Partea II – Crampele, oboseala (epuizarea) si remediile lor

( II ) – Crampele musculare reprezinta contractii bruste ale unuia sau mai multor game de  muschi( pectorali sau ai antebratului).Mentinerea porumbeilor in aer, in vederea formarii musculaturii , un timp prea indelungat ,prin folosirea steagului ,este un cutit cu doua taisuri , care poate duce la epuizare ( oboseala ) .In astfel de caz, mancarea trebuie suplimentata iar regimul de odihna ,mai mare .Porumbeii care suporta astfel de metode ,prezinta o stare se somnolenta ,cu un apetit de mancare scazul ,a doua zi nu mai sunt in stare sa zboare nici 10 minute ,rotindu-se in jurul crescatoriei la joasa inaltime , ochii nu mai au stralucire ,penajul fiind zbarlit.Deasemeni si puii  in timpul programului de antrenament ,consuma o cantitate foarte mare de energie ,ca atare ratia de hrana trebuie bine stabilita .Se stie ca puii dupa nici 2 saptamani de cand au iesit afara ,zboara de placere un timp mult mai indelungat decat maturii, ajungand sa depaseasca 1 ora sau mai mult.

Dupa initiere ,este recomandat ca puii sa fie lasati sa zboare de voie cat doresc ei ,fara ai forta un timp mult mai indelungat ,decat conditia lor fizica, astfel, riscam ca sanatatea puilor sa fie afectata .La pui se cere o  hranire adecvata efortului depus odata cu cresterea in varsta ( maturizare ) ,in vederea antrenamentelor si concursurilor .Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d.Este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.Cea mai frecventa cauza de aparitie a crampelor musculare la porumbei maturi cat si la pui in timpul concursurilor , este reprezentata de suprasolicitare a antrenamentelor fortate  si deshidratare in timpul activitatii fizice desfasurate.Deasemeni, cantitati prea mici de potasiu, calciu, magneziu in dieta, pot contribui la aparitia crampelor musculare la porumbel. In timpul concursurilor cu o etapa  cu ploaie, vant, sau caniculă, în care porumbeii angajaţi în cursă au fost obligaţi să zboare prea mulţi km suplimentari şi neobişnuiţi fiind cu astfel de vreme, obosesc. Pentru a se combate acest neajuns trebuie să facem permanent un antrenament metodic chiar şi pe un asemenea timp, în zborurile zilnice pe care le efectuăm deasupra porumbăriei. Adevăratele concursuri care atrag după sine oboseala sunt probele de demi-fond prea repetate, precum şi cele de fond,si maraton, mai ales cand acestea se desfăşoară în zile dezastruoase (timp ploios si rece, sau canicula mare, vant din fata) .

Pentru că sunt rău antrenaţi sau nu sunt sănătoşi,aceşti porumbei care nu-i ajută fizicul revin în porumbărie complet epuizaţi, goliţi de toate puterile,prezentand simptomele unei mari oboseli.Intodeauna este frumos sa privesti pasarile antrenandu-se, dar este important ca acestea sa nu fie suprasolicitate si astfel sa isi piarda conditia.Porumbelul dormitează în plină zi, musculatura este slăbită ca o consecinţă a efortului prelungit şi ca o urmare a unei subalimentări, ochii sunt palizi, fără strălucire, fără claritate, vocea cand turuie este răguşită, voalată, musculatura are o culoare vineţie. Pentru prevenirea aparitiei crampelor se recomanda,un repaus de mai multe zile ,evitarea desidratarii, apa in care se adauga elecroliti ,sau produse care contin glucoza ,dextroza ,aminoacizi , ajuta muschii sa se contracte si sa se relaxeze si mentin celulele musculare hidratate si mai putin iritabile. Calmarea febrei musculare dupa efort fizic este la fel de importanta ca si antrenamentul in sine.

Exista nutrienti care au ca efect diminuarea febrei musculare care te vor ajuta sa te simti mult mai repede in forma maxima si vor accela procesul de recuperare prin care trece musculatura dupa un efort fizic. Cea mai utila pentru musculatura, dupa efort, este vitamina C si asta pentru ca aceasta vitamina este fundamentala in procesul de generare a colagenului. Vitamina C are un rol fundamental in procesul de respiratie celulara, intervine in procesele de regenerare.vitamina C ajută la refacerea tesutul afectat, glucide cu absorbtie rapida pentru a transporta glicogenul in muschi si a oprii procesul de microdistrugere musculara.Esential pentru refacerea musculara este si magneziul. In absenta necesarului zilnic de magneziu , musculatura are de suferit pentru ca fibra musculata nu se poate regenera.In plus, magneziul este mineralul fundamental necesar in sinteza proteinelor, iar proteinele sunt esentiale pentru structura fibrei musculare. Desi nu exista un tratament 100 % eficient, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru diminuarea intensitatii febrei musculare;

  1. Timpul de odihna – Acorda suficient timp de refacere intre concursuri sau antrenamente. Muschiul are nevoie de timp (si nutrienti), pentru a se reface si a putea face fata solicitarilor viitoare.
  2. Recuperare activa – Zboruri usoare deasupra crescatoriei . Aceste exercitii maresc fluxul de sange catre muschi, si grabesc refacerea.
  3. O baie calda – Dilatarea vaselor de sange mareste fluxul de sange catre muschi, ajuta la relaxarea musculara si micsoreaza efectele febrei musculare.
  4. Masajul muschilor pectorali in apa calduta – Desi cercetarile nu sunt 100% concludente, se pare ca masajul ajuta la diminuarea febrei musculare. Chiar daca nu poti sa previi in totalitate aparitia febrei musculare, poti face cateva lucruri care sa ajute la scaderea intensitatii ei:
  1. Incalzirea – Inainte de fiecare concurs in parte, e foarte important sa iti incalzesti porumbeii, prin antrenamente zilnice de cel putin 30…45 de minute, dimineata cat si seara, sau  lansari de la 25, 35 km,  zilnic. Incalzirea in prealabil a grupelor musculare a pieptului cat si a aripilor , duce la o intensitate mai mica a febrei musculare ulterioare.Dar mare atentie ,cu cat  numarul de concursuri cresc ,cat si distantele de concurs cresc ,acest procedeu trebuie facut chibzuit ,in asa fel incat porumbeii sa aibe la dispozitie si timp suficient de odihna ,astfel riscam ca toate rezervele acumulate in vederea recuperarii ,sa fie consumata in timpul exercitiilor fizice de antrenamente ( incalzire ) ,ducand la epuizare ( extenuare )
  2. Progreseaza inteligent – Creste treptat intensitatea si durata antrenamentelor. Foloseste “regula 10%” – atunci cand incepi un program de antrenamente de la distanta, la inceputul primaverii ,atunci cand porumbeii au iesit din iarna si urmeaza noul an competitional. Incearca sa maresti cu 10% intensitatea si durata fiecarui antrenament. O alta greseala pe care o fac multi incepatori,  angajeaza  porumbei nerecuperati total dupa concursul precedent. Aceasta greseala  duce la pierderea masiva a porumbeilor, chiar daca originile sunt foarte bune. Un porumbel care nu se afla intr-o stare perfecta de sanatate nu are cum sa iasa printre invingatori. Nerecuperati total fizic cat si psihic , starea de sanatate a porumbeilor se va diminua treptat si se vor pierde la concursurile mai grele,cu temperaturi scazute  cu  ploi si vant din fata ,sau pe canicula , de obicei cele de la distante mari. Refacerea este definita ca fiind restabilirea capacitatii de performanta dupa o sedinta de antrenament sau dupa o competitie. Trebuie perceputa ca o perioada de recuperare dupa efort fizic, in cursul caruia a fost atins pragul de oboseala si are o foarte mare importanta.Timpul de refacere nu trebuie sa fie nici prea scurt (refacere insuficienta), nici prea lung (capacitatea de performanta nefiind inca restabilita la nivelul optim). Metodele de refacere au drept obiectiv grabirea recuperarii si prevenirea oboselii.Multi au convingerea ca incetinirea ritmului de antrenament deasupra crescatoriei a doua zi sau a treia zi dupa un concurs dificil , conduce obligatoriu la o scadere a performantei.

( III)  – Ce este de fapt  oboseala ?

Starea de oboseala reprezinta o reactie fiziologica, o inhibitie de protectie la nivelul sistemului nervos central, ce apare ca urmare a unei activitati cu o anumita durata si intensitate.Practic oboseala este calea organismului de a se opune continuarii efortului, astfel incat prin refacerea naturala sa inlature consecintile negative, iar daca raportul optim dintre antrenament si refacere este alterat poate aparea oboseala patologica.In incercarea de a explica oboseala, golumbofilii si-au indreptat atentia asupra : acumularea de produsi de metabolism intermediar (in special acidul lactic, care ar bloca contractiile musculare)Muschii depind de un aport constant de glicogen pentru a face fata efortului (moderat).In cazul eforturilor ce dureaza cateva ore, numai glicogenul muscular nu poate constitui singura sursa de energie.

Ficatul pune la bataie resursele sale de glicogen, alimentand constant sangele cu glucoza, insa si rezervele lui sunt limitate si nu poate produce rapid glucoza din alte substraturi.In primele ore de zbor se consuma glicogen,dupa care grasimile devin principala sursa de energie. Arderea proteinelor nu este de mere importentea ca si sursa de energie pe durata zborului, indiferent ca avem de-a face cu o etapa cu vant din fata sau din spate, refacerea rezervei de enrgie trebuie sa se desfasoare rapid. Pentru a grabi faza de refacere si recuperare ,carbohidrantii trebuie introdusi cat mai repede posibil. Caile de actiune sunt prin apa de baut sau prin graunte cu grad ridicat de glucide. Avantajul administrarii in apa de baut , consta in faptul ca porumbeii care sosesc din curse ,beau multa apa si recuperarea incepe imediat dupa sosire acasa. Combinatia va trebuii sa fie cu absortie rapida si una cu absortie lenta ,ce pastreaza nivelul zaharurilor din sange la un nivel constant. Un alt aspect ce apare in timpul zborului de durata ,este arderea accentuata a grasimilor ,oxidarea acizilor grasi. Administrarea in cantitati majore a proteinei usor digerabile si de calitate, este foarte important dupa concurs. In nici un caz nu se administreaza multa proteina in ziua imbarcarii. In acest caz metabolismul va genera initial energia din proteina. Proteina nu poate fi metabolizata integral iar acest proces va produce cantitati mari de amoniac ceea ce in final va avea ca efect producerea de toxine pentru celule. Metabolismul produce si elimina uree si acid uric si amana procesul de recuperare.

Acidul lactic este un metabolit ce apare in glicoliza anaeroba, deci in eforturi musculare relativ scurte si intense. Cand acidul lactic este produs in cantitate crescuta, el se va disocia in lactat si ioni de hidrogen care se acumuleaza, ceea ce va conduce la acidoza. Un muschi are nevoie, in medie, de 24 – 48 de ore  sau mai mult (in functie de dificultatea etapei respective) pentru a se repara, iar fortarea lui prea devreme duce la rupturi de tesut, diminuandu-ti performanta. Corpul porumbelului are o capacitate uimitoare de a-si purta singur de grija, reparand tesuturile afectate in urma exercitiilor de antrenament prelungit in jurul crescatoriei , sau de concursuri cu conditii grele de clima si distante lungi  si recuperandu-se rapid, daca i se ofera suficienta odihna. Antrenamentul excesiv si lipsa odihnei duce la limitarea eficientei si ingreunarea procesului de recuperare.

Proteinele reprezinta un nutrient absolut esential pentru recuperare fizica! Dupa o etapa grea , muschii porumbelului au nevoie de aminoacizi pentru a se reface.Multi crescatori folosesc pe mancare umezita , cum ar fi concentratele proteice cu absorbtie rapida,din zer,pentru a stimula sinteza proteinei in muschi. Carbohidratii sunt si ei foarte importanti dupa un concurs greu, intrucat in timpul zborului “se arde ” glicogenul din muschi, iar daca nu furnizam porumbelului carbohidratii necesari, cantitatea de glicogen stocata in muschi pentru urmatorul concurs va fi considerabil afectata.Muschii se hipertrofiaza ( a-si mări volumul în mod anormal ca urmare a unui efort )numai in timpul repausului. Pentru ca un muschi sa se repare, trebuie sa aiba un timp adecvat de recuperare in urma unei solicitari intense. Ce se intampla in acest timp de recuperare este de fapt un proces de vindecare.

O alta greseala pe care o fac des incepatorii, este aceea de a angaja parumbei prea tineri pentru distante prea lungi. Când concurezi pe distanţe lungi trebuie să-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai înaintată.Porumbeii de distantă lungă sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa câştige o clasare decentă la concursurile de viteză sau când sunt tineri. Pe de altă parte majoritatea porumbeilor de viteză sunt în imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distantă lungă.Niciodată să nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de două zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de două zile n-o să mai fie niciodată buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenţi, ei stiu că mai este o zi …aşa că nu se grabesc.

Cineva spunea odată: „înţeleptul învaţă din greşelile altora, deşteptul din greşelile sale, iar prostul niciodată!” Din păcate pe lumea asta sunt prea puţini înţelepţi şi prea mulţi din ultima categorie, tu încearcă să fii cel puţin un deştept, învaţă din victoriile, dar şi din înfrângerile tale. Aşadar, vreau să spun că toţi îţi vor da sfaturi, rămâne ca tu să vezi care sunt cele mai bune şi pe cine să cauţi pe mai departe ca să afli răspunsul la întrebările ce te frământă. Încearcă să asculţi pe cei mai buni, cei care sunt primi în clasamente, încearcă să mergi la ei acasă, să le vezi porumbeii şi coteţul, întreabă-i, caută-le răspunsurile, „fură-le” ideile, dar nu le aplica fără a le găsi logica care le stă la bază, căci chiar şi cei mai buni pot greşi.Ascultă de la toţi, dar tinde să fii doar ca cei din top. Nu te lăsa selectat de „profesori”, selectează-ţi tu maeştrii, mai buni şi mai buni … mereu mai buni. Însă, atenţie, e foarte important să nu-ţi faci chip cioplit, învaţă de la cei cu experienţă, nu-i urma orbeşte, până la urmă nimeni nu e responsabil de eşecurile tale, cum de altfel nici de succese.

2 thoughts on “Partea II – Crampele, oboseala (epuizarea) si remediile lor

  1. RETETA SUCCESULUI IN COLUMBOFILIE-PENTRU INCEPATORI:

    Cineva spunea odată: „înţeleptul învaţă din greşelile altora, deşteptul din greşelile sale, iar prostul niciodată!” Din păcate pe lumea asta sunt prea puţini înţelepţi şi prea mulţi din ultima categorie, tu încearcă să fii cel puţin un deştept, învaţă din victoriile, dar şi din înfrângerile tale. Aşadar, vreau să spun că toţi îţi vor da sfaturi, rămâne ca tu să vezi care sunt cele mai bune şi pe cine să cauţi pe mai departe ca să afli răspunsul la întrebările ce te frământă. Încearcă să asculţi pe cei mai buni, cei care sunt primi în clasamente, încearcă să mergi la ei acasă, să le vezi porumbeii şi coteţul, întreabă-i, caută-le răspunsurile, „fură-le” ideile, dar nu le aplica fără a le găsi logica care le stă la bază, căci chiar şi cei mai buni pot greşi.Ascultă de la toţi, dar tinde să fii doar ca cei din top. Nu te lăsa selectat de „profesori”, selectează-ţi tu maeştrii, mai buni şi mai buni … mereu mai buni. Însă, atenţie, e foarte important să nu-ţi faci chip cioplit, învaţă de la cei cu experienţă, nu-i urma orbeşte, până la urmă nimeni nu e responsabil de eşecurile tale, cum de altfel nici de succese.

    …MULTUMIM!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.