Interesant, de asemenea – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Interesant

O multime de oameni au calatorit de departe spre forumul columbofil din Middelbeers, din sudul Olandei iar acest lucru nu a fost surprinzator deloc. Atunci cand crescatori ca si Koopman, Verkerk, Dr. Schroeder si Vercammen sunt prezenti, nu ai pur si simplu doar un forum. Cei din audienta aveau putine de invatat din cauza ca erau deja niste campioni, acest lucru este ceva comun in cadrul forumurilor. Oamenii se plang de dominarea campionilor, dar s unt forumuri unde se pot invata cateceva, de al cine ai vrea sa inveti? Binentels, de la cei mai buni. Cu doar cateva saptamani mai devreme avusese loc o intalnire similara in Beerse, Belgia, doar ca au fost alti crescatori campioni in cadrul forumului, si… parerile lor au fost in amre majoritate la fel cu cele ale crescatorilor de la forumul din Middelbeers. Ceea ce e frumos. Nimic nu este mai derutant pentru crescatorii de rand decat ëxperti”care au pareri diferite. Eu am f ost conducatorul in ambele forumuri si le-am gasit destul de interesante. Aveti un sumar al intalnirilor mai jos.

PASARILE DE PRADA

Unul din subiectele de discutii a fost cum sa tinem departe de porumbeii nostri pasarile de prada. Crescatorul care pusese intrebarea era disperat. Incercase totul dar eforturile sale erau in zadar.

Pasarile de prada au devenit un c omar petnru multi crescatori.  Vestea proasta este ca nu se paote face absolut nimic in aceasta privinta. Sunt nenumarate produse la vanzare care s-ar presupune ca tin la distanta pasarile de prada, chiar si C.D., dar aceste produse au o singura functie: sa scoata bani din buzunarul crescatorului. Unii i-au masuri drastice, astfel destul de repede sunt tot mai putine pasari in impejurimi, dar  daca esti un cetatean care respecta legea ai face bine sa nu ajungi la masuri drastice.

FEMELELE

Sa concurezi doar femele este la moda, de asemenea si printre membri forumului. Cum reusesc femele sa tina piept impotriva masculilor, acestia vroiau sa stie.

Daca este sa privim in asamblu tot sezonul, diferanta ntre masculi si femele nu este asa de mare; uneori sosesc acasa primii masculii, alteori femelele. Dar ceeea ce a devenit evident, este ca femelele castiga (claseaza) mai multe premii; se pare ca acestea sunt mai consistente.

ANTRENAMENTELE FORTATE

Se spune ca porumbeii lui Gerard Koopman SUNT FORTATI sa se antreneze 5 ore in fiecare zi, si ca acesta ii duce in Franta la antrenament de cateva ori.

Porumbeii trebuie sa se antreneze mult, acet lucru este adevat a raspuns Gerarf, dar povestile sunt exaggerate. IN mod normal acetia zboara de 2 ori pe zi,  2 – 3 ori (in total), ceea ce e destul de mult totusi. Deoarece att masculii, cat si femele si puii trebuie sa se antreze, acest lucru il tine ocupat toata ziua. dar, Koopman este un profesionist. Da, asa este isi duce de trei ori porumbeii catre granita cu Franta, iar pentru el acest lucru inseamna o calatorie de 340 km dus si intors. POrumbeii sunt eliberati IMPREUNA, cu scopul de a destinde putin mai mult musculatura, exact ca si in cazul atletilor. Programul de etape in provincia lui are de a face cu modul sau de pregatire a porumbelor.  In programul de etape, crescatorii de maraton nu pre sunt luati in considerare, iar pragul de trecere (distanta) intre etape este prea mare (trecerea de la fond la maraton).

OTETUL DE MERE

In urma cu cativa ani, ‘Het grote Azijnboek’ (Marea carte a otetului) a fost publicata. Otetul de mere se spunea ca este bun pentru aproape tot, iar cand citeai, puteai sa crezi ca este doar vina ta ca nu ai apucat sa traiesti 125 de ani. Trebuia sa fi baut mai mult otet de mere. Consumand otet de mere, ar trebui sa cream in interiorul corpului porumbelului un mediu in care bacteria E-Coli nu ar supravietui. Astfel jumatate din porumbeii din lume consumau otet de mere in apa, Este oare justificat?

Personal am fost sceptic ca de obicei, dar nu am rezistat fara sa-l incerc la porumbei. La jumatate din porumbei le-am dat otet de mere, si ce am reusit sa vad? POrumbeii care au baut apa cu otet de mere nu mai aveau tricomonoza din acel moment. Din cauza ca si ceilalti crescatori au patit la fel l-am intrebat pe Dr. Schroeder, ce parere are. La fel a observat si el, si la fel si ceilalti veterinari.Atunci cand au examinat porumbeii eliberati de tricomonoza, deseori auzeau de la crescatori ca ofereau porumbeilor otet de mere. In plus se poate folosi si otet simplu, si acesta este la fel de ieftin. Veterinaul Belgian a subliniat faptul ca nu are niciun efect daca dai otet e mere doar o zip e saptamana; trebuie sa fie ca si un “trataent”, si mai mult acesta poate fi administrat zilnic, dar nu in timpul sezonului de concursuri. Impotriva E-coli (iar aceasta a fost intentia in prima faza) nu are efect mai deloc, lucru pe care Peter van der Merwe la observat. Intr-un an le-a dat puilor sai otet de mere, si nu a avut nicio problema in acel an cu puii. Cred ca datorita utilitatii otetului de mere impotriva E Coli, fiecare a repetat si copiat ce faceau ceilalti. Mai mult, usturoiul pare sa aibe acelas efect negativ asupra tricomonozei ca si otetul de mere.

VITAMINELE:

Imi cunoasteti punctul de vedere asupra vitaminelor; porumbeii nu au nevoie de ele. Membrii forumului nu cred nici ei in ele, si in tot mai multe articole stiintifice poti citi ca vitaminele ar pute sa fac mai mult rau decat bine. Veterinalul H de Weerd este si el sceptit cu privire la vitamine. “Eu comercializez vitamine pentru ca le vor clientii, dar imi semnse mari de intrebare cu privire la valoarea vitaminelor”, zisese veterinalul din Breda, Olanda. Vererinarul Schroeder a declarant ca vitaminele nu au rost nici macar dupa un tratament cu antibiotic, in contrast cu ceea ce poti citi peste tot despre vitamine. Vitamina E ar putea sa fie benefica in timpul perioadei de reproductie, dar si acest aspect nu este sigur. Amino acizii pe de alta parte au o mare importanta. Atunci ce sa mai credem despre toate povestile despre vitamine, si programe? Uitati de ele cat mai repede!

CEAIURI, OMEGA, CARNITINA SI GRASIMEA DE OAIE

Toate acestea sunt niste suplimente controversate, campionii si medicii veterinari din ambele forumuri au vorbit clar despre acestea. Aestia nu cred in ele.

Niciunul din ei nu dau porumbeilor lor ceai; daca ar fi sa aibe vreo valoare l-ar da ca si tratament timp de mai multe zile. O zip e saptamana ca si in cazul oteului de mere, este fara rost si nerecomandat in timpul sezonului de concursuri. Omega si carnitina sunt produse la moda in aceste zile. Koopman, este bine cunoscut acest lucru, este un fan al alunelor si a grasimii de oaie. Dar doar de caliatte buna, varianta lichida nu este buna. Din acest motiv el considera aceste suplimente folositoare doar in cazul etapelor mai lungi.

ANTRENAMENTELE CU MASINA

Antrenamentul porumbeilor intre etape este un alt subiect despre care crescatorii vorbesc si in care parerile sunt diferite. Crescatorul Belgian Jochems van Hasselt a inceput de curand sa concureze doar cu femelele. Aceste sunt eliberate in jurul crescatorie foarte putin, dar acesta se duce cu masina la antrenament cu ele. Vanlint antreneaza foarte mult; in timp ce Serge van Elsacker a zis ca a antrenat mult un sezon dar nu o va mai face din nou. Antrenamentul nu este nici pentru van der Merwe, Claessens, recent si de Bruyn

Membri forumului nu cred nici ei in antrenamentul cu masina des, Verker o face dupa o etapa proasta pentru a recladi increderea porumbeilor in ei. “Antrenament sau nu” l-a fascinate pe veterinarul Schroeder. Prin urmare acesta i-a intrebat pe toti campionii din randul clientilor said aca isi duc porumbeii cu masina la antrenamente in timpul saptamanii. Jumatate dintre ei o fac, Totusi ramane o controversa, dar s-ar putea sa ajute totusi la etapele de viteza.

CUPLURILE DE REPRODUCTIE

Din cauza ca sunt putini sau mai bine spus, niciun porumbel super care sa aibe frati si surori la fel de buni, eu deseori am scris ca nu cred in adevarate cupluri de reproductie.

Nici Verkerk nu crede in astfel de cupluri de reproductie, din acest motiv schimba des cuplurile la reproductie, dupa spusele lui Gerard Koopman, super cuplurile de reproductie sunt la fel de rare casi “corbii albi”. Koopman a avut unul dintre aceste cupluri, parintii lui “Kleine Dirk”. Poate la fie care decada apare cate-un cuplu de reproductie super in tota tara? presupune Gerard. Klak mereu sustinea ca nu a avut niciun super cuplu de reproductie, dar perechea ‘Vechter’ x ‘Witpenneke’ a fost pe aproape.

ANTIBIOTICELE

O alta intrebare pusa a fost daca am putea sa concuram porumbeii in present fara antibiotic.

In cazul etapelor de viteza in care porumbeii stau o noapte in masina ar putea fi posibil sa zburam fara antibiotic, dar in cazul etapelor de  demifond-fond si in cazul celor de maraton nu cred ca este posibil fara antibiotic. Koopman este de parere ca poti avea un an bun fara antibiotic, dar nu 10 ani la rand buni.

Inca ceva, “capurile umflate” nu este o boala ci un simptom al lipsei de formei. Porumbeii iesiti din forma sunt “urmariti” de alti porumbei, iar bataile sunt cauza capurilor umflate.

Cand i-am sugerat doctorului Schroeder ca Haarlemmerolie si usturoiiul zdrobit apllicat pe nasurile porumbeilor ajuta datorita mirosului care ii fac pe ceilalti porumbei sa nu se ia de ceilalti, acesta a dat din cap approbator. Mai mult, porumbeii isi pierd forma din ce in ce mai mult datorita ciuprcilor (fungi), iar cauza pentru acest lucru este administrarea de antibiotic in excces, sau a umezelii.

CRESCATORIILE (ADAPOSTURILE)

Binenteles, ca s-a discutat si despre adaposturile porumbeilor.

Crescatoria ideala nu exista din cauza ca, climantul nostru este intr-o schimbare continua. Ar trebui sa poti avea cat mai mult control, pentru a putea interveni cand vremea se schimba drastic. Elementele de incalzire poti fi folositoare, dar acestea sunt periculoase cand nu este destula ventilatie in crescatorie. Koopman incerca sa aibe caldura in crescatorie intr-un mod natural, si sa retina caldura inainte de o etapa importanta.

SUPLIMENTELE

Faptul ca membri forumului nu cred in otet, vitamine sau in ceai a ridicat o noua intrebare, si anume care supliment il considera acestia relevant.

Raspunsul a fost unul asteptat; gritul, dar… dupa spusele medicilor veterinari aici intra si gritul pentru stomac, ceea ce este destul de rar. Apoi mai este Koopman care foloseste grasimea de oaie. Verkerk recunoaste Forta Vita ca si un produs bun si … cam asta a fost tot despre suplimente. Atat de putine produse, un puternic contrast cu rafturile pline din magazinele de specialitate (columbofile).

PARAMYXO

Atunci cand ne-am confruntat cu paramixoviroza pentru prima data, federatia NPO a droit sub presiunea Ministerului, sa forteze vaccinare porunbeilor de doua ori pe an. Aceast a fost redua la o singura vaccinare pe an, dar ce a rezultat?

Numerosi crescatori si-au vaccinat porumbeii care nu participa la etape o singura data porumbeii (in viata porumbelului), iar acestia nu au avut nico problema.

Daca o data este indeajuns, arunca o gramada de bani pentru nimic. milioane de euro!!!

Doctorul Schroeder este de parere ca vaccinarea in fiecare an nu este necesara, si c este o pierdere de bani dar vaccinarea doar o singura data in vata porumbelului nu ofera destula imunitate. De doua ori este indeajuns. Prima data ar trebui sa vaccinam puii si a doua oara cand sunt yearling (la un an de zile). Vaccinarea la intarcare este prea devreme. Puii ar trebui sa aibe doua luni cand sunt vaccinati.

NU CHIAR ASA 

Cineva a vazut un Janssen pur la vanzare pe internet si de asemenea si un porumbel Vandenabeele pur si a intrebat daca o incrucissare intre acestia doi ar fi un succes garantat. Un altul a vazut un porumbel rosu din doi porumbei solzati, si intreba daca este posibil asa ceva.

In cazul primei intrebari este simplu de raspuns. Nicio incrucisare nu este un succes garantat. Iar porumbelul rosu din doi solzati (guti)? Acest lucru nu este posibil.

PADUCHI

Ci din public vroiau sa stie mai multe despre aele picaturi despre care se spune ca o singura picatura aplicata pe corpul porumbelului ar ucide paduchii si ar scapa de viermi.

Aceste picaturi sunt cu siguranta eficiente, dar nu este recomandat folosirea lor in sezonul de concursuri. Porumbeii ar trebui sa fie eliberati de paduchi inainte de inceperea sezonului de concursuri.

ALEGEREA

MembriI formului au fost intrebati ce fel de porumbel ar alege daca ar fi pusi sa o faca. Fara nicio exceptie, acestia ar lasa in seama crescatorului sa faca selectia. Insusi campionii se simt mai putin confortabili cand aduci cativa pui intr-o lada pentru un crescator ca sa aleaga, si acesta zice: “las sa faci tu alegerea”. Este clar de ce: “Odata cu increderea vine si responsabilitatea”. * Haarlemmerolie este o chestie veche si demodata pe care bunicii nostri o foloseau in cazul copiilor mici care aveau paduchi.

© schaerlaeckens.com

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.