Imperecherea si reproducerea porumbeilor in timpul iernii

Despre reproductia porumbeilor in timpul sezonului rece, aici includem chiar si luna noiembrie si martie, deci o perioada de 5 luni, s-a scris mult si din acest motiv si parerile sunt impartite.

Unii zic ca este impotriva naturii sa imperechezi inca din luna noiembrie-decembrie, zilele sunt tot mai scurte, pana la 21 decembrie scad dupa care incep iar sa creasca. Din acest motiv multi incep perioada de reproductie din luna martie sau jumatatea lui februarie. Fiecare face cum crede, mai ales ca sunt destui care incep devreme perioada de reproductie, iar natura poate fi ajutata. Cum? Bine ca ati intrebat.

Vom creste artificial ziua, cu ajutorul curentului electric, adica incepem sa crestem ziua cu cel putin 2-3 saptamani inainte de ziua imperecherii, unii cresc gradual in fiecare, altii dintr-o data, ideea este sa avem cel putin 14 ore de lumina pe zi. Al doilea lucru este sa pregatim porumbeii dandu-le vitamina E in apa, putem aduaga si alte vitamine sau alte produse (vitamine, aminoacizi, etc.).

Este important sa continuati si dupa imperechere cu mentinerea a cel putin 14 ore de lumina in crescatorie, si sa administrati vitamina E, pana cel putin dupa ce vor depune ouale. Lumina artificiala o pastram si dupa ce oua, si cand scot puii deoarece inca ziua este mica, iar puii au nevoie sa fie hraniti mai des pentru a putea sustine ritmul de crestere (mai ales ca porumbeii au un ritm s ustinut de crestere in primele 2 saptamani de viata.)

Nu neglijati administrarea de grit proaspat in fiecare zi, dati si vitamineral (praful roz), cat mai des.

In articol aveti doua clipuri video cu modul in care imperechez eu porumbeii.

De ce am ales sa imperechez iarna si acum atat de devreme , este pentru ca vreau sa reproduc puii care sa poata fi concurati la zborurile cu maturii, vreau sa fie cat mai maturi in special pentru al doilea an ca si yearlingi, si vreau sa finalizez cand mai repede zborurile cu puii, ideal ar fi sa termin in luna august pentru a putea sa aiba parte de un proces de naparlire bun si sanatos. Inca ceva, reproducand puii atat de devreme imi va fi mai usor sa ii imperechez si pe ei in luna noiembrie-decembrie sa scot un rand de pui si astfel sa “fentez” inceperea procesului de naparlire.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Imperecherea si reproducerea porumbeilor in timpul iernii

  1. Dar cand vor iesi la zbor in ianuarie? nu va fi dificil in toiul iernii? E cam periculoasa varianta asta cu noiemb.decembr…..cu dus si intors..fiecare cum crede ca e mai bn.succes la toti columbofilii fratilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.