În lumina reflectoarelor – Ep şi Harco Poelman, din localitatea Erica, Olanda 


Suşele la modă apar în fiecare an, doar ca să dispară la orizont la fel de repede cum au apărut. La polul opus, sunt acele nume care rareori apar în lumina reflectoarelor din toate motivele greşite. Spuneţi-i modestie sau lipsa ambiţiei de a apărea în fiecare săptămână pe copertele publicaţiilor, croindu-şi zâmbind drumul spre faimă şi glorie, dar realizând performanţe excepţionale cu gladiatorii lor înaripaţi favoriţi, lucru ce-i aşează pe acelaşi piedestal cu numele la modă din prima categorie.

În această serie de articole, dorim să reflectăm asupra unor nume care şi-au câştigat un loc sub soare pentru simplul motiv că au produs rezultate de clasă în trecut şi în prezent. În articolul de faţă, ne vom concentra atenţia asupra tandemului tată-fiu Ep şi Harco Poelman din localitatea Erica, Olanda. Adevăraţi columbicultori, care au concurat cu succes ca familie şi care au trecut testul timpului. Multe dintre liniile de succes ale crescătoriei provin din porumbeii de excepţie ai lui Gerard Koopman. Nu mulţi se pot lăuda cu acest lucru, dar Ep Poelman poate. Aceeaşi familie încă dovedeşte că poate fi competitivă în cursele cu cel mai înalt grad de dificultate, de la 100 la 700 km, având la origine liniile de clasă mondială ale fraţilor Janssen şi Karel Meulemans.

La începutul anilor 90, Ep Poelman era unul dintre cei mai temuţi adversari ai lui Gerard Koopman, dar a fost forţat să-şi lichideze crescătoria într-o vânzare totală. Cel mai inteligent lucru pe care l-a făcut Gerard a fost să investească în achiziţionarea a doi fraţi, „Black Power” şi „Back Power Lady”, doi zburători excelenţi, direct din perechea de bază, fapt ce i-a adus lui Gerard un succes imediat.

Din aceste două bijuterii, Gerard i-a reprodus pe:

  • Emperor Qin:Campion Mondial Pui Versele-Laga,
  • Amore:femelă olimpică la categoria General (Lievin, Franţa),
  • Wonder Lady: locul 1 Nat. Orleans, care a reprodus-o pe:
  • Miss Wonderfull:locul 1 Nat. Fond Fondspiegel.

Aceste linii magnifice încă mai pot fi găsite în ascendenţa porumbeilor Koopman. Ce ziceţi de o aşa recuperare a investiţiei? Dar şi familia Poelman a fost suficient de inteligentă cât să-şi pună toată încrederea în propriile linii de bază. Când au început să-şi reconstruiască crescătoria, masculul „WANDER”, frate bun cu „Black Power”, s-a dovedit purtătorul aceloraşi gene remarcabile, devenind masculul de bază al coloniei. „WANDER” a reprodus nu mai puţin de 18 câştigători de locul 1 cu femele diferite şi astăzi aproape tuturor porumbeilor de top ai lui Poelman le curge prin vene sângele lui.

 

Pentru a crea o combinaţie perfectă între rezistenţă şi orientare extrem de fină, a fost achiziţionat „Super Son Bourges” de la columbofilul belgian de elită Dirk van Dyck. Tatăl său, „Bourges”, a obţinut locul 2 Nat. Bourges pentru Dirk şi este frate bun cu probabil cel mai influent porumbel as de pe mapamond al ultimelor două decenii, faimosul Kannibaal. Această infuzie genetică a avut ca rezultat 6 pui direcţi câştigători de loc 1 din 1.200 – 12.000 de porumbei concurenţi şi un număr nedefinit de câştigători de loc 1 în următoarele generaţii.

Alături de infuzia de sânge Van Dyck, în localitatea Erica au poposit şi întăriri din cei mai buni porumbei ai campionului belgian la viteză Frans Rondags, porumbei care au avut o influenţă majoră asupra câştigătorilor din zilele noastre.

Întrebarea care se pune este dacă tandemul Ep and Harco Poelman mai este capabil să concureze la nivel înalt. Reţineţi că familia Poelmans concurează în zona unde se află şi coloniile Koopman şi Vredeveld. În ultimele 3 sezoane, Ep şi Harco au bifat nu mai puţin de 40 locuri de 1 la nivel de club, şi 12 locuri de 1 plus 7 locuri de 2 la nivel de federaţie. Iar la nivel provincial / NPO, au obţinut locurile 2, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 7, 7, 8, 9, 9, 9, 9 şi 10. din 4,500 – 12,000 porumbei. Sunteţi aşadar de acord că porumbei din linia lui „Black Power” au trecut testul timpului?

Sistemul pe care îl practică este văduvia clasică cu masculii deoarece femelele par a fi prea interesate unele de altele pentru a mai fi interesate şi de concurs. Harco se află la a treia generaţie de columbofili în cadrul acestei familii de succes, Ep dovedindu-se un profesor excelent, bunicul lui Harco fiind la rându-i un campion la vremea sa. Tandemul Poelman are la matcă 25 de cupluri, care le furnizează la zbor 36 de văduvi şi 85 de pui, concuraţi după sistemul obscurizării. Pe lângă aceasta, angajează şi o echipă redusă de 9 perechi la natural, foarte competitivă şi ea la nivel de top. O metodă practică, cu doar un tratament împotriva tricomonozei şi obişnuitul tratament al infecţiilor respiratorii de la începutul sezonului, suficiente cât să menţină starea de sănătate a lotului. În rest, nimic special, ci doar folosirea inteligentă a două straturi de crupe în compartimentul puilor, care creează o atmosferă şi un teren de joacă excelente pentru campionii nou-născuţi.

Mesajul pe care Ep şi Harco doresc să-l împărtăşească lumii întregi este simplu: bucuraţi-vă de sport, reproduceţi din împerecheri de tipul bun cu bun, doar rezultatele contează, iar la sfârşit, totul se rezumă la calitatea păsărilor.

Rezultate in cadrul columbodroamelor

Locul 1 în semifinala Derby Sevilla 2017, Spania (€ 2300)

REFERINŢE

ECHIPA „DUTCH DAY RACERS”

“Dutch Power Poel” aparţinând echipei „Dutch Day Racers” a obţinut locul 11 în finala foarte dificilă a columbodromului West Slovak Derby, împotriva a  657 porumbei. Mama acestui porumbel este o femelă originală Comb. Poelman. Locul 11 este totodată nepoată din masculul nostru de bază, „DE WANDER”.

Referinţă extraordinară. 

Locul 1 AS în cadrul ediţiei 2017 a columbodromului Kalimanci a fost reprodus dintr-un cuplu 50% Comb. Poelman.

Prietenul Peter Allemeesch, a obţinut locul 1 Naţional Chateauroux 2017 din 18923 pui, si cel mai rapid porumbel din peste 26134 porumbei

Alte referinţe:

(NL) Porumbelul „Frysian Nebula” al lui Sjaak Buwalda a obţinut locul 2 în finala columbodromului Black Sea One Loft Race, cu o viteză medie de 774mpm, distanţa de concurs fiind 404 km.
Mama lui „Frysian Nebula” este o femelă “DE WANDER”.

 

Pe langa aceste performante deosebite cu porumbeii, acest simpatic cuplu tata-fiu au dezvoltat, testat si perfectionat o gama de produse pentru porumbei, pe baza naturala, care pare sa functioneze mai mult decat perfect atat pentru reproducatori cat si pentru zburatori si pui.

Aceasta gama se numeste PIGEONSUPPORT si in Romania o puteti gasi in exclusivitate pe www.porumbel-shop.ro.

Gama cuprinde produse pentru prevenirea tricomonozei, a bolilor respiratorii, dar mai important decat atat, prevenirea si tratarea incipienta a bolii puilor: Adeno_coli.

Mai multe detalii pe www.porumbel-shop.ro sau www.piatadeporumbei.ro.

Contact: +40 768 760 333

 

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.