Metoda campionului Jules Beernaert (Antwerpen, BE) – 1945

Jules Beernaert spune in primul rand ca metodele de concurat cu porumbeii sunt diferite de la crescator la crescator. Nu exista reguli in concursurile cu porumbei.

Introducere

Jules Beernaert a jucat porumbeii la vaduvie din 1983, dar nu a abandonat complet jocul la natural. Daca vreti ca jocul la vaduvie sa aduca succese, trebuie sa folositi porumbei de calitate buna in varsta de cel putin 2 ani. Aveti  nevoie de porumbei cu experienta care si-au aratat puterile ca si yearlingi.

Metoda pentru cursele scurte

Yarlingii vor fi concurati in felul urmator:

a) Masculii: Distanta: intre 100 si 300 km. Pozitia la cuib: oua de 10 zile. Punem un pui mic sub ei cu o ora inainte de imbarcarea pentru concurs. Luam puiul dupa ce masculul a plecat (la concurs). Femela va continua sa cloceasca si masculul la fel cand se va intoarce de la concurs. Pentru o noua imbarcare, se va proceda la fel.

b) Metoda geloziei. Pentru unele curse mai scurte, Jules incearca sa isi motiveza masculii mai tare. De aceea a creat boxe speciale in crescatorie. Un perete despartitor ajuta foarte mult (cred ca e vorba de un materiala prin care porumbeii se pot vedea). Vederea altor porumbei langa cuibul lor, este un motiva foarte bun ca unii porumbei sa se intoarca acasa cat de repede pot.

c) Femelele: Este o metoda speciala de motivare care o folosesc pentru femele si care imi aduce rezultate foarte bune. Este important ca femelele sa aiba cuiburi una langa alta. Avantajul este ca te poti “juca” cu doua femele in acelas timp. Uite cum functioneaza: cu 3-4 zile inainte de imbarcare, muti cuiburile asa incat sa fie unul langa altul (cum se vede in poza de mai jos). In ziua imbarcarii scoti masculuii din boxa, ramanand femelele. Scoti un cuib si o femela din boxa (boxele se unesc, devenind una singura si cuibul este la mijloc). Ii dai drumul femelei inapoi in boxa si o scoti pe cealalta. Cu cateva minute inainte de imbarcare, ii dai drumul si celeilalte femele in boxa. Se va duce imediat sa cloceasca, dar va vedea cealalta femela care cloceste in cuibul ei si o sa inceapa sa se bata. Crescatorul ca lua femelele din cuib chiar cand se introduce in cosul pentru concurs. Dupa imbarcare, sa va asigurati ca boxele au fost separate si ca fiecare femela are boxa ei cand vine de la concurs, timp in care vor cloci masculii.

 

Boxa primei femele – boxa celei de a doua
Se muta cuiburile in directia sagetilor
Pozitia cuibului in ziua imbarcarii cand cloceste a doua femela
Pozitia cuibului in ziua imbarcarii cand cloceste prima femela
Intrarea in boxa – intrarea in boxa
Cum arata boxa inainte de imbarcare

Metoda pentru concursurile de distanta medie

Va sfatuiesc sa zburati masculii la vaduvie. Femelele pot fi imbarcate stand pe un pui intre 5 si 12 zile, dar scoateti masculul inainte de imbarcare: femelele trebuie sa inteleaga ca puiul le asteapta pe ele.

Pentru a reusi

Jules Beernaert nu a tinut secret faptul ca pentru a reusi iti trbuie in primul rand porumbei sanatosi. Porumbeii care nu sunt sanantosi duc la dezamagre. De aceea trebuie acordata mare atentie la mancarea porumbeilor, aceasta trebuie sa fie sanatoasa si de buna calitate. Asta ajuta la prevenirea problemelor de sanatate.

Continuarea articolului pe: crescatoriadeporumbei.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.