Interesant (2) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Acest articol vine in continuarea articolului “extraordinar” (striking (1)), deoarece “interesant) pare un titlu mult mai potrivit. Bietul de mine. Engleza mea devine din ce in ce mai rea, dar totusi:

Cineva care scrie articole experimenteaza o gramada de lucruri in decursul anilor.
Multe dintre aceste experiente devin prada uitarii dar sunt si lucruri care in mod incostient sunt pastrate undeva in cele mai adanci parti ale memoriei noastre.

BOECKX
Foarte putini crescatori pot arata rezultate mai bune la etapele scurte (viteza) decat tatal si fiul Boeckx. Acestia locuiesc la doar 10 minute de mine, iar la inceputul acestui secol am decis sa facem schimb de porumbei. Era prin anul 2001, ca sa fiu mai exact.

Acesta a primit un porumbel de la mine (linia lui Home Alone si Ace Four) care i-a reprodus acestuia un porumbel AS Provincial.
Looyschelder a cumparat un fiu din acesta si a devenit mama unui camion sensational care a devenit As National in Olanda.

De la Boeckx am primit o femela care a devenit mama lui 026 si 091, doi frati de cuib. Amandoi au castigate tape cu multe mii de porumbei, iar odata amandoi au castigat in aceeas etapa locul 1 si 3 impotriva a 9.000 de porumbei.
Porumbelul meu “025” a fost un frate cu “026” (reprodus din “Home Alone”).
“025” a devenit:
– Bunicul locului 1 National a lui Jochems din Hasselt.
– Bunicul unui porumbel care a fost al doilea cel mai rapid din toata Belgia de la Montlucon 2015 (27.000 porumbei).
– Bunicul unui super porumbel din Ebben care a castigat locul 2, 3 si 4 NPO National.
– Jespers v d Wegen a avut un porumbel din aceeasi linie. Acesta la numit “Fleur”, o femela care deseori a fost numita cea mai buna femela reproducatoare din Belgia.

MAI MULT
Asadar atat Boeckx cat si eu am avut success cu porumbeii pe care ni i-am dat unul altuia.
Din acest motiv am colaborat si in anul 2014. Doi dintre cei mai buni masculi ai mei au fost imperecheati cu doua dintre cele mai bune female, si am impartit puii.
Iar rezultatul a fost din nou unul sensational.
Acesta a obtinut un porumbel care a castigat locul 1, 1, 1,1, 2 si 2 la etapele de viteza. Acesta a dat numele de “Bas” si cu aceste rezultate a ocupat locul 3 National As KBDB.
Eu am obtinut un porumbel super la demifond care a ocupat locul 3 AS in Fed.
In timp ce altii esueaza cu porumbeii pe care i-au cumparat cu preturi “nebune”, amandoi Boekx si cu mine am fost fericiti. Amandoi am obtinut porumbei super prin faptul ca ne-am putut intelege unul cu altul.
Iar aceasta s-a intamplat gratis.

Boeckxenson
DIN NOU BOECKX
Ce este asa de interesant la Boeckx?
In ciuda multelor mele vizite niciodata nu am vazut porumbeii zburand la el.
Atunci cand ii elibereaza acestia dispar in cateva secunde.
Iar cand se intorc inapoi (si asta dupa mult timp) ai face bine sa fii pe faza ca altfel ratezi intrarea lor in crescatorie. Acestia intra ca nebunii.
BInenteles acest lucru se intampla datorita disciplinei si unei sanatati uimitoare.

STICKERS DONCKERS
Stickers Donckers este si el un “crescator de scurte”
Acesta este cunoscut, in afara de rezultatele sale, pentru doua motive:
– Spre deosebire de altii, obisnuieste sa-si antreneze porumbeii cu masina (Boeckx nu merge niciodata).
– Mai este cunoscut si pentru adaposturile pentru pui. De fapt nu exista niste adaposturi, ci mai degraba niste voliere, care sunt deschise pe toate partile, puii nu au parte de loc de adapostire si un loc unde sa petreaca noaptea.
Acesta nu prea tine cont de ventilatie si de alte aspecte care pentru majoritatea germanilor si olandezilor sunt foarte importante.
Cunosc germani care cheltuiesc averi in imbunatatirea ventilatiei in adaposturile lor. POrumbeii lui Stickers Donckers sunt exact ca si cum ar fi afara zi si noapte.
GERMANII
Mai este un lucru interesant despre germani. In trecut erau multe camera de licitatii in Olanda si Belgia.
Era distractiv sa participi dar cand era vorba de achizitionarea porumbeilor care ne placeau puteam sa uitam. Foarte multi germani participau la acele licitatii. Acei baieti erau plini de bani si mergeau acasa cu cele mai bune pasari.
Iar cand vizita-i un campion la sfarsit de saptamana erau sanse bune sa gasesti un Mercedes “gras” cu numar de Germania in fata casei.
Mereu am crezut ca am fost primul strain care l-a vizitat pe Leo Heremans, dar acesta m-a corectat: un german a fost inainte de tine, Roeper era numele sau.
Inca mai sunt asa numitele camera de licitatii. Internetul nu l-ea exterminate pe taote din scena. Dar oamenii se mira unde au disparut germanii.
Nu-I mai vedem.
Au revenit oare pe pamant deaorece toti acei “tigri de hartie” pe care i-au cumparat din cauza acelei nebunii adusa de pedigree?

G V D WOUWER
Prima mea vizita la Gaston cand avea pui din abundenta la pretul de 125 euro. Era prina nul 2007, l-am vizitat impreuna cu M Ku din Taiwan.
Ce m-a facut curios a fost compartimentul puilor. Deoarece era asa de mare si adanc si totusi avea porumbei blanzi.
Rareori se intampla acest lucru in adaposturile mari.
De asemenea eficienta acestuia in compartimentul de reproductive il caracterizeaza pe acesta ca si expert in porumbei.
Fiecare cuib (boxa) avea un numar si toti porumbeii aveau o clema cu un numar.
Toti aveau culori diferite si fiecare culoare facea referire la o pereche.
Asadar, doi porumbei fiecare cu o clema albastra? Aceia erau un mascul si o femela, asadar o pereche si numarul de pe clema facea referire la box ape care o aveau acestia.
Foarte la indemana cand aproape toti porumbeii erau albastri.

JOOSEN
Ce ma uimit la crescatoria de maraton a acestui campion Jos Joosen erau adapatorile.
Era socant sa vezi cat de murdara era apa. La marginilie adapatorilor se putea observa o dunga de praf murder. Porumbeii trebuie sa poata face fata acestei situatii, sustinea Jos.
Si mai stiti ce altceva ma socat? Sanatatea porumbeilor sai.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.