Lucruri pe care sa le iei in considerare in timpul iernii

Acest articol este despre a-ti fi mila de porumbei (a-i cruta, a le oferi perioade de repaus). In ultimii ani tot mai putin crescatori isi cruta porumbeii si in extrasezon. Totusi, tot mai multi crescatori sunt de acord ca nu este bine sa iti fortezi echipa de tineri – pui, dar de ce o fi asa?

Erau cativa crescatori care obisnuiau sa aibe succes la etapele de distanta dar care si-au pierdut avantul (ritmul) in decursul anilor. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca au decis sa faca lucrurile diferit fata de vremurile de demult.

Ar trebui sa avem mila, sa-i crutam?

Odata ce sezonul de concursuri se termina este vremea pentru sezonul de reproductie de iarna. Acest process are nevoie de ceva timp de gandire. Acesta este momentul in care alegi directia incare vei merge in noul sezon. Vei fi unul din acei crescatori de pui care isi tin porumbeii in aer de la mijlocul lui iunie pana la finalul lunii septembrie, fara ca sa le ofere macar o zi libera din cand in cand? Esti unul din crescatorii care stie tot despre antibiotice si cortizon? Vei folosi metoda intunericului la porumbeii tai si vei planui sa ii angajezi week-end de week-end la etape? Fiecare este liber sa aleaga. Am vrea totusi sa te avertizam: daca aceasta este directia pe care o alegi, fosind doar apa, niste seminte si ceva vitamin nu va fi indeajuns. Vei avea nevoie de Baytril, Suanovil, Linco-Spectin, CX60, etc. Sau poate te bazezi pe ceea ce iti pregateste medicul veterinar.

Hai sa fim sinceri: nu esti de acord ca aceasta directie de a practica sportul columbofil ar putea sa duca la riscuri in viitor, posibil sa fie in viitorul tau? Se poate ca cei care s-au concentrat pe medicamente si pe antrenamente intensive sa aibe dificultati in an avea o echipa sanatoasa si puternica de porumbei in viitorul apropiat? Majoritatea tinerilor care au facut istorie la etape precum Argenton, La Souterraine sau Bourdeaux nu au apucat varsta de trei ani. Daca au reusit s-o apuce, acestia de regula nu erau capabili sa mai claseze in top. Acesta lucru din cauza  ca si-au pierdut din viteza in primul an. Dupa mai multi ani de experimente se pare ca multi crescatori s-au intors la vechile metode ale generatiilor anterioare. Azi, porumbeii tineri (puii) sunt antrenati, zburati de la Orleans sau uneori de la Bourges. Se pare puii incep sa fie crutati (mai putin forjati) din nou.

20160907_163408

Pasul inapoi nu s-a produs peste noapte. Este vorba de mai mult. Au fost cativa crescatori de distante lungi, talentati, care au gustat infrangerea pe terenul lor in ultimii ani. Si asta din cauza ca ei se considera de neinfrant dar totusi au venit acasa cu mana goala.

Nu am auzit, niciodata, atat de multi crescatori care sa vorbeasca de faptul ca le vor da o pauza porumbeilor lor, anul acesta. Si totusi inca sunt multi care continua sa se concentreze pe concursuri cu puii. Acestia prefera sa le ofere porumbeilor niste antibiotice decat sa le ofere cateo pauza. Acest lucru este desigur de neinteles: trebuie sa fii rabdator cu porumbeii maturi, dar cu tinerii este o cu totul alta poveste, spun acestia: ii reproduc si dupa 7 luni mai tarziu sezonul de concursuri este gata. Noi nu suntem aici sa le spunem altor crescatori ce sa faca. Vrem doar sa scoatem in evidenta ca este intelept sa te gandesti si la sezoanele viitoare. S-ar putea sa te ajute sa economisesti bani si timp.

Daca obiectivul tau este sa devii un crescator de succes la distante lungi in decursul a doi sau trei ani, ai nevoie de o abordare diferita de cea a crescatorilor care se concentreaza pe zborurile cu puii – doar daca intentionezi sa le faci pe amandoua. Totusi acesta sarcina este foarte dificil de realizat si doar un numar mic de crescatori au reusit sa o faca cu success.

Autor:

01/12/2012 – Verheecke Marc – Degrave Martin

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

www.pipa.be

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Lucruri pe care sa le iei in considerare in timpul iernii

  1. Va salut dl. Andrei , ne puteti spune in ce cantitate se foloseste zerul proaspat la porumbei , pt recuperare si refacerea masei musculare ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.