Porumbel Indian

Aspecte generale

Porumbelul indian face parte din grupa porumbeilor carunculaţi. Aceştia se remarcă datorită genelor şi a carunculelor nazale deosebit de dezvoltate. La noi în ţară se găsesc puţine exemplare. Dimensiuni corporale: G=380-400 gr.; Lt=35-37 cm; Lc=10-12 mm; A=55-60cm; Pt=25-27 cm; Lo=10-13; Lc=6-7 cm.

porumbel025

Standard Impresia generală: este un porumbel nemoţat şi neîncălţat, cu picioarele scurte, capul extrem de lat, genele şi caranculele nazale foarte dezvoltate. Sunt preferate exemplarele cele mai mari, mai puternice.

Capul: fruntea, creştetul capului şi ceafa sunt la fel de late şi rotunjite. Privirea din profil, capul poate fi înscris într-un cerc.

Ochii: de culoare albă, deşi se întâlnesc şi exemplare cu ochii roşii, galben sau negri (la cei cu penaj alb). Ochii trebuie să iasă în evidenţă.

Genele: de mărime egală, rotunde, trebuie să aibă un diametru cât mai mare. Sunt formate din mai multe inele concentrice, cel exterior fiind mai gros. Privite din profil, ele depăşesc în înălţime creştetul capului. Privind din faţă, se observă că nu stau lipite de acesta. Au culoarea roşu deschis, devenind aproape albe după ce porumbelul trece de 5-6 ani.

porumbel030

Ciocul: este foarte scurt şi gros, lat la bază. Mantibula superioară trebuie să se înscrie în aceeaşi linie curbă a frunţii. Mantibula inferioară trebuie să fie la fel de groasă ca cea superioară. Ciocul este uşor îndreptat în jos şi deschis la culoare.

Caranculele nazale: ca şi genele, ajung la dezvoltarea maximă la 3-4 ani. Ele umplu golul dintre vârful ciocului şi frunte, depăşind chiar linia imaginară circumscrisă capului. Ele apar ca două jumătăţi ale unui bob de fasole, lipite simetric, de o parte şi de alta a mantibulei superioare, fiind vizibil separate. Nările sunt aproape albe.

porumbel066

Gâtul: scurt, subţire la extremităţi şi mai gros la bază, se îmbină armonios cu trunchiul.

Aripile: lungi ţi late. Încheieturile aripilor sunt puternice şi vizibile. Vârfurile se odihnesc pe marginea cozii fără să se atingă. Coada: relativ îngustă, lată, purtată orizontal. Penajul: strâns lipite de corp, mătăsos.

m_2

Culoarea: sunt întâlniţi doar exemplare unicolore: negri, albi, roşii, galbeni, cânepii şi foarte rar albastri.

Defecte grave: cioc lung, caruncule nazale şi gene nedezvoltate, corp subţire, picioare lungi, aripi căzute.

Sursa text si poze dopi.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbel Indian

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.