In acest moment – Ad Schaerlaeckens

Decembrie 7, 2019. In Belgia 90% dintre columbofili si-au imperecheat porumbei. Sau poate chiar mai multi. In Olanda este exact invers. Foarte putini au inceput sezonul de reproductie. De ce exista aceasta diferenta? In Belgia sezonul de concursuri cu puii incepe mult mai devreme, pe la mijlocul lui mai.

CUM

Multe s-au spus si scris despre reproducerea porumbeilor. Care metoda este cea mai buna? Consangvinizarea? Imperecherea in line? Incrucisarile? Imperechere prin compensare? Imperecherea a doua familii consangvinizate? Consangvinizare, formarea propriei familii, pare sa fie o metoda buna.  In special pentru afacerile columbofile. In America multi crescatori susti sa aibe propriile familii de porumbei. Dar crearea unei familii de porumbei este ceva ce mai bine l-ai lasa sa-l faca competitorii tai. Consangvinizarea poate duce la porumbei rezonabili de buni, dar “rezonabil” nu este indeajuns de bun? Multi dintre noi visam la acel porumbel care iese in evindenta, acel super porumbel. Ei bine, pot sa va spun urmatorul lucru: Majoritatea acestor super porumbei sunt rezultatul incrucisarilor.

De exemplu, belgianul P Lenaerts. Acesta are locul 1 National AS KBDB 2019 Demifond. Si credeti sau nu, cei patru bunici ii are de la 4 crescatori diferiti. Vanoppen-Luyten, Tournelle, Schepmans en van Eynde Goovaerts.

DE ASEMENEA CEL MAI BUN?

Vorbind de porumbei Asi Nationali, sunt oare acestia cei mai buni porumbei la nivel national? Sunt multe motive sa ne indoim de acest lucru.

Ai sosanse foarte mairi sa obtii un astfel de porumbei cand ai parte de o concurenta slaba. De exemplu daca tu ca si crescator de demifond, locuiesti intr-o zona unde colegii columbofili sunt focusati pe etapele de maraton (mai lungi) si uneori nici nu pornesc ceasurile la etapele de demifond.

Si mai este inca ceva: daca belgienii au o pasare buna acestia trebuie sa trimita rezultatele catre KBDB. Multi crescatori urasc acest lucru de a trimite aceste hartii cu rezultatele obtinute. SNunt multe exemple de super porumbei care puteau fi locul 1 National AS (sau locul 2 sau 3) daca crescatorul ar fi trimis rezultatele. Dar din moment ce crescatorul nu facut acest lucru, acele pasari sunt cunoscute doar de localnici.

EXEMPLE

Am avut locul 3 National AS Demifond (cunoscut ca si Maegh) in acest an. Este o pasare foarte buna dar detin totusi acest titlu datorita fatului ca Federatia noastr (denumita ZAV) organizeaza etapele impreuna cu alta Federatie (denumita Grensverbond). Uitandu-ma la rezultate se pare ca Federatia noastra este mai puternica. Un loc 1 din 700 de porumbei in Federatia noastra este aproape la fel cu un loc 1 din 1300 de porumbei in etapa combinata. Mai sunt alte doua federatii (Turnhout si Mechelen de exemplu) care fac la fel. Si acestea combina rezultatul celor doua federatii intr-unul singur. Astfel sunt multe pasari in competitie care reusest sa obtina un coeficient mai bun.

Dar de ce este atat de nedrept? Multi crescatori nu au parte de aceasta oportunitate. Federatia in care participa nu au rezultate combinate cu alte Federatii. astfel numarul porumbeilor participanti la etape este mult mai mic pentru a obtine un coeficient bun. Iar cand vine vorba de coeficienti, un loc 1 din 200 de porumbei sau un loc 1 impotriva a 900 de porumbei, este o mare diferenta.

 CAMPIONII LA VITEZA

Sunt multi crescatori care sustin ca cei mai buni porumbei de viteza se gasesc in zona Berlaar, Acolo sunt cativa crescatori care se remarca intr-un mod spectaculor la viteza.  De ce nu le vedem numele atunci cand se publica rezultatele campionatului national? Acestia nu isi pot trimite rezultatele pentru ca numarul porumbeilor participanti la etape este prea mic.

Si de ce este totusi numarul mic de porumbei participanti la etape? Crescatorii, altii decat campionii, nu inraznesc sa concureze acolo si prin urmare acestia isi trimit porumbeii in competitii mai slabe.

Si mai este ceva. In Belgia ai voie sa participi si la alte etape sau in cadrul altor Federatii. Deci ce se intampla? Atunci cand vantul bate dinspre Est, unii crescatori vor imbarca porubeii intr-un club care se gaseste in Vest, si vice versa. Am spus “unii”, deoarece din nou este ceva atat de nedrept: Majoritatea crescatorilor nu au aceasta oportunitate de a alege in functie de cum bate vantul. In Olanda este diferit. ACOLO UNDE LOCUIESC CRESCATORII, ACOLO VOR CONCURA.

 YVES VAN DE POEL

Yves este un crescator belgian care opereaza o statie de carantina. Majoritatea porumbeilor care sunt trasnportati in China vor fi ingrijiti in aceasata statie. Locatie nu este una draguta, si ce daca? Ceea ce conteaza este cat de bine sunt ingrijiti porumbeii acolo. Iar in legatura cu acest aspect Yves si asistentii sai fac o treaba buna. Am luat in mana porumbeii care au iesit din aceasta statie de carantina. Conditia lor era una foarte buna. In unele curse, Yves, are parte de succes, ceea ce nu este atat de ciudat, daca ai putea vedea ce fel de pasari detine.

UN MIC SFAT

Cand abele sexe au fost impreuna mai bine de o saptamana si unii nu s-au imperecheat, ar trebui sa ii separi, si sa continui sa tii lumina aprinsa si sa incerci peste cateva saptamani. Daca sunt multi care nu s-au imperecheat inca? Separa-i pe toti si asteapta sa fie intr-o conditie mai buna. Daca este vorba doar de 1 – 2 perechi care refuza sa se imperecheze, este bine sa pui perechea singuri intr-un alt compartiment. Rezultatul poate fi unul spectaculos si porumbeii se pot imperechea a doua zi.

 IN CONCLUZIE

Cand vine vorba de porumbeii Asi Nationali sau Provinciali, si de cat de slaba sau puternica este o competitie un ultim gand: O etapa cu un numar de 600 porumbei, multi belginei considera ca este o etapa buna. Dar daca acesti 600 de porumbei sunt concurati de 20 de crescatori sau de 100, este o mare diferenta.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.