Indicatii pentru mentinerea igienei in crescatoriile de porumbei

Curăţirea porumbarului

Excrementele, deşeurile şi aşternutul trebuiesc eliminate zilnic, iar după aceea prumbarul trebuie aspirat. Adăpătoarele şi hrănitoarele trebuiesc spălate zilnic cu apă călduţă şi uscate înainte de a fi puse din nou în funcţiune.

Dezinfecţie cu desinfectans

Poate fi utilizat contra virusurilor (de ex. variola porumbeilor), bacteriilor (de ex. salmonele, E. coli), micoplasmelor şi ciupercilor. În ziua indicată de planul tratamentelor, după curăţirea mecanică, porumbarul, pardoseala, pereţii, ustensilele vor fi stropite cu desinfectans. Soluţia se prepară din 60 ml desinfectans la 2 litri apă. Dezinfectantul este activ timp de 4 ore, nu este nevoie de clătire cu apă a suprafeţelor dezinfectate. Porumbeii poate să rămână în porumbar.

Dezinfecţie cu parafectans

În special contra ouălor şi larvelor de Ascaridia şi Capillaria, respective oochisturi de coccidia şi trichomonas, totodată cu efect şi contra virusurilor, bacteriilor şi ciupercilor. Soluţia se prepară din 60 ml parafectans la 2 litri apă. Dezinfectantul este activ timp de 4 ore, nu este nevoie de clătire cu apă a suprafeţelor dezinfectate. Porumbeii trebuiesc scoşi din porumbar până când suprafeţele şi ustensilele stropite se uscă. Este indicat aerisirea porumbarului înainte de repopulare.

parafectans-500x500

Observaţie

Pe perioada zburării este indicat a se folosi metode de tratamente doar contra bolilor speciale.

Împiedicarea răspândirii agenţilor infecţioşi prin utilizarea chevi-tren sau ins 15

Paraziţii externi ai porumbeilor (de ex. acnee, căpuşe, pureci, păduchi, muşte, ţânţari şi alte insecte) pot transmite diferite boli.

De aceea porumbarele, unde aceşti paraziţi se pot ascunde, aproximativ o dată la două luni este indicat să fie tratate (stropite, până când apar picături) cu:

– soluţie chevi-tren: (60 ml / 2 litri de apă) sau

– soluţie ins 15: (60 ml / 2 litri de apă)

Alte reguli de igienă

Păsările domestice şi cele sălbatice trebuiesc îndepărtate din jurul porumbarului. Porumbeii care apar în jurul porumbarului şi cele nou achiziţionate să fie ţinute în carantină în afara porumbarului.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.