Interviu columbofil – Corfu Ionel – Campion Fond Tineret 2015, As Fond 2015 si Crescator Fond

Mai jos puteti citi un interviu columbofil cu triplu campion la categoria Fond, As Fond si Fond Crescator, in anul 2015. Dl. Corfu reuseste performanta de a ocupa locul intai, la cele trei categorii mentionate mai sus.corfu-ionel-4

(Corfu Ionel – in stanga imaginii)

 1. În primul rând vă rog să vă prezentaţi, atât din punct de vedere social cât şi din punct de vedere columbofil. (familie, ocupaţie, locaţie,etc.)

Ma numesc Corfu Ionel, am 42 ani , sunt casatorit si am un copil. Activez in cadrul Asociatiei Judetene  Neamt din anul 2004 si administrez o mica afacere.

 1. Spuneţi-ne în câteva cuvinte modul în care aţi luat contact cu porumbeii şi mai apoi cu sportul columbofil?

Porumbei am avut de mic copil, dar mai profesional din anul ce l-am relatat mai sus.

 1. Prezentaţi-ne crescătoria dumneavoastră. Modul în care este organizată.

Crescatoria mea este lunga de 10 m, din care 4 compartimente pentru zburatori, 1 pentru pui, 1 pentru reproducere.

 1. Vă rugăm să ne prezentaţi modul în care concuraţi porumbeii, daţi-ne mai multe detalii despre metoda folosită. Văduvie sau natural.

Practic sistemul de zbor vaduvie, atat cu masculii cat si cu femelele, la categoria fond si maraton, prin rotatie. Dimineata primele ies femelele, zboara in jur de 45 minute sau 1 ora, in timp ce femelele zboara, masculii intra in compartimentul femelelor si asteapta. Dupa ce intra femelele in cusca, eliberez masculii, la fel 45 minute sau 1 ora zboara. In timp ce zbor masculii, femelele se hranesc si le las de voie prin compartimentele masculilor. Inainte de terminarea antrenamentului cu masculii, cu 15 min femelele intra inapoi in compartimentul lor. O metoda simpla si fara complicatii.

 1. Detaliaţi programul de pregătire al porumbeilor. Modul în care hrăniţi porumbeii, produsele folosite, ce fel de produse naturale sau sintetice.

Porumbeii primesc o mancare facuta de mine. Cumpar 80% seminte de la tarani din piata, le amestec si completez cu mancare la sac. Cu produsele mai mult naturale.

 1. Vă rugăm să detaliaţi modul în care antrenaţi porumbeii.

Dimineata la ora fixa, iar seara o data pe saptamana ii duc personal cu masina, in jur de 30km.

 1. Cum realizaţi recuperarea porumbeilor?

Pentru recuperarea porumbeilor folosesc electroliti, glucoza, o mancare usoara (dieta) iar cel mai important in fuctie cum se aduna porumbeii, le pun sa faca o baie de relaxare. Recuperarea inseamna enorm de mult la porumbei.

 1. Câţi pui reproduceţi în fiecare an? Detaliaţi modul de selecţie al puilor. Faceţi antrenamente cu puii? Concuraţi puii la etapele organizate de asociaţia dumneavoastră?

Puii in jur de 80-100 anual, nu sunt un bun trior la mana, si las cosul sa-si spuna cuvantul. Antrenez puii in anul nasterii, am incercat si in sud si in nord. Chiar consider din propie experenta, ca puii fortati in anul nasterii, in general nu ajung sa faca mari performante. Eu personal cred in etapele scurte si dese.

 1. Care sunt categoriile favorite? Şi de ce?

Etapele favorite sunt fondul si maratonul, imi plac si etapele de demifond si viteza dar organizarea planului de zbor e greu de realizat.

 Cum ar trebui să arate un porumbel campion, în opinia dumneavoastră?

Un porumbel campion este perfect, din toate punctele de vedere.

 1. Vă rugăm să ne prezentaţi cei mai buni porumbei pe care îi deţineţi în momentul de faţă.

In momentul de fata, cei mai buni sunt campionii:

corfu-ionel-1

Loc. 1 National AS Fond cu seria 0869017-2013

corfu-ionel-2

Loc 1 National Fond tineret 0467860-2014

corfu-ionel-3

Loc 4 National Fond Tineret  seria 0467825-2014

Loc 1 National Fond Crescator.

 1. Vă rugăm să ne prezentaţi cei mai buni porumbei pe care i-ati avut în crescătoria dumneavoastră de când participaţi la concursurile cu porumbeii voiajori.

 Normal cei mai buni porumbei  sunt campionii  dar nu uit parintii lor; parinti porumbelului loc 1 AS  fond National provin de la Mas. Sucioaia+Senciuc si femela original Marta Daniel, iar cei de pe locul 1 Nat si 4 National, acestia fiind frati, parinti sunt Mas. Jos de Ridder de la bunul meu prieten Silviu Spiridon iar femela tot de la Spiridon fiind din crescatoria Dl. Tampeanu D. Constanta.

corfu-ionel-5

 1. Care sunt cele mai mari greşeli pe care le-aţi făcut dumneavoastra ca şi columbofil?

Greseli ca si columbofil, cred ca ar fi dorinta de a forta sa castig si de multe ori nu am fost atent la recuperarea porumbeilor, si normal pierderi  mari la etape cit si porumbeii.

 1. Care sunt cele mai mari regrete din viaţa dumneavoastră de columbofil?

N-am nici un regret.

 1. Vă rugăm să ne spuneţi cum vă împărţiţi între familie, locul de munca şi porumbei.

Sunt un tip norocos  pentru ca familia ma sustine, Si imi permit sa am timp suficient pentru a ma ocupa de porumbei.

 1. Ce părere aveţi despre concursurile de porumbei din Romania?

Avem norocul ca avem un bun coordonator de zboruri si oameni care se implica pentru a face cele mai bune etape de concurs.

 1. Care ar trebui să fie paşii pe care să-i urmeze un viitor columbofil înainte de a se apuca de sportul columbofil?

Incepatori care intradevar fac eforturi mari sa creasca porumbei, ii sfatuiesc sa se implice cit mai mult la centrele de inbarcare, sa ajute la imbarcari, ar fi un mare avantaj in favoarea lor pentru ca asa au ocazia sa aiba in mana porumbei  valorosi si pot face diferenta dintre cei buni si cei mai putini buni, succesul consta in sanatatea porumbeilor, origine, evitati aglomerarea porumbeilor.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.