Imi voi aminti mereu – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Era prin 1974 cand am scris primul articol despre porumbei. Eram inca tanar si nu aveam bani. Dar dorinta de avea porumbei buni si sa invat despre sportul columbofil le aveam deja. Prin urmare, primele mele articole erau prezentari ale crescatoriei (adapostului) de porumbei.  Speram ca acei campioni carora le faceam publicitate vor fi binevoitori si imi vor da porumbei  buni gratis, iar eu eram intrigat cand le vedea crescatoriile, adaposturile.

Primul meu articol a fost despre Dl. Zoontjens. Imi aduc aminte ca adaposturile nu aveau niciun  sistem de ventilatie, nici macar o musca nu putea intra sau iesi din crescatorie. La scurt timp dupa m-am dus la Fratii Janssen si la Hofkens si am ramas destul de confuz. Spre deosebire de crescatoria lui Zoontjens, crescatoriile celelalte erau deschise cu o ventilatie mare. Asa ca de tanar am realizat ca sunt multe drumuri care duc la Roma.

Mai tarziu au urmat mai multe articole si deasemeni si carti. Cateva din vizitele mele la diversi campioni inca imi aduc aminte de ele.

MARCELIS

Albert Marcelis era un campion la distante scurte, si inca unul foarte bun. Despre asa numitul porumbel al sau “Sprint” se spune ca ar fi cel mai bun porumbel de viteva care a existat vreodata (26 x primul loc). Acest columbofil nu a cheltuit un cent pe porumbei si …a avut succes cu aproape fiecare porumbel achizitionat de la columbofilii locali, din zona lui. Trebuie sa fi fost un columbofil cu o mana foarte priceputa. Unul din principiile sale era ca totdeauna sa intarce puii la varste fragede. 23 de zile era varsta maxima pentru intarcarea puilor. Acei puii care nu fac fata unei intarcari timpurii nu sunt porumbei puternici, sustinea acesta.  Diels, Boeckx, v d Wouwer sunt alte exemple de campioni care nu a platiti pentru achizitia de porumbei.

LEO HEREMANS

Leo Heremans nu este un  columbofil prost. In 2004 am cumparat mai multi pui de la el pentru un taiwanez, comisionul meu a fost 6 pui. Dupa un an de zile a venit pe la mine, Leo a vrut sa vada porumbeii de la el. I-am aratat porumbeii iar el a zis: “Acest 2004-124 este 100% un super porumbel”. Niciul din ceilalti cinci nu au fost buni de ceva. I-am eliminat pe acestia, dar l-am pastrat pe 04-124, avand dubii in privinta acestuia.

“Poti si tu Leo sa te inseli” gandeam eu. Dar Leo nu se inselase. Doi ani mai tarziu 4 nepoti din acesta s-au dovedit a fi zburatori senzationali.

Cel mai buna fost 11-1821732 care a castigat:

6.692 porumbei – locul 4

27.056 porumbei – locul 4

7.005 porumbei – locul 2

3.004 porumbei – locul 4 si asa mai departe.

La nivel regional acest 732 a castigat: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 4, 5, 6.

Oamenii sun mereu ca”nimeni nu poate stii daca un porumbel este bun sau nu”, dar Marcelis si Heremans sunt exceptia de la regula.

Wondergirl732-001

KLAK

Porumbeii Klak (Jansseni) sunt de domeniul istoriei acum in Olanda si Belgia, dar in anii 80’ si 90’ lucrurile erau altfel. Odata un columbofil v d Loo s-a dus la Klak si a cumparat 4 pui, iar eu l-am insotit. Klak l-a taxat pentru fiecare pui cu 250 euro. “Este o suma mare de bani” a spus v d Loo. Klak a reactionat: “Sincer vorbind, sansele ca macar unul sa fie bun printre acesti sunt mici”, v d Loo se uita la acesta intrebator.

Klak zambea. “Nu glumesc. Crede-ma, eu nu reproduc un porumbel bun la fiecare grup de 4 pui vanduti”. Da, este vorba de faimosul Klak.

Acest lucru imi aduce aminte de Maurice Voets.

Jh2bklak

VOETS

Voets este un alt columbofil care a devenit faimos cu ajutorul porumbeilor achizitionati de la crescatorii locali, porumbei achizitionati gratis. Prin anul 1990 se spunea despre acesta ca era cel mai bun din Belgia, desi concura foarte putini porumbei. In 1989 acesta a fost atat de bun incat clubul sau a fost exclus din cursele de provincie (Uniunea Antwerp) un an mai tarziu. Odata am fost la el sa cumpar 16 pui, porumbei ieftini de fapt. Cand a plecat acesta mi-a urat noroc si ca ar fi surprins daca printre acei pui nu s-ar gasi unul sau doi porumbei de calitate. Acesta nu se lauda cu Golden Couples (Cuplurile de aur) sau Super reproducatori sau alte bla blauri.

“Unul sau doi porumbei buni” spera acesta ca voi avea.

DILEN

Dilen din Ravels era un alt columbofil care  nu a beneficiat de recunoasterea rezultatelor asa cum merita. In anii 80’ si inceputul anilor 90’ am achizitionat porumbei de la acesta si nu am avut unul slab printre acestia. Acesta nu a devenit faimos deaorece nu zbura multi porumbei (maxim 4), mai mult nu zbura distante lungi. Pentru ati face un nume in strainatate trebuie sa zbori multi porumbei si la distante lungi (fond-maraton). In timp ce acesta imbarca 4 porumbei de cele mai multe ori clasa toti cei 4 porumbei introdusi in concurs. Secretul sau era sa elimine porumbeii de calitate indoielnica, sa vinzi pe cei buni si sa pastrezi pe cei foarte buni. Ce era special in legatura cu acesta, era ca nu trata porumbeii nicioadata. Cand am fost la el odata am observat ca porumbeii lui sufereau putin de tricomonoza. I-am spus despre acest lucru  iar el mi-a mi-a spus urmatoarele cuvinte istorice: “Am un bun remediu pentru asta”. Apoi s-a dus la o mica sura. Am crezut ca merge sa i-a vreo pastila dar acesta s-a intors cu un topor. Ce s-a intamplat, puteti ghici chiar voi.

BOSUA AND CLAESSENS

Cand vine vorba de seletie trebuie sa ma gandesc la Bosua si Claessens. In urma cu ceva vreme am trimis niste porumbei de la acestia in Japonia. Cand am vazut pedigree-le stiam ca acestia vor deveni mari campioni.

Printre acei porumbei erau cativa cu asa rezultate pe care multi altii nu le-au avut vreodata. Dar pentru acestia, Bosua si Claessens, porumbeii aceia nu erau indeajuns de buni !!!

VANLINT

Cand Vanlint a inceput sa concureze in Belgia, acesta nu avea o parere foarte buna despre porumbei olandezi. Acesta credea ca porumbeii belgieni erau mia buni, dar nu pentru foarte mult timp. Nu a avut alta alternativa decat sa-si schimbe parerea, cand a castigat concursuri nationale cu poroumbei olandezi pe care acesta (i-a achizitionat gratis) de la un prieten.  You ain”t much if you ain”t Dutch. Ha.

VAN DE WOUWER.

In 2007 am fost la Gaston v d Wouwer sa cumpar porumbei. Acesta a adus 8 pui air eu am ales 4 dintre acestia. Fiecare pui ma costat 100 de euro.

“De ce nu vrei sa-I iei pe toti 10” aproape ca ma implora. Nu am facut-o, iar acest lucru s-a dovedit a fi o mare greseala. In 2012 a vandut pui cu ajutorul internetului pentru 4.400 de e uro, iar aceasta a fost pretul mediu.

La care banca as fi primit o dobanda asa de mare? Porumbeii V d Wouwer sunt la moda acum. Ca si porumbeii lui De Rauw Sablon iar ca sa faci bani trebuie sa ai pasari in ton cu moda. Trebuie sa stiti si ca am achizitionat 3 pui la Olimpiada de la Gust Janssen / Leo Heremans pe care am platit 1000 de euro in total. Recent, frati si surori cu acestia s-au vandut cu peste 10000 de euro si chiar mai mult.

Puii luati de mine i-am dat gratis. Nu erau buni de nimic!!!

Mai tarziu am auzit ca unul dintre acestia s-a vandut in China pentru 12.000 de euro

Pacat de sportul columbofil.

GastonvdwouwerItegem_220209_051

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.