Inca o data despre tricomonoza – Un articol de Ad Schaerlaekens

Despre tricomonoza am scris intr-unul din ultimele mele articole, care a devenit un fel de cosmar pentru multi columbofili. Medicii veterinari si oamenii stiinta s-au temut ca vom pierde controlul si ca vom pierde lupta impotriva rezistentei. Pentru multi era imposibil sa creasca un rand de pui daca parintii puilor nu erau tratati in perioada cand cloceau. Unii chiar dublasera dozele, daca nu ar fi facut-o, medicamentul nu ar fi avut efect, iar lucrurile ar fi fost grave, au prezis acei oameni de stiinta. Era vorba de noi, noi eram cei care trebuiau invinovatiti. Trebuia sa platim pretul pentru ca am subdozat medicamentele pentru multi ani la rand.

OPUSUL

In mod ciudat s-antamplat exact invers. In timp ce alte boli ca si Adeno, “un ochi rece (raceala ochiului)” au aparut, tricomonoza a devenit o chestiune mai putin serioasa an de an. Azi (in 2016) sunt campioni care trateaza foarte putin sau… deloc!!! In crescatoria mea este la fel. Pentru mine tricomonoza a fost o problema majora in trecut, dar vremurile s-au schimbat. In ultimii ani, medicul veterinar nu a gasit tricomonoza, toti puii cresteau normal in cuib, chiar daca nu am admnistrat medicamente in ultimii doi ani.

Am crezut ca din cauza usturoiului din apa de baut pe care l-am pus in fiecare zi, pe toata durata iernii. Dar acest lucru nu este mai mult decat un sentiment.  De exemplu zona Berlaar unde marii campioni locuiesc unul langa altul. Aproape fara exceptie toti pun usturoiul in apa de baut in timpul iernii. In ultima editiei a revistei columbofile “Duifke Lacht”, publicata de Natural, a fost un articol interesant despre aceasta chestiune. Oamenii de stiinta au facut o serie de testes i au gasit ca usturoiul are un efect benefic. Nu vindeca porumbeii bolnavi, dar porumbeii fara tricomonoza nu se vor reinfecta cu usurinta atunci cand vor bea in fiecare zi apa in care este pus un catel de usturoi.Cu siguranta aceste pasari sunt mai putin vulnerabile.

CUM SA TE OCUPI DE TRICOMONOZA?    

V-am zis ca nu am tratat de tricomonoza in ultimii doi ani dar eu pot sa citesc foarte bine gaturile porumbeilor si inca am un miros bun (ascutit). Prin urmare va sfatuiesc sa nu faceti ca mine. Mai bine sa nu va asumati riscuri. Va sfatuiesc sa faceti la fel cum fac multi campioni: prima data eliberati porumbeii de tricomonoza cu ajutorul unui tratament, dupa care folositi asa numitele “picaturi galbene”. Acestea sunt destul de noi pe piata, pe baza de trypaflarine, dar foarte eficiente, cu conditia ca pasarile sa nu aibe tricomonoza, deoarece aceste picaturi nu trateaza.

nOTRECOVERED008

MAI PRECIS

Ca sa fiu mai precis: ce fac CEI MAI MULTI CAMPIONI este sa trateze pasarile timp de 5 zile inainte de sezon. Acest lucru este mult mai bine decat sa dai o tablet/pilula (singura data / zi). In cazul inc are a exista o infectie, aceasta ar trebui sa dispara dupa tratament si ceea ce ar trebui sa faci este sa le dai porumbeilor tai doua “piaturi galbene” in fiecare saptamana. Prin urmare nu mai este nevoie sa tratezi in restul anului. Cu o singura conditie: acele picaturi trebuie administrate in FIECARE SAPTAMANA. Majoritatea crescatorilor o fac cand porumbeii ajung acasa, dar este posibil sa o faci si in ziuna imbarcarii. Atunci cand sari o saptamana, porumbeii se pot infecta intre timp si asa cum am spus mai devreme, aceste picaturi nu sunt curative.

Aceste picaturi au totusi un mare dezavantaj. Doar cateva picaturi pe hainele tale si le poti arunca la gunoi, deoarece sunt ruinate pentru totdeauna. Asa ca fiti atenti. Se spune ca sunt deja pra multe femei nervoase care si-ai parit sotii pentru ca nu au fost atenti cu acele picaturi galbene.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Inca o data despre tricomonoza – Un articol de Ad Schaerlaekens

  1. Salut ma poți ajuta si pe mine cu un răspuns la o întrebare care nu prea are legătură cu articolul prezentat am un porumbel care sta trist si înainte sa moara îi da sânge pe cioc ce boala o fi si ce tratament sai dau si lui si la restul porumbeilor primul porumbel a murit ăsta este al doilea.Mulțumesc sper sa ma ajuți.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.