Informatii utile in administrarea tratamentelor in cazul porumbeilor

Porumbeii sunt tratati de regula in patru moduri: in apa de baut (cea mai folosita), prin administrarea medicamentelor in furaje, prin adminstrarea de capsule si prin administrarea medicamentului sub forma injectabila.

Administrarea medicamentelor prin apa de baut

Pe parcursul prepararii solutiei produsul sub forma de praf initial se pune intr-un vas (de exemplu sticla cu gat larg), iar dupa aceea se dizolva cu putina apa. Solutia o completam cu cantitatea de apa prevazuta pentru tratament, dupa ce dozam progresiv porumbeilor la fiecare adapare. Nu este indicat amestecarea produselor diferite.

Cantitatea necesara pentru 40 de porumbei este de 2 litri. Daca porumbeii din cauza caldurii consuma mai multa apa este indicata adaparea lor dupa administrarea apei medicamentate cu apa proaspata. Nu este indicat diluarea apei medicamentate in plus fata de cel indicat.

Apa poate fi indulcita cu zahar daca porumbeii nu vor sa o consume.

Administrarea medicamentelor amestecate in furaj

Continutul plicului, respetiv cantitatea data pentru 40 de porumbei se amesteca cu 40 de ml de vitin (produs de chevita) intr-un bol pana cand praful respectiv se dizolva. Solutia asfel preparata amestecam cu cantitatea de furaj indicata pentru 40 de porumbei pe o zi ( aproximativ 1200 grame), pana cand boabele de grau devin uniform acoperite. Dupa aceea furajul astfel pregatit pana la uscare totala il depozitam in frigider.

Adminstrarea capsulelor

Inaite de adminstrare capsulele trebuiesc umectatecu uei vegetal pentru a deveni alunecoase. Dupa administrare putem masa usorgusa porumbeilor pentru a usura avasarea capsulei. Pentru o mai buna administrare a capsulei imersati capsula pana la jumatatea ei in ulei, astfel devine suficient de alunecos, totodata nu va murdariti degetul si nici penele porumbelului.

Administrarea medicamentului sub forma injectabila

Administrarea tratamentului pe cale injectabila se face subcutanat in treimea inferioara a gatului. Acul se directioneaza paralel cu vertebrele cervicale.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.