Invataturi din partea  columbofilului Carteus – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Georges Carteus din Belgia a fost un super campion la etapele de distanta lunga tot timpul vietii sale. In 2009 a terminat pe primul loc in competitia Super Maraton Europa de Vest.

In anul 1981 si vandut la licitatie toti porumbeii sai, a fost vizitat de doua ori de hoti care i-au furat 72 de pasari in 2008 si mai tarziu alte 52 de porumbei.

Si totusi era in continuare columbofilul pe care toti vroiau sa-l invinga in anul 2009, chiar si la nivel international.

Mai este nevoie de alte dovezi pentru a va dovedi ca acest om este un adevart columbofil?

In revista columbofila De Duif si-a prezentat gandurile si ideile despre multe aspecte ale sportului columbofil pe care noi nu le putem ignora . Sunt unii care citeaza vorbele acestui campion.

  1. Nimeni nu cunoaste nimic despre porumbei, nimeni nu poate spune daca un porumbel este bun sau nu.

Ochii unui porumbel nu inseamna nimic. Oamenii care sustin ca pot sa evalueze porumbeii prin intermediul ochilor acestora nu-I iau in serios.

  1. A avut doua superi perechi de reproducere in cariera sa de columbofil. Acestia au fost rezultatul imeprecherii libere a celor mai buni zburatori pe care i-au avut.

Formarea perechilor de reproductive?

LOL (laugh out loud – razand cu gura pana la urechi), spusese acesta.

In mod natural ai nevoie de porumbei de baza buni dar si norocul este la fel de important cand vine vorba de a obtine porumbei de calitate. Prin urmare porumbeii sai de la reproductie pot sa-si aleaga singuri partenerul (la fel si in crescatoria mea Ad Schaelaeckens).

Se intampla ceva mereu in practica:

In cazul in care ai un zburator bun doar mai tarziu afli din parinti a fost reprodus.

Carteus-Georges-1

George Carteus, un superman care tine lucrurile simple!

  1. Inainte de sezomul de concursuri acesta isi viziteaza veterinarul. Rareori se intampla sa fie ceva in neragula.

Iar tratamentul porumbeilor care nu sunt bolnavi nu are sens.

Medicamentele sau vitaminele pe mancare sau in adapator vor face doar sa deranjeze  obiceiurile cand vine vorba de mancare si baut, iar acestea ar trebui evitate.

In 2009, an in care a avut cele mai bune rezultate, nu a tratat porumbeii cu nimic, nici macar impotriva tricomonozei.

Singurul tratament pe care l-a facut a fost o cura de 10 zile impotriva salmonelozei cu medicamentul Cosumix.

Faptul ca porumbeii sai zboara bine  si la varsta de 5 sau 6 ani este dovada ca nu-si distruge porumbeii cu medicamente.

  1. In ziua urmatoare dupa o etapa grea, daca un porumbel refuza sa iasa afara din crescatorie pentru antrenamentul sau zilnic ceva este in neregula, iar un astfel de porumbel are nevoie de odihna.

  2. Inainte de sezon, porumbeii maturi sunt antrenati de doua ori pe zi si intre etape nu merge cu masina la antrenament niciodata.

Antrenamentul este important, dar el crede ca antrenamentul in jurul crescatoriei este indeajuns ( 2 x 1 ora).

  1. Porumbeii sai primesc hrana cat pot sa manance si nu crede in oferirea unei hrane mai puternica in apropierea imabarcarii.

  2. Podelele crescatoriei sale sunt acoperite cu paie. Igiena nu face diferenta, porumbeii de calitate intr-o crescatorie buna fac diferenta!

Pana acum cateva indicii de la un adevarat maiestru. Mi s-a confirmat o idee despre multi crescatori: acestia fac sportul columbofil mult mai complicat decat este in realitate.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Invataturi din partea  columbofilului Carteus – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Andrei te rog frumos ajutama si pe mine unul din cei mai buni porumbei care mia zburat cele mai multe concursuri are paramixoviroza vrea sâmi zici ce medicamente sai dau sunt disperat.Sper sa ma ajuți cu un raspuns cat mai repede.

    1. NU exista tratament pentru parmixoviroza, doar preventiv se face vaccinarea. Ce poti face este sa-l izolezi si sa te asiguri ca se poate hrani si sa bea apa. Da-i niste vitamine. Pre amulte nu prea ai ce face. Pe viitor asigura-te ca vaccinezi, daca folosesti vaccinuri valabile doar 6 luni atunci sa vaccinezi tot la 6 luni. In mod normal un porumbel care a beneficiat de vaccin in primii 2-3 ani de viata nu va mai face niciodata paramixoviroza.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.