Pentru noi cei din Olanda si Belgia, un alt sezon este pe cale sa inceapa avand mii de columbofili mai putin si cativa columbofili profesionisti mai bogati.
Ce noutati va aduce noul sezon?
Vom afla in curand.
Din experienta mea de pana acum ne vom putea Aventura in a da un prognostic imediat dupa cateva saptamani de la inceperea sezonului. Sunt oare performantele mai slabe decat ar fi normal? Ne prostim de multe ori spunand ca este doar inceputul. “inseamna putin”. Dar realitatea este alta. Aproape sigur va urma un sezon slab.
DE SUCCES?
Pentru a castiga etape ai nevoie de porumbei buni, de noroc, o forma buna a porumbeilor intr-o zi anume si o locatie buna a crescatoriei. Adica numarul mai mare de porumbei este in favoara ta cat si directia vantului. Sunt unii crescatori care se plang ca locatia crescatoriei lor este rea.
Acesti plangaciosi sunt de regula crescatori cu porumbei slabi calitativ.
Crescatorii care au o locatie mai buna a crescatoriei decat a altora sunt acei crescatori cu porumbei mai buni.
Intr-o zi in care locatia ta este buna, porumbeii sosesc direct de la punctul de lansare, iar porumbeii celorlalti trebuie sa treaca peste crescatoria ta.
Sunt unii care cred ca doar vantul determina daca locatia crescatoriei tale este buna sau rea.
Acestia gresesc.
Si calitatea determina migratia porumbeilor, in timp ce masa (numarul porumbeilor) determina viteza. Un grup de aproximativ 30 de porumbei vor zbura mai repede decat un grup de 3 porumbei. Ca si rezultat mai este si faptul ca crescatorii cu rezulatte slabe care locuiesc pe langa crescatorii buni vor beneficia de pe urma porumbeilor buni.
INTREG SEZONUL
Factorul numit “noroc”, pe care l-am mentionat mai devreme, abia ca influenteaza putin intregul sezon de concursuri. Chiar si in cazul locatiei, nici aceasta nu poate influenta tot sezonul, e mai putin importanta decat in cazul unei singure etape. In cazul unei singure etape, locatia poate sa influenteze extreme de tare, fie in bine fie in rau.
Sa fii bun un sezon intreg, principalul lucru nu este sa ai locatie favorabila ci porumbei buni intr-o forma buna.
Modul de ajunge acolo este diferit.
Sunt unii care sustin ca au devenit buni deoarece au reduc medicamentele, (minoritatea?), pentru unii tratamentele intensive au devenit normale ca si hranirea porumbeilor.
CURATAREA?
In ultimii ani, ai putut auzi tot mai multe despre curatarea porumbeilor inainte de inceperea sezonului. Ceeace vor sa spuna este sa oferi porumbeilor un tratament pentru tricomonoza, sau impotriva infectiilor respiratorii sau ambele.
“Tricomonoza” este o poveste speciala. Se pare ca pentru a tine porumbeii sanatosi este mai dificil datorita noilor afectiuni care apar, in timp ce in cazul tricomonozei opusul pare sa fie adevarat.
TRICOMONOZA
A fost o perioada in care era greu sa cresti niste pui decenti daca parintii lor nu erau tratati in timp ce cloceau. Chiar si din partea medicilor veterinari auzeai sunete de alarma. Acestia vorbeau de rezistenta la boala care nu mai putea fi controlata.
Unii prescriau doza bubla din medicament ca se putea dubla in viitorul apropriat, se temeau acestia.
Dar s-antamplt exact invers. Prima data cand am sesizat aceasta rasturanre de situatie a fost in ruma cu sapte ani. Veterianrul Marien mi-a spus ca nu si-a tratat porumbei de ani de zile.
Nu puteam sa-l cred.
Acum in 2016, stiu ca acesta rostise un adevar. Nu mi-am tratat porumbeii de ani de zile si alti campioni (unii) spun la fel.
Asadar “curatarea” porumbeilor sanatosi inainte de sezon are sens sau nu?
Hmm. Nu stiu. Am indoielile mele.
CAPETELE?
Dar despre infectiile respiratorii? Este recomandat sa “curatam” capetele inainte de sezon cu un tratament Soludox, doxiciclina sau altceva?
Sunt unii crescatori buni care o fac, multi crescatori la fel de buni nu o fac.
Din punct de vedere logic, care pare cea mai buna metoda?
Evita orice medicament in cazul porumbeilor care sunt sanatosi.
Se simt corpurile lor slabite? Penele mici din jurul urechilor si in jurul gatului se vad si nu stau intinse si lipite?
Atunci chiar este nevoie de o “curatare” inainte de sezon.
Porumbeii care nu sunt in perfecta stare de sanatate, ii vei slabi si mai mult daca ii concurezi, in special pe vreme rece si cu vant.
ANTRENAMENTELE
In cazul porumbeilor maturi nu este nevoie sa te duci la antrenamente cu masina, atunci cand sunt intro forma buna.
Daca nu sunt intr-o conditie buna fiecare kilometru in plus este prea mult pentru ei.
Yearlingi care nu au fost zburati des ca si pui ar trebui antrenati mai mult si mai des.
In Belgia, sunt unii care participa cu puii la 6 etape nationale de la 500 la 600 de kilometric. Astfel de porumbei nu au nevoie sa fie antrenati mult inainte de sezon.
Mai mult, se pare ca este mai putin util daca eliberezi porumbeii in acelas timp. In special puii. Sa zicem ca ai 60 de pui, cel mai bine este sa ii impartin in patru grupuri.
Fa o pauza de 5 minute inainte de a elibera urmatorul grup.
Unul sau doua minute nu este indeajuns, se vor intalni in aer si se vor regrupa ajungand in acelas timp acasa.
Sa eliberezi porumbeii unul cate unul asa cum o mai fac unii?
IN afara de nevoia de rabdare nu am nimic impotriva acestei metode.
Prin faptul ca nu eliberam tot efectivul odata are un alt avantaj.
Exista sanse mai mici ca se loveasca de fire, in special in cazul puilor.
FA ALEGERI
Acum sportul columbofil a fost evaluat prea mult si a devenit o prioritate pentru multi, incepe sa devina mult prea greu pentru cineva care il practica ca si un hobby.
Unii crescatori de top sunt atat de dedicati porumbeilor fata de “oamenii de rand”, in special cei care mai au si o slujba, acestia trebuie sa faca unele alegeri.
Daca nu ai un frate, un tata, un vecin, un prieten, sotie, mama, soacra sau un partenre care sa stea alaturi,sa concurezi cu acei crescatori profesionisti este aproape imposibil.
Doar daca nu faci o alegere. Concureaza la distante scurte doar, sau doar porumbeii tineri sau orice altceva. Sa n-ai parte de rezultate este depresiv sit e vor face sa renunti.
Sa concurezi bine este distracitv si sa tebucuri de joc este important.
MSM, starurile Barcelonei, ne rata in fiecare saptamana ce inseamna bucuria.
SARCINA
Este in sarcina noastra a tuturor sa facem sportul columbofil sa fie placut, agreabil pe cat de mult posibil pentru fiecare. Crescatorul ca re refuza sa duca si puii vecinului mai in varsta cand se duce la un antrenament pentru ca “se teme ca nu cumva sa fie invins” nu intelege sportul columbofil.
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere si adaptare: Andrei Bondar