Interesant – Un articol de Ad Schaerlaeckens

De cand avem internetul, tot mai multi oameni scriu despre porumbie si sportul columbofil. Si este in regula, mai ales ca tot mai multi crescatori doresc sa citeasca si sa invete. Din pacate, sunt unii asa numiti scriitori care se invidiaza unii pe altii si nu vor scrie nicioadata lucruri positive despre colegii lor. Pacat. Oamenii gelosi sunt niste oameni nefericiti, si nu sunt ca si oamenii pe care ei ii invidiaza. Dar din fericire acestia sunt exceptiile, majoritatea autorilor sunt oameni buni care vor sa impartaseasca  atat lucurile de la suprafta cat si dedesupturile acestui hobby minunat. Unul dintre acestia este Co Verbree. Motivul pentru care il apreciez este pentru ca avem idei similare pe mai multe subiecte.

CO VERBREE

Uneori mai scriu despre anumite crescatorii. Sunt oare acestea chiar atat de importante pentru conditita porumbeilor (forma, sanatate)? Hmm. Am niste lucruri la care sa ma gandesc. De exemplu John Rockx. In anul 2016 a inceput dintr-o data sa zboare bine. Iar cand cineva incepe sa zboare bine dintr-o data este clar care este cauza: este vorba de forma starea porumbeilor (conditie, forma, sanatate), de fapt o conditie mai buna. Ei, acum intrebarea interesanta pe care o punem: De ce exista acest impuls (boost) spectacular in conditia porumbeilor? John: Raspunsul este simplu, am inchis taote compartimentele; tavanul este inchis, fata inchisa, cu alte cuvnte tot este inchis. Exact ca si crescatoriile lui Marcelis, Dirk van Dijck, Bas Verkerk. Doar atat? Hmm. Nu chiar. In 2015 belgianul Luc van Mechelen a fost o adevarata senzatie. Din punctul meu de vedere, cel mai bun din tara la Demifond. “Porumbeii nu au mai avut o conditie asa de buna”, zicea Luc. Cand l-am intrebat, “cum”, acesta a zis: “Din cauza ca am deshis crescatoriile”. Exact ca si Leo Heremans si W de Bruijn. Mi-a adus aminte de ce m-am lovit eu in tinerete. Somers si Zoontjens erau mari campioni in acele zile. Adaposturile lor erau inchise. O musca nu putea sa intre.

Fratii Janssen, van Loon si Hofkens erau si ei mari campioni. Adapsoturile lor erau deschise, puteai sa simti fiecare rafala de vant, iar in timpul iernii erau nevoiti sa curate zapada din interior. Co Verbree este unul dintre putinii care se indoiesc de adaposturi.

LUMINA SI INTUNERIC

Timp de 25 de ani  sau poate putin mai mult, crescatori din Olanda si Belgia si-au intunecat adaposturile in cazul puilor, dar azi sunt multi care tin si porumbeii maturi la intuneric. Se pare ca femele par sa beneficieze mai mult de intuneric. Dar pentru masculi, opusul pare sa fie adevarat, pentru masculi sa-i tii la intuneric nu merge, ce din contra. Eu nu am putut sa inteleg de ce. Nici Co Verbree nu are vreo explicatie.

SUPLIMENTELE

Crescatorii care citesc in mod regulat articolele mele vor si cu siguranta ce cred e u despre majoritatea suplimentelor (aditivilor). Din punctul meu de vedere, marea lor majoritatea sunt gunoi; un jaf legal. Marea majoritate a produselor (suplimentelor) sunt promovate de producatori care vor banii crescatorilor slabi iar acestia sunt de departe majoritari. Co Verbree ne sfatuieste sa stam departe de suplimente. Este o pierdere. Producatorii acestor suplimente nu vor aprecia ceea ce am scris, dar este pur si simplu un adevar, ca multi campioni au incercat totul dar acestia au gasit ca nu i-au ajutat sa devina mai buni.

SISTEME

Iar despre sisteme de joc la porumbei maturi, timp de multi ani 90% dintre crescatori au concurat dupa metoda vaduviei. Femele erau rar concurate, iar acestea erau concurate la natural. La inceputul secolului 21, multi crescatori au trecut la un nou sistem: Vaduvia dubla (totala). Cu acest sistem sunt concurati atat masculii cat si femelele. Pare sa fie un sistem de joc ideal pentru crescatorii cu adaposturi mici (spatiu putin). Cu vaduvia (simpla) poti concura doar jumatate din pasari. La 30 de masculi? Ai nevoie de 30 de femele, un total de 60 de pasari. Acest lucru implica si faptul ca nu poti concura cele mai bune femele ale tale. La sistemul de joc vaduvie dubla ai nevoie de 30 de pasari daca vrei sa concurezi 30 de pasari, adica 15 perechi.

FEMELE SUNT MAI BUNE

Pentru multi acest sistem nou (vaduvia dubla) a dat rezultate, mai putin intr-un singur aspect: deseori masculii te vor dezamagi. Din acest motiv crescatori ca si v d Wouwer si Willy Daniels s-au intrebat: “de ce sa concurez masculi cadn femele sunt mai bune”. Iar acestia s-au oprit in a concura masculi si au concurat doar femelele. Co Verbree a practica taote sistemele posibile in anul 2017. Femelele concurat pe vaduvia pura au obtinut cele mai bune rezultate. Acesta si-a dat seama ca masculii ar trebui sa isi gaseasca partenerul in boxa la sosirea de la etapa. Acest lucru pare sa fie mai putin relevant pentru femele, iar acesta se intreaba de ce. Exact acelas lucru ma intriga si pe mine. Mai este un alt aspect pe care eu si Co Verbree il avem in comun. Amandoi nu intelegem de ce multi crescatori straini ne pun aceasi intrebare. Care este intrebarea? Vom afla data viitoare.

Nota: Cand vine vorba de “vaduvia totala sau dubla”, ar trebui sa stim ca funtioneaza la demifond (distante medii) si la fond (etape de o zi). Niciun crescator de viteza (distante scurte) sau maraton, nu pratica vaduvia dubla.

© schaerlaeckens.com

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.