Incruciseaza daca vrei sa concurezi bine – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Era primavara cand m-a intrebat daca ar putea trece pe la mine: Omul de legatura impreuna cu un strain care vroia sa cumpere porumbei, mai precis sase porumbei.

Mi-a cerut sa pastrez 10 porumbei.

“Si sa fie din cei mai buni”

“Din cei mai buni? Binenteles!!!”

Din 10 columbofili interesati sa achizitioneze porumbei, nu vor oare toti sa achizitioneze din cei mai buni?

Sau, mai precis: DOAR din cei mai buni.  Omul de legatura, dealerul a mai precisat sa nu care cumva sa uit de comisionul sau. Un comision care ajungea la 40 %.

OMUL DE LEGATURA, DEALERUL

Comisionul pentru oamenii de legatura (agentii de vanzari porumbei) este o practica normala. Timpul lor trebuie platit si pana la urma si eu au costurile lor. Dar sa platesti 40%? Nu e exagerat? Acesta mi-a explicat de ce un comision de 40% este un comision rezonabil in ochii sai. De ce greseam cand spuneam acest lucru. El vroia 20 % pentru el si restul pentru dealerul de afara care i-a trimis clientul sa vina la mine acasa si sa cumpere porumbei buni.

Hmmm. 40 %? Aveam dubiile mele.

Ar fi trebuit sa refuz. Sa-i fi spus sa mearga in alta parte dar nu am avut curajul sa-I spun. Dar eu stiu prea bine ca trebuie sa te feresti de astfel de oameni. Acestia de pot ridica dar te pot si cobori.

A fost un campion din Antwerp in urma cu 10 ani. A fost o mare cerere pentru porumbeii sai si prin urmare a trebui sa vanda, dar a refuzat. Pentru ca pursi simplu nu avea nimic de vanzare.

Dar era acolo un dealer (un om de legatura) care nu putea sa accepte ideea ca acest columbofil nu vroia sa vinda.  Altii au reusit sa achizitioneze campioni de Antwerp si el nu putea sa treaca cu vederea faptul ca nu reusea sa achizitioneze porumbei. Poate ar fi pierdut si clienti din aceasta cauza, pentru ca nu l-au luat in serios acei columbofili.

Oricum, campionul din Antwerp nu avea nimic iar acest fapt a fost inceputul unei mari mizerii. Mai tarziu s-a imprastia un zvon in Taiwan despre porumbei sai, cum ca acestia ar avea salmoneloza. S-a dovedit pana la urma ca era vorba de acest dealer, acest fiind responsabil pentru imprastierea zvonului. A vrut sa gaseasca un motiv pentru care el nu putea sa cumpere porumbei iar altii puteau.

IN FINAL

A venit si ziua cand omul meu de legatura (dealerul) si clientul sau au ajuns la mine acasa.

Pusesem 10 porumbei in lada. Le dadusem Sedochol mai multe zile, acest lucru facand penele mai moi in asa fel ca porumbeii iti alunecau din mana.

Clientul a luat in mana porumbel dupa porumbel, iar ochii incepeau sa straluceasca.

In mod clar ca-I placeau porumbeii. A intrebat daca putea sa-I cumpere pe toti 10. Ne-am inteles si porumbeii au fost dusi in masina.

Acum mai erau de facut doar cateva lucruri marunte. Porumbeii trebuiau platiti si acesta avea nevoie de pedigree. I-am dat pedigree-ele, s-a uitat peste ele, s-a incruntat si a ramas tacut pentru o perioada. Intre timp a cerut voie sa dea un telefon. A fost un apel telefonic lung si intr-o limba pe care nu o intelegeam.  Dar conversatie a fost una serioasa, i-am vazut trasaturile fetei din ce in ce mai brazdate. La scurt timp dupa a fost clar de ce.

El si partenerul sau erau dezamagiti. Asteptase mult timp, facuse o calatorie lunga, iar acesti porumbei nu erau ceea ce ei cautau.

“Tocmai ce ai spus ca erai satisfacut cu acesti porumbei” i-am spus eu intr-o engleza a mea cea mai buna.

Era satisfacut. Macar de porumbei. Nu si de originile lor.

Pentnru 3 din cei 10 porumbei, unul din parinti era adus de mine de la alti columbofili.

La ceilalti 7 porumbei, bunii erau adusi la mine din alta parte.

 

eb17Sissi

Chiar si Sissi a fost obtinuta din incrucisare.

 

REACTIA MEA

Nu intelegeam de ce. Acei pui erau din cei mai buni, nu consangvini cu Ace Four sau altii, dar era oare atat de important acest lucru.

I-am spus ca porumbeii importati de mine erau chiar buni. I-am psus ca stiam prea bine ce faceam cand am achizitionat acei porumbei, la cine sa merg sa cumpar si ce fel de porumbei sa cumpar.  POrumbeii pe care inca ii mai am au ramas in urma unei selectii dure.

In special un porumbel  din 2008, dovedit ca bun reproducator care a reprodus multi porumbei super.

“Cu toate acestea l-ati cumparat. Este un porumbel de la Geerinckx, asadar un porumbel importat (adus).” a spus acesta.

Acesta vroia porumbei puri Ad Schaerlaeckens. Amandoi parintii cati bunicii sa fie reproduci de mine.

Si mi-a cerut daca as putea sa ma mai uit inca o data in crescatorie.

Acest lucru ar fi fost o pierdere de vreme. Imi cunosteam toti porumbeii, toti aveau cel putin un bunic importat in crescatorie (adus).

CEL MAI BUN

I-am spus ca eu incrucisez, deoarece incrucisarea este cea mai buna metoda. Pentru mine, cat si pentru altii. Si i-am dat cateva exemple de super porumbei, cunoscuti la nivel mondial, care erau, fara nicio exceptie, rezultatul unei incrucisari.

A fost unul din cele mai bune cupluri de  repdoructie care au existat vreodata, cuplul ilustru al lui Meulemans, oare nu au fost rezultatul unei incrucisari?

Acesta nu era deloc impresionat si mi-a arat un fel de brosura.

Continea poze ale unor porumbei implreuna cu pedigreele lor.

Avea un compartiment plin cu porumbei puri Koopman, un compartiment cu porumbei puri Heremans, unul cu porumbei Vandenabeele si acum vroia un compartiment cu porumbei puri Ad Schaerlaeckens.

I-am spus ca si porumbeii lui Koopman, Heremans si Vandenabeele erau la fel rezultati din incrucisari, dar din nou acesta nu era impresionat.

Din moment ceu nu am porumbei care sa fie porumbei puri Ad Schaerlaeckens, acesta se va duce la “X”, din moment ace acesta, “X”, are doar porumbei puri Ad Schaerlaeckens.

Pe cand erau gata de plecare, dealurul nu avea o fata prea fericita.

Era oare din cauza ca pierduse comisionul sau? Sau poate se intreba, de ce am fost eu atat de prost sa imi incrucisez porumbeii? Nu voi reusi sa aflu nicioadata?

X

Oricum, catre “X” au si plecat. Acole ei au putut cumpara porumbei  din parinti reprodusi de mine. Dar acum nu mai era nicio problema. Porumbeii erau toate femele, si mai si vroia sa tina linia pura. Cat de prost poate fi un om.

Daca porumbei ar fi fost achizitionati pentru a face afaceri cu ei as fi inteles. Dar acesta vroia sa castige curse cu acesti porumbei.

Mi-as fi dorit sa fi stat mai mult. Sa-I fi arat dealerului si clientului sau pedigreele ale primilor 10 porumbei AS National din ultimii ani. Toti sunt reprodusi din incrucisari.

MORALA

Vrei sa concurezi bine? Incruciseaza-ti porumbeii!!! Concureaza cat de multi poti si elimina cat de multi poti.

Totusi sa reproduci porumbei buni este si o chestiune de noroc.

Odata ce ai imperecheat porumbeii singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa te rogi!!!

 

childanddog

Vrei sa faci bani din vinzari de porumbei? Evita sa faci incrucisari ci mai degraba consangvinizeaza.

Cu cat ai mult serii de inele indentice in pedigree cu atat este mai bine.

Pentru ca multi cumparatori sunt de-a dreptul foarte naivi.

Oamenii pe care ii stii prea bine sunt campioni care vind porumbei in afara.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Incruciseaza daca vrei sa concurezi bine – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Mie mi se pare logic, porumbeii din incrucisari dau o descendenta neomogena, respectivul voia exemplare consangvine de succes pentru a le imperechea cu alte linii pentru un efect heterozis cat mai puternic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.