Imbunatateste-ti sansele – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Nu se-ntampla prea des ca un crescator nou in sportul columbofil sa ajunga un adevarat campion in doar cativa ani. Verkerk este unul din acei crescatori care a dovedit ca se poate, iar azi este acest crescator de 27 de ani din sudul Olandei, aproape de granite Belgiana.

huismans_maarten

Numele lui este Maarten Huijsmans iar ceea ce a reusit sa obtina la o varsta atat de frageda suna mai mult ca un basm. Un incepator in sportul columbofil care are un an bun nu este atat de exceptional. Dar sa concurezi bine an dupa an asa cum Maartens o face, reusind sa invinga toti acei crescatori experimentati, este o cu totul alta poveste.

MAI MULT DE ATAT

Binenteles ca un astfel de crescator are niste pasari bune, dar trebuie sa fie mai mult de atat. Acesta trebuie sa fie realistic si un bun manuitor. Acest Maasten Huijsmans este intr-adevar realistic. Acesta are doar 5 perechi de reproducere, dar ceea ce m-a surprins a fost ceea ce a spus.

huismans_3eprov31mei_1

In compartimentul de reproductie prefer sa am doar porumbei care au concurat bine ei, nu frati si surori de-ai lor”.

Cat de multa dreptate poate sa aibe. Acum cand avem internetul, un interes mult prea mare li se acorda unor pasari care nu merita acest lucru. Ma refer la frati si surori ale unui porumbel car a concurat bine. Va voi da un exemplu care arata in mod clar ceea ce am vrut sa spun.

huismans_1ettcreil

2014  

In urma cu mult timp in urma (2001) Boeckx si cu mine faceam schimb de porumbei. Iar ceea ce rar se intampla in astfe de cazuri s-antamplat atunci. Amandoi am fost multumiti de rezultat. Dintr-o femela de la mine, Boecks a reprodus un campion provincial si sangele acelui porumbel se gaseste in cei mai buni zburatori si chiar in porumbel AS Nationl al lui F Looyscheder. Eu am imperecheat apoi o femela pe care am primit-o de la Boeckx cu porumbelul meu “Home Aline” si acestia au devenit parintii mai multor super zburatori.

“Fleur” al lui Jespers v d Wegen, unporumbel faimos la nivel mondial, a fost descries deseori ca si cea mai buna femela de reproductie din Belgian, a fost nepoata din aceasta pereche. Acum poate vei intelege ca in 2014 Boeckx si cu mine a decis sa cooperam din nou. Acesta a folosit doi masculi de la mine, acesta i-a imperecheat cu doua femele de la el si am impartit puii.

Un an mai tarziu, amandoi eram bucurosi. Boeckx l-a avut pe “BAS” (Boeckx x A S), acesta a fost castigator multimpli de locuri unu si a devenit locul 3 National AS KBDB. Iar eu am obtinut porumbelul “Super ZAV”, un zburator exceptional, care a devenit AS in FED, doi ani la rand.

DIN NOU

In mod natural ne-am dorit sa facem la fel si in acest an. In ianuarie 2015 l-am lasat pe Boeckx sa foloseasca aceeasi doi masculi din nou pe care i-a imperecheat cu aceleasi doua femele care au reprodus acei porumbei foarte buni in 2014. Din nou am impartit puii si ghiciti ce s-antamplat? NIciul din acei puii nu au reusit sa aibe vreo clasare decenta. Totusi vorbesc de fratii si surori cu acei porumbei super pe care reuseam sa-i reproducem inainte.

Cand vorbesc de “Super porumbei”, eu am avut cativa in decursul anilor si am cunoscut multi alti porumbei super. Dar nu prea am cunoscut frati si surori ai caror frati/surori sa fie super porumbei. Majoritatea campionilor cunosc acest lucru. Din acest motiv majoritatea schimba reproducatori mereu. Acum poate ca este mai clar ceea ce am vrut sa spun prin faptul ca pedigreele sunt foarte relative. Sau poate ca ar fi mai potrivit sa spun ca sunt supra-estimate? Acei porumbei super aveau acelas pedigree ca si fratii si surorile lor fare valoare.

CEA MAI BUNA ALEGERE

Sunt unii crescatori care spun ca atunci cand ai doi frati de cuib si unul este un zburator buna, celalalt este un bun reproducator. Nonsens pur.

Cel mai bun mod de ati imbunatatii familia de porumbei este sa cumperi o gramada de porumbei de la un campion onest (sincer) la un pret rezonabil si apoi: Reprodu multi, concureaza multi si elimina multi. Majoritea crescatorilor care au porumbei buni nu prea le plac sa achizitioneze :multi” porumbei. Acestia vor porumbei care sunt inruditi foarte aproape cu un super porumbel, de preferat un frate sau sora. Sau acestia cumpara un zburator bun sau pe parintii acelui porumbel.

Altii incearca sa cumpere puii din fratele sau sora porumbelului campion, ceea ce e o metoda mai ieftina binenteles. Dar eu nu cred ca acest lucru este cel mai bun pe care poti sa-l faci, Eu nu as vrea un frate sau o sora al porumbelului campion. As prefera puii directi din porumbelul campion!!!

DECI:

Imaginati-va aceasta pereche care a dat un porumbel fantastic si alti frati si surori cu acesta. Acum sunt cateva optiuni daca iti doresti aceasta linie de porumbei (sangele acesta).

  • In umila mea parere (opinie) cel mai rau lucru pe care poti sa faci este sa cumperi pui din fratii sau surorile porumbelului campion.
  • E mai bine sa cumperi fratele sau sora campionului.
  • Mai bine decat sa cumperi fratele sau sora campionului este sa cumperi parintii campionului.
  • Dar cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa incerci sa cumperi pui directi din campion, sau insusi porumbelul campion. Un campion ca si Maartens Huijsmans nu poate sa fie atat de prost.

Acesta isi doreste porumbeii potriviti din care sa reproduca.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Sursa poze pipa.be

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Imbunatateste-ti sansele – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. E foarte relativ ce spune. Blauwe Vannopen, e frate bun cu locul 1 international Barcelona. Cum au reprodus fiecare se stie. Dupa teoria de mai sus ar fi fost o mare greseala sa cumperi din fratele castigatorului. Van Bruaene spunea ca cele mai bune reproducatoare, au fost surorile campionilor sai de la Barcelona. Piet de Weerd afirma ca, mai bune reproducatoare decat surorile lui Ballon , al lui Delbar nu a cunoscut. Si exemplele pot continua.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.