Columbofil

Metoda infometarii in cazul porumbeilor voiajori – Beneficii

Metoda infometarii , in extrasezon, o practic de cand am porumbei, dar nu asa drastic si fara a avea ca scop aruncarea pufului ! Pentru simplul motiv ca asa e natural, iarna in natura pasarile si animalele mananca foarte putin. Urmariti “Secrets of Champions” de la 1 la 3 si veti vedea ca si baietii de acolo sunt de aceeasi parere.

Incepand din luna octombrie si pana cand porumbeii au pui de 2, 3 zile primesc o singura masa pe zi, pe la amiaz.
Amestecul il fac eu si contine : 1kg mancare la sac (cu multe feluri de boabe), 1 kg porumb, 1 kg grau, 1 kg orzoaica (orz evit sa le dau pt. ca e ascutit si le poate provoca rani, mai ales puilor cand sunt hraniti de parinti), 0.2 kg floarea soarelui in coaja neagra, ocazional 0,25 kg sorg (cand gasesc si cand am bani). Ratia per porumbel este in jur de 30 gr. Amestecul, modul de hranire si gramajul difera in perioadele de crestere a puilor si in timpul concursurilor.

Otet de mere 0,5% dau ZILNIC 5ml/ litru apa de baut, 2 zile pe saptamana dau ulei de usturoi cu ierburi medicinale facut de mine ( 2 litri ulei masline, 500 gr usturoi PISCACIOS, 30 gr ceai echinaceea, 30 gr cimbru, 30 gr licheni de piatra, 30 gr menta, 30 gr lavanda, 30 musetel, in principiu ce vreti voi sa puneti, mai pun miere si putina sare, chiar si ceapa. Se incalzeste uleiu, NU SE FIERBE, doar cald cam la 60 , 70 grade , altfel plantele se vor cali, se pune usturoiul tocat, NU PASTA, la blender cu tot cu coaja, se adauga plantele si se amesteca, se lasa circa 30 zile la macerat amestecand zilnic, apoi se strecoara.)

Otet de mere cu putina sare in apa si ulei de usturoi le dau tot timpul anului alaturi de grit , vitamineral si lut, pamant galben, drojdie si colostru din piata de la tarani ( nu scumpeturi de pe site-uri frumos colorate) si bineinteles miere inainte si dupa zbor.

Ocazional, cand e mai cald afara, porumbeii mai “sar” cate-o masa.
Am citit undeva ca un anume campion facea saptamanal o zi de pauza la mancare, cand si cum nu mai retin si cred ca in momentul cresterii puilor nu aplica aceasta metoda. Cred ca cel mai bun depurativ dupa zbor este intradevar “pauza alimentara”. Exemplu : in ziua sosirii mancare usor digerabila (seminte mici si porumb) iar a doua zi PAUZA, dupa care incepem usor INCARCAREA pentru zborul viitor.
Lipsa hranei:
– disciplineaza si imblinzeste porumbeii
– caleste pasarile si le invata ca nu vor muri daca nu mananca o zi si le va face sa se pripaseasca mai greu
– detoxifiaza organismul
– va scoate verigile slabe in evidenta

Am un var care zboara bine si care controleaza NAPARLIREA in timpul zborurilor cu ajutorul mancarii, atat la pui cat si la maturi. Cum procedeaza si daca e adevarat nu pot sa afirm cu certitudine ! Poate cunoaste domnul Marian Stoicheci aceasta metoda si ne ajuta si pe noi.

Nu va speriati, veti avea numai de castigat !
Daca stati la Intorsura Buzaului si afara sunt -35 de grade iar porumbeii ii tineti in voliere deschise, aveti curent, nu dati vitamine si suplimente si ii mai “trageti” si doua zile de pauza , la hrana care oricum e compusa doar din grau, veti avea neplaceri MARI , asta va promit ! Totul in viata cere RABDARE, STUDIU SI CREIER !
Aveti de grija cum si ce aplicati……parerea mea !

Sursa: porumbei.ro

Comentariu postat de Lord Sculah pe porumbei.ro

Exit mobile version