Inteligenta porumbelului o trasatura importanta dar greu de observat uneori

Cand vine vorba de reproducerea porumbeilor de calitate suntem tentati mereu sa ne uitam la calitatile care se vad, la musculatura, penaj, osatura, antebrat, aerisirea penelor de zbor si asa mai departe, unii se mai uita si la ochi ­čÖé

Dar mai sunt si alte calitati, acestea sunt mai greu de observat, cum ar fi inteligenta, dar uneori┬á inteligenta ne mai da din cand in cand niste semne. Steven van Breemen spunea in cartea s-a “DRUMUL SPRE SUCCES ÔÇô ├ÄMPERECHEREA, REPRODUCEREA ┼×I SELEC┼óIA” ca inteligenta porumbelului se poate observa urmarind comportamentul porumbelului in crescatorie, atunci cand intri, porumbelul este mereu cu ochii dupa tine, este interesat de lucurile noi din crescatorie, nu ii este frica de tine si mai mult te abordeaza, vine spre tine, este curios de tine si asa mai departe.

In acest moment am la matca 9 cupluri, iar din cei 9 masculi, unul s-a evidentiat dintre ei, trebuie sa martusisesc ca petrec foarte putin timp intre porumbei in aceasta perioada, in special in ultimile 2 luni, porumbei tind sa devina mai speriati cand doar ajungi sa le pui mancare si apa, dar acest mascul totdeauna a fost unul carui nu i-a fost frica de mine, isi apara boxa cu indarjire, este mereu atent cand intru, nu zboara dintr-un colt in altul cmum o fac ceilalti, si mereu sta in boxa lui cand toti ceilalti sunt deja pe podea dupa ce intru.

Mai mult, acest mascul s-a dovedit a fi cel mai bun reproducator al meu, pentru etapele de viteza-demifond, cei drept nu prea am incercat din el si la fonduri; este un mascul 100%, din porumbei Horvath, dar reprodus de Szalontai Ferenc din Zalau, si achizitionat de Szatnyik Ionut in iarna 2011-2012. Un aspect important este faptul ca acest mascul a transmis aceasta caracteristica mai departe si masculilor repdusi din el, cel mai tare s-a vazut acest lucru la masculul 901014-2015, un mascul drag mie, a fost cel mai bun mascul la etapele scurte:

Mai jos puteti vedea un clip video cu acest mascul, cu modul in care se “lupta” cu mine.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.