Lansarile, antrenamentele si aclimatizarea – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Porumbeilor le place ordinea, cu toate ca nu trebuie sa fim asa de strcti cum cred unii. De exemplu Natalia Houben, ii place sa faca lucrurile cu precizie. In urma ce ceva vreme, i-am explicat lui Jef Houben, acum aflandu-se in Olanda, ca noi concuram puii aplicand metoda intunericului si prin urmare nu prea naparlesc puii.

Jef se hotarase sa urmeze exemplul meu, iar eu inca am ziarul decupat de la Theo IJskout si un fax de la Vandenabeele, prin care acestia mi-au multumit pentru sfat, cu alte cuvinte: metoda intunericului.

FOLOSIREA PICATURILOR

Crescatorii olandezi practica metoda intunericului la porumbeii lor, in Belgia acestia folosesc picaturi pentru ochi. Problema lui Vandenabeele la acel moment era ca nu putea sa concureze la nivel regional cu “crescatorii Ledercort” (asa numitii oameni medicament),  dar totusi acesta refuzase sa foloseasca picaturi. Acum aceste picaturi, dupa parerea mea variaza, de la a fi inofensive si fantastice picaturi Peters, la niste picaturi mizerabile Ledercort, cu ajutorul carora iti transformi porumbeii numai buni de aruncat la tomberon. Ijskout catigase odata primele 20 de locuri. Acest lucru era posibil cateodata atunci cand puii erau tinuti la intuneric.

Nadia nu era sigura cum sa practice metoda intunericului atunci cand se schimba ora. Aceasta era o persoana caracterizata ca fiind migaloasa. In zilele noastre, aproape fiecare crescator foloseste metoda intunericului la porumbei, dar totusi campionii de mai demult domina terenul. Deoarece acestia au ceva ce ceilalti nu au, porumbei de clasa. Intunericul este doar o parte din cerc, iar cercul nu este complet daca nu ai si cea mai importanta parte a cercului; adica porumbei de top (calitativ).

IARNA

Atunci cand detii porumbei de calitate, sunt mai multe cai pentru a putea concur bine. Unii crescatori isi tin inchisi porumbeii timp de 3 luni in timpul iernii, uneori intr-o voliera deschisa. Altii, in special campionii buni, sunt de parere ca porumbeii trebuie sa zboare. Acestia isi elibereaza porumbeii pentru a se antrena ori de cate ori vremea permite acest lucru.

Ambele cai sunt eficiente, dar ceea ce eu cred este complet gresit si anume ca doar UNEORI sa dam drumul porumbeilor. Sa tii porumbeii inchisi pentru o perioada lunga de timp, si apoi sa ii eliberezi, doar o data intr-o anumita zi buna din punct de vedere meteorologic e ca si cum ai cauta cu lumanarea dupa necazuri.

PUII

In urma cu multa vreme, credeam ca cel mai bun moment pentru a elibera puii mai mici de trei luni este dupa masa. Dar am experimentat ca eliberarea acestora mai devreme nu le-a facut niciun rau. Atata timp cat nu faci nimic prostesc, ca si ceea ce patise Klak. Puii sai erau mereu eliberati sa se antreneze dupa masa. Pana intr-o zi cand ingrijitorul sau vroia sa mearga acasa mai devreme si a eliberat puii la ora 6:00 dimineata. Klak nu va uita niciodata acea zi; Acesta a pierdut o treime din pui.

Dar acest nu se enervase atunci. Klak se enerveaza cand se aduc in discutie lansarile porumbeilor, realizate de oamenii care nu au cunostiinte columbofile. Timp de patru ani, i-am cronometrat porumbeii sai. Iar cand porumbeii incepeau sa soseasca acasa de la etapa, nu stiai unde sa privesti.Acestia soseau din toate directiile. Un motiv pentru acest aspect era datorat faptului ca erau eliberati in grupuri mici.

ANTRENAMENTELE

In ceea ce priveste antrenamentele, daca puii stau afara si se antreneaza o ora sau mai mult, pare sa fie suficient pentru a fi lasati doar o data pe zi. In acest caz poti sa faci pasi mai mari in ceea ce priveste antrenamentul. Daca nu vor sa se antreneze de acasa, este mai bine sa incepi sa-i antrenezi de la distante scurte, daca este necesar de la doar doi sau trei kilometri. In mod cert acestia vor incepe sa se antreneze mai mult.

Sa concurezi doar femele, tot mai multi crescatori zboara doar femele, si acestea pot fi lasate la zbor doar o data pe zi, cand vor sta afara sa se antreneze pentru cateva ore. Niste femele in forma de top vor face acest lucru cu siguranta.

20160901_192241

CAZURI PROBLEMATICE

Uneori, avem urmatoarele cazuri problematice:

  • Achizitonam pui de undeva, iar acestia sunt prea maturi pentru a fi eliberati.
  • Am recuperat un porumbel care s-a pierdut.
  • Un porumbel este frecvent absent. Intorcandu-se din nou in crescatorie, este clar ca acesta are o a doua casa. Posibil sa aibe un partener sau un alt crescator, caruia ii place porumbelul.

In aceste cazuri, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a tine astfel de porumbei in crescatoria ta. Nu le da drumul dimineata, in special cand nu este senin. Este mai bine sa-i eliberezi seara, sau mai bine pe o vreme ploioasa. Si intotdeauna cu alti porumbei.

Este util sa pui niste sapun pe una dintre aripi, astfel va avea un handicap cand va zbura.

Sau sa le oferi un partener, cand sunt destul de maturi.  Si nu uita: o vreme buna pentru oameni nu inseamna neaparat vreme buna porumbei. Este mai bine sa antrenezi puii cand au parte de un cer acoperit (soare cu nori), chiar si cand se anunta ploaie, mai bine decat daca este un cer albastru (senin, cer curat).

De remarcat si “comportamentul” porumbeilor cand vine vorba de baie. Atunci cand este cald, vreme buna, noua oamenilor ne place sa facem o baie sa ne racorim. Dar porumbeilor nu le place. Acestia aleg sa faca baie intr-0 zi ploioasa! Daca porumbei vor sa faca baie si atunci cand nu au la dispozitie cada de baie si totusi se pun langa adapator si faca catea miscari tipice de baie, stii cu siguranta ca porumbeii sunt sanatosi.

PE CUIBAR – NATURAL

In zilele de demult, nimeni nici macar nu se gandeau sa duca porumbeii la antrenamente cu masinile pentru pregatirea lor inainte de etape. Acum unii crescatori au opinii diferite, in special cand vine vorba de pui. Trebuie sa realizezi ca este o diferenta enorma in a concur separate pe sexe, sa la natural. Puii sanatosi si separatide regula se vor antrena norma si in mod voluntary. Porumbeii la natural ( pe cuib), se antreneaza foarte putin sau deloc.

Ar trebui sa ai mare grija, in special cand eliberezi porumbeii acestia doar o data pe zi, mai precis doar dimineata, deoarece acela este singurul moment prielnic pentru tine deoarece mergi la serviciu dupa. Femele stau atunci pe oua, iar ca rezultat va fi  ca nu se vor antrena deloc intreaga saptamana. Si binenteles, acest lucru nu poate fi bun pentru ele. Astfel de pasari ar terbui sa beneficieze de antrenamente in timpul saptamanii.

OLANDEZII

Unii crescatori olandezi au parte de cele mai bune rezultate la etapele de distanta lunga. Acestia claseaza la etape de peste 600 km cu viteze de parca ar fi etape de 100 km. Unii campioni consifera antrenamentele ca fiind modalitatea de a obtine astfel de rezultate. Sunt unii care antreneaza porumbeii si la 200 km intre etape. Cunosc crescatori englezi, care merg la antrenamente cu porumbeii lor zilnic, si… acestia sunt greu de batut. De asemenea si in Belgia, sunt crescatori care merg foarte mult cu porumbeii lor la antrenamente si care re usesc rezultate foarte bune, in special cu puii.

Unul din cele mai remarcabile lucruri din ultimii ani, este dominatia femelelor in multe etape. Lucru care nu a trecut neobservat de de catre cei mia perceptive dintre crescatorii nostri, si acum tot mai multe femele sunt angajate la etape. Majoritatea specialistilor angajeaza etapa de etapa, chiar si pana la 600 de km. Masculii, pe deoparte, mar sa profite tot mai mult de odihna, sunt lsati cateo etapa acasa din cand in cand. Majoritatea cand au castigat o etapa dificila cu un mascul, este porumbelul care a stat acasa etapa trecuta.

Femelele castigatoare rareori raman acasa o etapa.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.