In cautarea Sfantului Graal – Un articol de Steven van Breemen

In aceasta perioada din an majoritatea columbofililor sunt ocupati in formare cuplurilor de la reproductie pe hartie. Multi m-au intrebat: “Tu cum faci?”. Sunt multe lucruri de invatat in tehnica reproductiei. Procesul de invatare nu se termina niciodata. Natura face mutari caudate din cand in cand oferind suprize neasteptate. Columbofilul care se ocupa de reprodcutie trebuie sa fie in stare sa urce (sa creasca) impreuna cu acele sanse ivite pe neasteptate.

Am primit o intrebare de la un tanar columbofil, Gregory Large, din Port St. Elizabet, Africa de Sud. La ce te uiti in mod special la porumbei? Si daca pasarea nu avea acea caracteristica specifica, as putea folosi acea pasare in lotul de reproductie? Ei bine, nu este chiar atat de usor. In istoria columbofila un numar destul de mare de crescatori au cautat Sfantul Graal al columbofiliei. W.E. Bishop (semnele din ochi) si Charles Vanderschelden (teoria aripii) sunt exponentii cei mai cunoscuti. Cercetarile lor i-au facut in asa fel sa nu fie uitati prea usor. In domeniile lor (cei doi) au adaugat multe lucruri in dezvoltarea partii practice a columbofiliei pe care o avem azi. Dar amandoi au mers mult prea departe si nu au realizat ca defapt sunt mult mai multe culori in tabloul geneticii. Nu cred ca  printre cei mai buni crescatori de porumbei din lume vei gasi unul care sa se bazeze in practicarea reproductiei la porumbei pe o singura caracteristica specifica. La fel si eu nu ma bazez doar pe o caracteristica.

Imi pare rau Greg, dar nu este asa de simplu. Secretul sta ascuns in abilitatea columbofilului de a stii si e a recunoaste (identifica) cat mai multe caracteristici diferite, posibil. Pes curt, trebuie sa ne concentram si sa muncim din greu la urmatoarele:

Simt.

Vedere.

Memorie.

Nu doar la una dintre cele trei, ci la toate trei impreuna deaorece cele trei sunt conectate intre ele. Iar acest lucru inseamna din nou practica si iar practica, si…

Simtul sta (consta) in degetele noastre, in palmele mainilor noastre si in muschii mainilor noastre. Cu ajutorul degetelor noastre examinam muschii pieptului unui porumbel. Sunt oare muschii unui porumbel de vitezasau ai unui porumbel de maraton. Sunt oare umpluti cu energie sau porumbelul nu este in forma de top si din aceasta cauza se simte prea usor. Se poate invatasimtul corect pentru aceasta, dar va trebui sa practice de foarte multe ori. “Cantarirea” porumbelului se face cu palmele si cu degetele puse in jurul porumbelului atunci cand il ridici pentru prima data. Pentru a putea face acest lucru va trebui sa pui putina presiune pe porumbel asltfel acesta  va scapa din mana. Datorita fortei presiunii aplicate, porumbelul va raspunde punand si acesta forta in muschii sai si in structura osoasa. Vei putea simti acesta reactie. Fiecare porumbel este diferit. In cazul unui porumbel este ceva natural, datorita vitalitatii sale mari innascute. Acest lucru este valabil in cazul multor porumbei ASI.  In cazul majoritatii porumbeilor cu o vitalitate naturala mai mica, acest lucru are de-a face in principal cu forma de moment a porumbelului. Modul in care se simte in mainile tale trebuie sa fie corelat cu rezultatul obtinut la etapa din ziua respective.

Binenteles ca putem face mult mai multe cu mainile noastre. Putem simti presiunea aripilor si a umerilor. Spatele. Si poate ne mai putem gandi la multe alte aspecte.

Vederea se regaseste asa cum este si normal sa fie in ochii nostri. Cu ajutorul vederii putem observa un porumbel. Ii putem vedea personalitatea si inteligenta acestuia. Cum arata si cum se comporta in crescatorie. Acestea sunt pentru mine niste caracteristici foarte importante. Si este destul de dificil sa le evaluez din prima. E nevoie de mai mult timp pentru a fi destul de precis in evaluare. Este nevoie sa informtiile obtinute in mai multe sedinte de observare. Inteligenta pentru mine este foarte importanta cand vine vorba de reproductive. Animalel cu un IQ redus au aproape intotdeauna urmasi cu un nivel al IQ-ului la fel de redus. La fel se intampla si in cazul porumbeilor. Daca vrei sa cresti nivelul inteligentei trebuie sa stii unde sa te uiti. Apoi poti sa mergi in afara sa cauti material de reproductive mai bun. Aceasta este singura metoda pentru a evolua in bine.

Al treilea si cel mai important “spatiul de stocare” este memoria noastra. Simtul si ceea ce vedem, aceste impresii le stacam in memoria noastra. La fel pentru fiecare experianta pe care o avem in reproducere porubeilor. Cum reuseste un porumbel sa-si transmita genele sale? Care este cel mai potrivit partener? Cum erau parintii si bunicii? Atunci cand vrem sa imperechem porumbeii nostri trebuie sa avem aceasta informatie la indemana. Fiecare intelege ca vorbim de cunostiintele pe care un columbofl le poate aduna. Prin citit. Punand intrebarile corecte (potrivite) catre columbofilii potriviti. Campionilor. Nu-l  intreba pe Joe Sixpack. Facand vizite columbofile si mergand la licitatii. Nu te lua dupa mizeria scrisa si spusa despre linii, pedigree sau orice altceva. Nimic important. Este vorba despre stocarea informatiilor. Si despre a vedea daca poti sa folosesti informatia usor. Daca esti pe calea cea buna. Sau daca gresesti. Din nou… Procesul de reproductie la porumbei iti ofera ocazia de a invata sa simti si sa observi, si sa iti cauti fisierele din memorie cu porumbei si situatii identice. Si din nou si nou sa incerci sa adaugi informatii pentru a reusi sa obtii rezultatul dorit. Acest lucru inseamna ca va trebui sa concentrezi si sa lucrezi din greu. Daca iti vei stabili obiective mari vei pute fi in stare sa inveti. Si sa acumulezi mai mult.

Inapoi la intrebarea lui Greg. Eu nu sunt in cautarea Sfantului Graal, sau dupa cel mai important lucru pe care sa- folosesc in evaluarea porumbeilor. Dar ceea cee u fac este sa adaug puncte obtinute din evaluarea ceor mai importante caracterisitici. Totalurile ar trebui sa fie cat mai mari cu putinta. Eu mi-am setat standarde inalte. Ore perfectiune ori nu. Atunci cand evaluez calitatile de reproducator o fac intr-o anumita ordine pe care o descriu mai jos.

Incepe in momentul in care i-au un porumbel din cos sau de la o licitatie. Imi place porumbelul sa se simta tare (greu) si puternic in mainile mele.Nu-mi place sa simt deloc o pasare care imi da impresia de burete. Dar pentru multi crescatori este o zona intre tare ca piatra si un burete. Mi-am setat standarde inalte si tintesc spre perfectiune. Uneori nici nu mai iau porumbelul din cos. Daca prima impresie nu a fost destul, plaeca mai departe. Mai bine sa uiti de acel porumbel.

Modul in care crpul transmite forta in aripi este important. Umarul ar trebui sa fie cat mai scurt posibil. IN cazul in care este lat, dupa parerea mea acele aripi  potrivite pentru un porumbel etape scurte si rapide cu vant din spate. Pentru a fi in stare sa zboare etape mai lungi cu vant din fata, un porumbel trebuie sa nu-si iroseasca energia. Un porumbel fara spatiu in plus intre corp, umar si structura aripii nu are Acasta problema. Din acest motiv prefer acest tip de porumbel fata de ceilalti.

Pasul urmator, sunt atent la modul in care se comporta porumbeii. Nu-mi plac porumbeii de tipul usor, care nu fac nimic altceva deacat sa stea blanzi in mana. Mie imi place rasa pura. Acei porumbei care se gandesc ce caut eu aici, vreau sa-mi iau zborul. Acestia ne arata prin zbaterile din mana noastre si prin aceleasi miscari ale capului, acestia trec in runda urmatoare de selectie.

Ultimul lucru la care eu ma uit sunt ochii. Ma uit cu ajutorul ochelarilor. Dintr-un singur motiv, sunt orb ca un liliac cand vine vorba de vederea de aproape. Ma uit sa vad o pupila mica care se adapteaza cu usurinta. Un cerc larg si aspru in jurul pupilei. Multe culori inchise si adanci in cercul colorat. Ma uit si dupa legaturi special intre linii. Ci mai buni reproducatori ai mei au aceste caracterstici si incerc sa nu schimb prea mult caracteristicile liniei mele de porumbei.

Este foarte greu sa judeci inteligenta si personalitatea unui porumbel  intr-un cos. Eu incerc sa o fac, dar daca decid sa achizitionez acel porumbel, imi asum un pariu. Din primul moment in care pun porumbelul in crescatorie pot sa observ imediat cele doua caracteristici mentionate mai sus.Cel putin odata am scos afara un porumbel  achizitionat dupa doar 5 minute de observatie.

Ceea ce conteaza pentru mine cand sunt interesat de achizitonarea unui porumbel sau nu, este cat de bun este in transmiterea genelor bune catre urmasi. Reuseste sa reproduca pui buni? Reusesc si fratii si surorile sale acelas lucru sau pe aproape? Dar puii lor? Este el sau ea singurul, daca da ne asumam un risc.  Este el sau ea reprodus dintr-o familie buna, atunci riscul (pariul) este mai mic si avem sanse bune sa reusim.

Mi-am setat standarde inalte pentru mine. Aceste standarde nu trebuie sa fie la fel de inalte si pentru tine. In mod special nu atunci cand incerci sa de urci pe scara succesului. Este posibil sa reproduce bine din orice porumbel atunci cand porumbei buni sunt prezenti in sangele acestora. Dar numarul puilor buni va fi diferit. Acest lucru il vei intelege mai tarziu. Dar cu ceea ce ai reusit sa inveti trebuie sa fii in stare sa gasesti porumbei mai buni decat detii in acest moment. De acesti porumbei avem nevoie.  Acestia ne deschid usi sre nivelurile superiaore. Aceasta este calea pe care am urmat-o in urma cu multi ani in urma. Intelegi ca adunarea cunostiintelor necesita timp. Mult timp.

Astfel ne-am ales si am cumparat porumbeii pe care dorim sa ii folosim in lotul reproductie. Cum continuam? Ceea ce conteaza este ca porumbeii pe care vrem sa ii folosim pentru reproductie sunt de calitate superioara si nu sunt diferente mari intre porumbei. Daca este asa, ne putem concentra sa imperechem porumbeii intai pe hartie.

Inteleg ca pentru tine conteaza sa te uiti la deciziile pe care eu le iau in acest sens…

In timpul sederii mele in Australia am fost complimentat de Richard Clingan. Si acesta a studiat cele mai renumite linii de porumbei si amandoi nee-am miat unde sunt adevaratii creatori de linii de porumbei. Adriaan Janssen. Valere Desmet-Matthijs. Alois Stichelbout. Arthur Bricoux. Maurice Delbar. Gerard Cattrijsse. NUme mari din trecut. Unde sunt noii crescatori care sa le ia locul? Acei crescatori care detin la degetul mic arta reproductiei si pentru care procesul de reproductie este numarul 1. Eu cunosc unul… De ce nu-ti asterni gandurile pe care le ai despre reproductive pe hartie intr-un articol? Imi sugerase Richard. “Ultimul creator de linii de porumbei”, este urmatorul articol in care voi incerca sa imi astern gandurile mele pentru voi pentru ca sa le cititi si sa le studiati.

Inca un lucru. Poate ca stii crescatori din generatia noastra care apartin “Ultimului creator de linii de porumbei”? Acesi crescatori care depun mult effort in reproducere si care detine o familie de porumbei consangvinizata? daca da, nu ezita sa completezi un formular de contact si poate voi scrie un articol despre acest creator de linii de porumbei contemporan.

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “In cautarea Sfantului Graal – Un articol de Steven van Breemen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.