Infectia cu adenovirus la porumbei

Infectia cu adenovirus este larg raspandita la porummbei si antreneaza pierderi considerabile in special la tineret.

Patogeneza

Depinde de varietatea si de tipul de tulpina implicat. Proprietatile patogenice ale fiecarei tulpini sunt diferite, precum si rezistenta in mediul extern sau la diferite dezinfectante.

Agentul patogen este excretat prin fecale si saliva. Infectia primara se transmite prin apa si furaje contaminate, dar tot asa de bine se transmite si prin aer sau vertical, transovarian.

Adenovirusul se multiplica in mucoasa tractului respirator superior, intestinului si in ficat. Organismul porumbeilor reactioneaza la multiplicarea virusului prin fabricare de anticorpi specifici. Daca  acesti anticorpi nu s-au format in timpul necesar si in cantitati suficiente, izbucneste boala. Adenovirusurile, adesea, netezesc calea pentru alti germeni patogeni precum E. coli, Trichomonade, Hexamite si fungi. Acestia pot complica cursul bolii si in multe cazuri sunt responsabile de cresterea pierderilor.

Simptome

Porumbeii refuza sa zboare, au performante reduse, conditie fizica slaba, inflamatia tractului respirator superior si a intestinului; fecale mucoide (noroioase, galben-gri), vomita furajul si apa din guse, emaciere.

Toate aceste simptome apar in decurs de 24 de ore. Pasarile afectate rar, supravietuiesc daca nu sunt tratate.

Diagnostic

Numai semnele clinice nu sunt suficiente pentru diagnosticul bolii. Acesta trebui confirmat prin examen microscopic si evidentierea “corpilor incluzionali” intranucleari in celulel hepatice si ale mucoaselor infectate. Acesti corpi incluzionalisunt produsi de virus in timpul multiplicarii.

Diagnostic diferential

Trebuie facut fata de E.coli, trichomonoza si hexamitiaza.

Tratament

Nu este posibil sa tratezi infectia cu adenovirus, singura. De cele mai multe ori este necesar tratamentul infectiilor bacteriene secundare. Acestea se fac cu Furalizadona, timp de 3-5 zile, Furogal, Ampicilina si insotit de vitaminizare cu Vitamax –  1 pachet la 2 litri de apa, 3-5 zile sau/si Selevit 0,5 g / litru de apa, 3-5 zile.

Daca boala este asociata cu trichomonoza se va trata cu Trichoplus sau Trichocure. Pentru stimularea imunitatii se va da Bioextract sau Biocarmi.

Se vor lua masuri de curatenie si zooigiena stricta a porumbarului. dezinfectie cu Aldezin prin aspirare.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.