Infectia cu Chlamydia la porumbeii de la lotul de reproductie

Reproductia este un factor de stres pentru un porumbel de crestere. Pasarile de reproductive stresate vor expulza  microorganismele in excremente, saliva si in oua. Daca Chlamydia se gaseste in ou, embrionul aflat in dezvoltare va fi slabit si poate chiar muri in timpul incubatiei, al eclozarii sau ca pui proaspat nascut sau, daca supravietuieste, va fi un pui retardat. Intr-o crescatorie puternic contaminate cu Chlamydia, puii care se dezvolta slabesc si mor. Daca aceste lucruri s-ar fi intamplat si in anii anteriori si reproductia a inceput deja, este prea tarziu ca pasarile sa fie tratate. Torusi, medicatia (de obicei doxiciclina, spiramicina) poate fi administrate inainte de imperechere, pentru a scadea nivelul Chlamydia in organixmul porumbelului de reproductie.

pictures 021

Durata tratamentului, in functie de necesitati, este de 7-30 de zile. Daca crescatoria dumneavoastra are o istorie cu probleme de Chlamydia in timpul reproductiei, un tratament pre-reproductie cu doxiciclina este o idee buna. Chlamydia poate fi complet eradicate printr-un tratament de 30-45 de zile cu doxiciclina. Totusi acest tratament este efectuat rareori, deaorece puii intarcati vor fi expusi la microorganism mai tarziu in dezvoltarea lor si pot fi mai vulnerabili la boala prin aceasta lipsa de expunere, ducand la un nivel de imunitate naturala scazut.

Doxiciclina, ca si alte antibiotic, provoaca distrugerea bacteriilor benefice din intestine, interferand cu metabolismul vitaminelor si absortia calciului. Esre, de aceea, important ca tratamentele preventive sa fie applicate cu cateva saptamani inainte de constituirea prechilor si este bine ca, dupa aceea, sa li se administreze probiotice, vitamin si suplimente de calciu.

Sursa: Managementul, bolile si sanatatea porumbeilor de Colin Walker

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.