Mai multe cai (metode) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

In revista columbofila saptamanala, din Olanda si Belgian poti citi ultimele stiri, rezultatele din curse, articole despre crescatorii si binenteles reclama.

Reportajele din crescatoriile campionilor sunt cele mai interesante pentru majoritatea. Acestai isi doresc sa concureze la fel de bine ca si campionii, stiind ca sportul columbofil este mai mult decat poarumbei buni, acestia doresc sa invete de la campioni si sunt tentati sa-I imite pe acestia. Dar imitand campionii, oricat de ciudat ar parea, este o treaba riscanta. Va voi arata si de ce.

decisions-407750_1280

DIRK VAN DEN BULCK

Am citit un articol despre Dirk van den Bulck. Este vorba de un columbofil cu porumbei putini si foarte greu de batut in cursele de viteza. Barbatul acesta pierde foarte putini tineri, iar acest lucru este cat se poate de remarcabil in zilele noastre.

Aceste pierderi misterioase au devenit cosmaruri pentru aproape fiecare columbofil, atat in Olanda cat si in Belgia. Din cauza unor motive la fel de misterioase, unii crescatori care nu pierd atat de multi puii au devenit si ei exceptii.

Acest articol a fost publicat in Aprilie. Sezonul cu porumbeii maturi era pe punctul de a incepe, dar a fost amanat din cauza temperaturilor extrem de scazute. Dar ce am citit eu despre Dirk van den Bulck? In timp ce noi nu puteam sa ne antrenam porumbeii maturi din cauza frigului, acesta era pe drumuri, antrenandu-si puii!!!

Nu puteam sa cred ceea ce vedeam. Sa antrenezi porumbei, care de-abia au facut trei luni, pe o vreme asa de rece?

Primele lansari erau de la 400 de metri de casa sa, iar porumbeii erau lansati individual, citisem. Pura coincidenta, dar si Leo Heremans foloseste aceeasi metoda.

Este oare aceasta, explicatia faptului ca el, spre deosebire de multi altii, nu prea pierde puii? Hmmm.

BOECKX

Alt columbofil care pierde putini pui este Boeckx, un alt AS la distante scurte. “Ai vreo explicatie pentru aceasta? L-am intrebat odata.

Acesta a fost raspunsul sau: “Altii sunt mult prea pripiti. Ar trebui sa mai astepte, sa lase puii sa se maturizeze, inainte de-ai antrena. Eu incep sa-I antrenez putin inainte de curse, in Iulie.”

Amandoi, atat Boeckx cat si v d Bulck zboarazuper la distante lungi. IAr amandoi nu prea pierd pui. Dar metodele lor sunt total diferite!!!

PORUMBEII MATURI

In trecut, columbofilii din Olanda si Belgia rareori isi fortau porumbeii. Porumbeii au nevoie de odihna intre etape, erau de parere majoritatea.

Dar timpurile se schimba. Astazi columbofililor le place de Roziers, Stikers Donckers care aprope ca-si epuizeaza porumbeii zilnic.

Koopman spune ca antrenamentul este vital pentruporumbei. Porumbei sai se antreneaza in jurul crescatoriei 4 ore pe zi !!! (de doua ori doua ore).

Boeckx, pe care l-am mentionat mai devreme, este cunoscut pentru rezultatele sale cu femelele. Aceste femele sunt in voliere deschise si… nu se antreneaza un minut. Un baiat pe numele de Vandenabeele nu crede in antrenearea porumbeilor.

CRESCATORIILE

Cu putin timp inainte de inceperea sezonului, W de Bruijn impreuna cu mine l-am vizitat pe Luc van Mechelen, un bun columbofil din nordul Belgiei. Ne-a rata porumbei si am ramas socati. Rareori s-au chiar niciodata nu vezi porumbei intr-o forma de-ti ia rasuflarea.

Luc spunea ca crede ca are o explicatie. A construit crescatoria porumbeilor cu tavanul complet deschis. Aer proaspat este tot ceea ce au nevoie” spunea el.

Asadar crescatoriile ar trebui sa fie deschise pentru a ajuta porumbeii sa intre intr-o forma buna? Asteapta te rog.

Crescatoria lui v s Bulck, mentionata anterioar avea avea acoperis plat, in concluzie nu avea o ventilatie. Dirk van Dijck, columbofilul care l-a reprodus”Kannibaal”, sustine ca a robtinut rezultatebune datorita connditiei super a porumbeilor sai, ceea ce pare logic pana la urma. Dar… el crede ca porumbei sai au obtinut o conditie  buna din cauza ca acestia erau tinuti intr-un adapost  cald cu acoperis plat.

CINA

Gaby Vandenabeele, Rik Cools, Joost de Smeyter, Willem de Bruijn si cu mine am luat cina impreuna. Ghiciti despre ce am discutat.

Am discutat despre varioala. Unii veterinari sustin ca vaccinarea este cel mai bun lucru pe care sa-l faci, Dr. H de Weerdeste impotriva. El crede ca periuta inca este ceamai buna.

Am mai discutat sidespre ceai. Campionul Andre Roodhooft a fost din totdeauna avocatul ceaiului pentru porumbei. Dar si-a schimbat parerea si nu mai crede in ceai. Gaby Vandenabeele pe de-alta parte sustine cu tarie ceaiul.

In discutia noastra am vorbit si despre paramixoviroza. Cativa veterinari sustin ca vaccinarea are sens doar daca puii sunt destul de maturi; cel putin doua luni. Dr. H de Weerd gandeste diferit. Vaccinarea ar trebui facuta imediat dupa intarcare, sustine acesta.

Am discutat si despre salmoneloza. Veterinarul Schroeder, Herbots si altii sustin vaccinarea porumbeilor. In schimb Dr, H de Weerd sustine ca este inutila.

Daca unii porumbei au salmoneloza, ar trebui indepartati. Acestia fiind un pericol constant. Amandoi, atat Dr. H de Weerd si Dr. Schroeder nu sunt de acord si cred ca porumbei se pot recupera complet daca animite parti vitale din organism nu au fost atinse de boala.

Am discutat despre usturoi. Multi columbofili au gasit ca daca pun usturoi in adapatori nu au mai avut probleme cu tricomonoza.

Dr. H de Weerd crede ca tricomonoza nu exista din cauza acizilor din BS.

ANTWERP VS FLANDERS.

Inele porumbeilor din provincia Antwerp incep cu cifra 6. Sunt destui de multi straini care vor sa cumpere porumbei belgieni care incep doar cu cifra “6”. Ideea lor este ca acesti porumbei sunt mai buni.

Columbofili din Flandra, Vandenabeele si Cools au reactionat si spun ca porumbeii din Antwerp pot fi mai buni la distante medii (demifond), dar pentru curse de 600 kilometri si cu viteze de 1200 mpm sau mai mici, porumbei din Flandra ar trebui sa fie superiori.

VAndenabeele crede ca, competitia din Olanda si chiar si in Germania e mai slaba din cauza ca crescatorii imbarca prea multi porumbei pe cand in Belgia se concureaza doar cei mai buni. Majoritata olandezilor si germanilor gandesc altfel din cauza ca se concureaza prea putini porumbei. “Multe drumuri duc la Roma” a concluzionat Dr. H de Weerd.

Este un cliseu dar cina respectiva a demonstrat cat de adevarat poate fi.

IN CONCLUZIE

Metode si sisteme diferite te pot ajuta in drumul spre succes, dar o metoda este gresita: sa-ti schimbi metodele de lucru mereu si mereu.

Esti multumit cu rezultatele tale?

Nu schimba niciodata echipa castigoare, spune englezul.

Nu esti multumit cu rezultatele tale?

Cauza, probabil, nu este un sistem gresit ci mai degraba porumbei de slaba calitate.

Rareori am auzit columbofili spunand: “Rezultatele mele sunt slabe din cauza porumbeilor mei care sunt de o caliatare slaba.”Dau vina pe locatie, crescatorie sau pe orice altceva.

In timp ce altii cautau metode mai bune, medicamente mai bune, veterinari mai buni, eu am cautat mereu porumbei mai buni.

Si nu am regretat niciodata!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.