia scriau in mare parte despre columbofilii din provincia lor, cu care erau familiari. Cat despre mine: am achizitionat multi porumbei din Antwerp, dar unul dintre cei mai buni a fost unul achizitionat de la un columbofil care locuia in Flandra.

CURSELE DE MARATON – DISTANTE LUNGI

Olandezi sunt considerati a fi cei mai buni zburatori de maraton. Cine a fost cel mai bun in ultimii ani?

Cand vine vorba de cursele de maraton, exista o distinctie clara intre cursele de o zi (de la 500 la 700 km) si cele de doua zile (de la 700 la 1.150 km). In cadrul curselor de 2 zile, porumbeii sunt lansati la amiaza si trebuie sa petreaca o noapte afara. Porumbeii pentru cursele de doua zile sunt diferiti fata de porumbeii pentru cursele de o zi. In trecut Kuypers, v d Wegen Braakhuis, Van Wanroy, Brinkman, Bruggeman, Lazeroms, Muller, van den Eynde si altii erau columbofilii care trebuia invinsi. Dupa au urmat Volkens, Vertelman and others. Today van Dommelen, Beens, Batenburg v d Merwe and bros Limburg, care erau de neoprit. Beens a reusit in mod repetat sa inregistreze porumbeii la miezul noptii, ceea ce era de necrezut in urma cu multi ani.

PORUMBEII TINERI (PUII)

Stim cine sunt cei mai buni zburatori de porumbei tineri in Belgia. Acestia sunt cei care reusesc rezultate foarte bune la concursurile nationale pe care le putem gsi pe internet. Dar in Olanda nu sunt concursuri nationale pentru tineri(pui). Cine crezi ca sunt cei mai buni?

Hmm. Indraznesc sa spun ca am fost cel mai bun in anii 80 si 90. Cel putin asa spune si hartia. Cat despre concursul national Orleans, revista columbofila NPO a realizat calculele in fiecare an pentru cei mai buni si in mod repetat numele meu a fost publicat printre primii. La acest concurs, Orleans, porumbeii din intreaga tara erau lansati impreuna (200.000 de porumbeii!!!). Astazi Orleans este istorie. Crescatorii ca sunt printre cei mai buni din tara sunt Comb van Wanroy, Embregts Theunis si van der Putten.

GRESELI

Crescatori ca si AS fac si ei greseli? A fost urmatoarea intrebare.

Binenteles ca fac si eu greseli.Indraznesc sa spun  chiar multe.

O gresala mare, pe care am facut prin anii 90. In acele zile Vandenabeele avea porumbei fantastici si eu am avut un pui din cei mai buni porumbei ai sai, din porumbei ca si Kolonel(tatal Bliksem), Turbo si asa mai departe. Puii reprodusi din acestia nu erau buni de nimic in primul am asa ca am eliminta toti acei porumbei Vandenabeele. A fost un lucru prostesc intr-adevar, dar nu la fel de grav ca si ceea ce a patit un dealer japonez de porumbei. Mi-a cerut sa-I cumpar niste porumbei de la un crescator necunoscut dar cu porumbei buni. I-am cumparat porumbei Vandenabeele, dar in acele zile nimeni nu a auzot de  numele Vandenabeele , prin urmare nu a reusit sa vanda niciun porumbel si dupa cativa ani i-a elimant pe toti. Acest o fos fost motivul pentru care nevastasa a fugit de el. Unii au spus ca este norocos, nu stiu…

STRAINII

Care este gresala pe care o fac multi straini?

Cumpra porumbeii nepotriviti.

SALMONELOZA

Care crezi ca este cel mai antibiotic impotriva salmonelozei.

Sunt cateva antibiotice bune dar cred ca Baytril este cel mai bun. Trebuie administrat timp de 10 zile la rand. In fiecare an timp de 12 zile consecutive cu BAutril.

Sa administrezi  Baytril de 12 ori o singura zi este ca si cum ai cauta problemele pe termen lung.

CALITATEA PRINCIPALA

Care este calitatea principala a unui porumbel bun?

Doua lucruri sunt esentiale: o sanatate buna si pene moi.

SFATUL

Ce sfaturi ai pentru straini?

Un nume faimos nu inseamna porumbei buni. Cei mai buni porumbei ii gasesti in crescatoriile unor necunoscuti care detin porumbei putini.

In Olanda si Belgia, unii au realizat ca pentru a-ti construi un nume in afara trebuie sa zbori porumbei multi si la distante lungi.

Asa ca acest lucru il fac. Acestia mereu cumpara porumbei de la crescatori cu familii mici de porumbei si care nu zboara porumbeii pe distante lungi.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.