Maraton Frankfurt National incepe sa prinda radacini printre columbofili

În organizarea Clubului Maraton Transilvania şi a Asociaţiei Columbofile Alba, peste 900 de columbofili din 22 de judeţe participă pe data de 07.07.2018 la unul dintre cele mai mari concursuri de maraton organizate vreodată la noi în ţară: Frankfurt Naţional. Peste zece mii de porumbei sunt aşteptaţi să ia startul la această competiţie aflată la a doua ediţie, „podiumurile“ pe fiecare centru de îmbarcare urmând a primi importante premii în bani şi produse columbofile puse la dispoziţia organizatorilor de sponsorul principal al competiţiei, Rohnfried România. „Această competiţie a luat o amploare deosebită în acest an ca urmare a reuşitei competiţiei din sezonul precedent. În plus, de ce să nu o recunoaştem, premiile în bani şi produse reprezintă un stimulent pentru orice columbofil. Este vorba, pe de o parte, de locurile I, II, II porumbel pe centru de îmbarcare, care vor primi 300E, 200E, respectiv 100E, pe de altă parte de locurile I, II, III crescător pe fiecare centru de îmbarcare care vor fi premiate de sponsorul competiţiei, firma ROHNFRIED România. Ne bucurăm ca, în acest an, să regăsim participanţi din toată jumătatea de nord a ţării, începând cu arcul carpatic. Vom avea columbofili din Mehedinţi, din Harghita, Covasna şi Braşov, din Galaţi şi Brăila, ca să enumăr aici doar cele mai sudice judeţe. Fără niciun fel de îndoială, vom avea un concurs etalon pentru ceea ce se doreşte a fi în viitor columbofilia românească“, ne-a declarat Dan Panduru, tehnic-organizator zonă Transilvania la concursurile de Fond şi Maraton din anul 2007.

Până la ora redactorii acestui articol, organizatorii au fixat nouă centre de îmbarcare: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Oradea, Cluj Napoca, Caransebeş, Satu Mare, Suceava, Timişoara, urmând ca în următoarele zile să se definitiveze această listă: „În funcţie de numărul solicitărilor, este posibil ca lista centrelor de îmbarcare să sufere mici modificări, în sensul aparţiei suplimentare au unui centru sau două. Acest lucru va fi stabilit în zilele imediat următoare“, a precizat Dan Panduru.
La ediţia de anul trecut a acestui maraton au fost lansaţi 2939 de porumbei aparţinând unor columbofili din 11 judeţe. Primul loc pe lansare a fost adjudecat de către reputatul maratonist Relu Iurieţi, din judeţul Suceava, al cărui porumbel a reuşit să parcurgă distanţa de 1066 de kilometri cu o viteză de 1344 m/min, sosind în volieră după apusul soarelui, la ora 22 şi 36 de minute. Câştigătorii pe cele patru centre de îmbarcare, Alba Iulia, Caransebeş, Cluj-Napoca şi Suceava au fost Mircea Muntean, Valentin Meda, Csaba Kelemen respectiv Relu Iurieţi.

„Pentru mine, organizarea acestor derbiuri naţionale în Ardeal, Oltenia şi Moldova reprezintă un motiv de mare bucurie. Columbofilia românească se află în plin proces de transformare şi modernizare, iar Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a sprijini această mişcare de emancipare columbofilă. Cu paşi repezi şi apăsaţi, păşim pe urma ţărilor cu mare tradiţie columbofilă, precum Belgia, Olanda sau Germania. În ceea ce priveşte maratonul Naţional Frankfurt, competiţie la care voi participa şi eu, lucrurile s-au precipitat în sensul unei participări extraordinare a columbofililor din toată jumătatea de nord a României. Vom avea, în acest an, un număr record de columbofili participanţi, în jurul a 1.000, şi o lansare de aproximativ 10.000 de porumbei. Seriozitatea de care au dat dovadă organizatorii acestui concurs anul trecut, reuşita competiţie în sine şi premiile substanţiale sunt doar trei factori care au generat această emulaţie. Mă bucur că sunt martorul naşterii unei tradiţii şi sunt fericit că Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România este promotoarea acestui amplu proces!“, a declarat Marius Tunduc, preşedintele FNCPR.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.