Interviu columbofil – Asmarandei Florentin (Benone)

Intrebare: Bine v-am gasit domnule Asmarandei Florentin (Benone) si prima intrebare pe care v-o adresez este cea legata de varsta dvs. Cati ani aveti si de cand cresteti porumbei?

F. Asmarandei: Ma numesc Asmarandei Florentin am 47 de ani si locuiesc in Pascani jud. Iasi. Porumbeii mi-au fost dragi inca de mic copil, insa am inceput sa iau contact cu lumea columbofila prin anii 2007-2008 cand am imcercat sa demonstrez ca pot face rezultate si cu porumbei fara origini cunoscute, cumparati din piata sau de pe la diversi crescatori. Lipsa de experienta si mai ales a calitatii porumbeilor nu mi-au adus in mod normal nici un rezultat, facandu-ma imediat sa-mi schimb viziunea asupra acestui sport si sa inteleg ca e nevoie in primul rand de o altfel de abordare, in care porumbeii de calitate si o crescatorie buna sunt principalele ingrediente in reteta succesului. Urmarea este ca in anul 2009 pot spune ca am inceput cu adevarat sportul columbofil prin mutarea la actuala locatie si prin achizitionarea de porumbei de calitate.

Intrebare: Ce porumbei ati introdus in crescatorie in ultimii ani? Din ce linii?

F. Asmarandei: Porumbeii actuali pe care ii detin sunt in mare parte sunt rezultatul achizitiilor si incrucisarilor din crescatoriile autohtone precum: Bacalu Danut, Matei Ilie, Butucanu Stefan, Cobzaru Daniel Vizitiu Ghiorghita si Balint Mihaly din Ungaria.

Intrebare: Rezultate mai bune la zbor cu ce familii de porumbei ati obtinut?

F. Asmarandei: Desi perioada e relativ scurta de cand practic cu adevarat acest minunat sport, pot spune cu mana pe inima ca cele mai mari satisfactii si cele mai bune rezultate mi le-au adus porumbeii din crescatoria Balint Mihaly, din Ungaria, la categoria Maraton, iar la fond porumbeii de la Bacalu Danut, din Falticeni.

Intrebare: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?

F. Asmarandei: Vreau sa afirm din start ca daca un porumbel nu arata perfect la mana, nu trebuie eliminat. Eu selectia o fac doar prin zbor.

Intrebare: In crescatoria dvs. am observat ca aveti porumbei foarte valorosi care in acelasi timp sunt si foarte frumosi.

F. Asmarandei: Eu nu caut sa reproduc porumbei frumosi, ci porumbei valorosi. La porumbeii mei le trebuie musculatura buna, legata bine de aripa, de penaj. Un porumbel care are rezultate bune la zbor se face singur frumos.

Intrebare: Considerati ca exista vreo categorie care se zboara mai greu decat alta?

F. Asmarandei: Consider ca toate categoriile de zbor au gradul lor de dificultate, dar eu zbor doar categoriile Fond si Maraton, inclusiv fond cu puii la care am avut in 2009 cele mai bune rezultate in campionatul national.

Intrebare: Domnul Asmarandei, primavara, atunci cand va formati perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati? Cate perechi aveti la matca?

F. Asmarandei: In primul rand trebuie sa va spun ca eu nu am pedigree la porumbei. Iar in al doilea rand tin cont de consangvinitatea porumbeilor si de rezultatele obtinute in concursuri de ei si de catre urmasii lor. Pe mine mă interesează ca puii rezultaţi să fie cel puţin de valori egale cu părinţii, ori să-i depăşească ca performanţe.
La matca am in jur de 10 – 12 perechi, dar foarte atent selectionate, doar pe baza rezultatelor obtinute in concursuri si nu dupa pedigree.

11143577_1380030298971085_7708701158460222367_n
Super-campiona crescatoriei si a Romaniei

Intrebare: La consangvinizare cat de apropiat mergeti?

F. Asmarandei: De regula ma feresc de consangvinizare la porumbei. Fac asta doar daca cineva este interesat sa cumpere un pui consangvin.

Intrebare: Domnule Asmarandei ne puteti enumera acum cateva dintre cele mai bune rezultate columbofile obtinute de dvs. in decursul anilor?

F. Asmarandei: Am participat la toate expozitiile columbofile nationale din 2009 de cand concurez mai serios, iar in 2010 am fost campion national la categoria Mare demifond pui, iar anul acesta sunt campion natinal la Fond Maturi, vicecampion national la As Fond Maturi, vicecampion national la General Palmares Tineret, am 13 porumbei in expozitia nationala, iar cea mai mare bucurie o reprezinta femela RO-562027-09 care reprezinta Romania la Dortmund din prima pozitie la clasa C (FOND) si obtinand locul 3 la Cupa Europei Dortmund 2012. Porumbita trebuia sa participe si la Cupa Continentala de la Budapesta, dar dintr-o eroare a tehnicului nu a mai participat.
In anul 20010 am fost membru al A.C.S.Neamt si am obtinut 58 de norme la diferite categorii (FOND, AS FOND, GENERAL, MARATON, AS MARATON) pornind cu un numar de 70 porumbei. Am luat 24 de cupe judetene, locul 1 National la Mare Demifond pui si 104 diplome.
Dupa aceste performante am fost dat afara de la A.C.S. Neamt si am fost nevoit sa ma inscriu la A.C. Voiajorul Iasi de unde am continuat sa particip la zboruri in anul 2011.
In anul 2011 am obtinut 59 de norme la aceleasi categorii, incepand cu acelasi lot de porumbei. Am luat 25 cupe la nivel judetean, 3 cupe nationale (locul 1 National Fond, locul 2 National As Fond si locul 2 National General Palmares Tineret) si un distins trofeu locul 3 european la Cupa Europei de la Dortmund.
Eu sunt foarte multumit de rezultatele obtinute, dar cel mai fericit sunt ca in lotul de zbor pe care il pregatesc in 2012 toti porumbeii, cu exceptia tinerilor, au cel putin o norma la fond. Asta este si ceea ce urmaresc cand selectionez porumbeii si imi pregatesc lotul de zbor: sa nu am nici un porumbel de un an fara cel putin o norma.

Intrebare: Toamna zburati puii?

F. Asmarandei: In fiecare an obligatoriu fac 3 fonduri cu puii. Asa imi selectez porumbeii in fiecare an. Cred ca asa am ajuns sa am rezultate, selectand bine puii la fonduri si eliminand din primul an porumbeii cu mai putine calitati.

Intrebare: Porumbeii yearlingi pana la ce distanta ii zburati?

F. Asmarandei: Toti yearlingii zboara fond si maraton. Am reusit in 2010 sa am 4 yearlingi cu As Maraton in expozitia nartionala. Daca puii fac 3 fonduri, obligatoriu yearlingii zboara maraton. Care rezista la aceasta selectie dura ierneaza la mine in crescatorie care nu ………

Intrebare: Selectiei la cos ce importanta ii acordati?

F. Asmarandei: Este unica si singura dupa care am ajuns sa imi selectez porumbeii. Cred ca este cea mai buna varianta de a face performanta.

Intrebare: In lotul porumbeilor de zbor cu cati incepeti primavara?

F. Asmarandei: In fiecare an incep cu aproximativ 70 de porumbei dintre care jumatate sunt yearlingi iar restul sunt porumbei din anii anteriori, toti avand cel putin o norma la fond. In 2011 am reusit sa fac in jur de 50 norme la Fond, Maraton si General, cu toate ca a fost un an catastrofal, mai ales la maraton.

Intrebare: Unui tanar care acum s-ar apuca de columbofilie ce sfaturi i-ati da? Cu ce porumbei sa inceapa, de la ce crescator sa si-i procure, cu ce numeric de porumbei sa ia startul?

F. Asmarandei: Eu nu sunt in masura sa dau sfaturi dar pot sa spun cum am procedat eu. Am cumparat loturi de pui din mai multe crescatorii valoroase din Romania, in special din zona Moldovei, am zburat puii inclusiv la fond, am pierdut cam 70 % dintre ei iar cei care au ramas au facut performanta an de an atat ei cat si puii reprodusi din ei. Pe mine nu ma intereseaza pedigree pompoase cu nume sonore din Europa, ci doar porumbeii cu rezultate deosebite in concursurile din zona Moldovei.

Intrebare: Ce planuri aveti pentru viitorul apropiat in columbofilie si ce surprize ne mai pregatiti ?
F. Asmarandei: Nu vreau sa schimb prea multe decat sa fiu putin mai dur cu selectia puilor si vreau sa ma perfectionez in a zbura porumbeii in sistemul vaduviei duble, iar pentru categoria nou infiintata la F.C.P.R., Extrem Maraton, am facut un tandem in Roman unde avem posibilitatea sa zburam doua sau trei zboruri la peste 1000 km. Pentru asta am achizitionat porumbei pentru noua matca impreuna cu colegii din Roman (ASMARANDEI+FARCASEL+LUNGU) acesta fiind si tandemul. Am achizitionat numai din porumbei autohtoni din zona Moldovei care au fost zburati si testati ca yearlingi la zborurile de maraton, unii dintre ei facand norme ca yearlingi la Maraton si As Maraton. Ca surprize eu nu pregatesc nimic, dar sper ca surprizele placute sa le faca porumbeii la concursuri.

Intrebare: Aveti sustinerea familiei dumneavoastra in practicarea sportului columbofil?

F. Asmarandei: Nici nu ma sustin, dar nici nu ma impiedica

Sursa text si foto: Facebook Revista Columbofila

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.