Inca o data lucruri la care sa meditam – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Porumbeii la care toti visam, pur si simplu nu exista.

Aici ma refer la porumbeii care:

  • Reusesc sa castige etape atat la 100 de mile, la 400 cat si la 600.
  • Reusesc sa castige cu vant puternic din fata si cu vant puternic din spate.
  • Reproduce doar pui buni.
  • Resusesc sa castige locuri 1 la expozitii.

In Olanda si mult mai mult in Belgia crescatorii se specializeaza.

Unul are porumbei buni la cursele de viteza, altul este bun la demifond si mai sunt si asa numitii “fondisti”; si mai sunt si maratonistii.

Cursele scurte (de viteza) sunt impartite in doua categorii si la fel este si in cazul curselor de distanta.

Astfel avem:

“curse de distanta mai mici”

si

“curse de distanta mari”.

 

Unul dintre cei mai buni crescatori la cursele de “distanta mai mici” (in jur de 550-600 kilometri) este prietenul meu Andre Roodhoodf.

Va puteti imagina cat de mandru sunt cand am reusit sa-l bat pe cel mai bun de patru ori (in afara de toti ceilalti), cu nu mai putin de 5 porumbei angajati la etapa, in categoria sa,.

Unul dintre cei buni crescatori la distante mari (etapa mai mari de 700 de km) este oalndezul van Ouwekerk Dekkers care locuieste si concureaza in Belgia.

Roodhooft09

Andre Roodhooft. Suntem prieteni de multa vreme. Azi este cel mai bun la etape de 550-600 km.

CATASTROFA

Poate ca ai auzit de etapa catastrofala de la Chateauroux, primul week-end din august. Chateauroux are o distanta de aproximativ 550 km si era o etapa atat pentru porumbei tineri (pui) cat si pentru porumbei maturi. Imediat dupa lansare, porumbeii au dat de o zona cu 200 km cu ploaie si tunete. In aceea zi doar 10% din pui au ajuns acasa iar unii nu au mai ajuns nicioadata. Prima pagina ale stirilor din revistele zilnice era “doar groaza”, chiar si statiile TV nationale au inceput stirile cu acest subiect.  Chiar si guvernul a intevenit.

Unii vorbeau de cea mai mare catastrofa care a existat vreodata in sportul columbofil.

Se stie ca porumbeii de “maraton” ( de distante mari) se pierd mai greu.

Acestia sunt prea lenti la etapele de demifond, dar vin acasa.

Acelas lucru se intampla cand avem parte de cate-o catastrofa. De exemplu intr-o etapa catastrofala, porumbeii cei mai buni (super porumbeii) sunt cei care se pierd. De multe am incercat sa le explicat altora dar ama esuat de fiecare data.

CEI DOI CAMPIONI

Haideti sa ne intoarcem la cei doi campioni.

Andre Roodhooft:

Cel care este foarte greu de invins la etape ca si cea de la Chateauroux (550 km) a pierdut cei mai buni doi porumbei ai sai si cel mai bun tanar in acea catastrofa.

Unul dintre porumbeii maturi pierduti ar fi putut fi AS National dintre toti porumbeii Belgiei daca ar fi concurat in 2013. Acelas porumbei a castigat primul concurs national in 2014 si binenteles ca valora o avere.

Van Ouwerkerk Dekkers.

Van Ouwekerk Dekkers este un crescator adevarat la distantele lungi.

Acesta a imbarcat 50 de pui pentru etapa de Chateauroux. NU a pariat niciun ban devreme ce porumbeii sai rareori claseaza la astfel de etape. Acestia sunt prea scurti.

El a imbarcat acei pui doar pentru a prinde putina experienta in cariera lor de zburatori de Barcelona, Pau si curse de genu.

Ghiciti ce s-antamplat?

In timp ce Roodhooft sia pierdut 3 porumbei maturi si cativa porumbei de demifond nu au mai ajuns acasa, van Ouwekerk Dekkers si-a facut numaratoarea la o saptamana dupa etapa catastrofala.

Din cei 50 de pui pe care i-a imbarcat a pierdut doar 3 porumbei.

Putini au crezut acest lucru, dare u il cunosc pe Jaak Ouwekerk:

Porumbeii nu valoreaza nici macar o miciuna pentru el.

Inca o data: lucruri la care sa meditam.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Inca o data lucruri la care sa meditam – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Nu-i nimic de meditat ,ideea ca acesti oameni nu pierd pui se datoreaza a pasarilor de matca selectate dupa multi ani la concursuri grele si o experinta columbofila de exceptie.Adevarati mastri columbofili…Noi romanii visam cu ochii deschisi deabia am inceput sa achizitionam niste pasari cat de cat bune si vrem performata daca sa-r putea si dupa un an de competitie.In Romania avem foarte mari probleme cu puii,pierderi imense din diferite motive(sanatatea,lipsa hranei corespunzatoare,selectia gresita la matca,nestiinta ,porumbei mediocri etc).
    Sânâtatea porumbeilor? lucru care tebuie sa meditam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.