Metoda intunericului in cazul puilor

Anul acesta pentru prima data de cand zbor porumbeii (2012 incoace) am aplicat metoda intunericului la pui.

Sistemul de întunecare controleazã lungimea zilei în mod artificial pentru a determina nãpârlirea rapidã a penelor de pe corp ale pasãrilor tinere, fãrã însã a-ºi schimba penele de zbor sau cele de pe aripi. Sistemul pãcãleºte ceasul biologic al porumbeilor astfel încât sã creadã cã vine iarna. Gânditi-vã la puii reproduși toamna. Corpul va nãpârli foarte repede fãrã sã cadã foarte multe pene de zbor.

Mai jos gãsiti câteva motive care fac ca sistemul de întunecare sã fie un avantaj pentru participarea la concursuri ale puilor:

1. Pãsãrile tinere sunt mature din punct de vedere sexual

2. Puii se aseamãnã perfect cu adultii în toate privintele, mai putin în ceea ce priveste penajul de zbor al adulþilor

3. Porumbeii tineri au sistemul imunitar la fel de puternic ca si al porumbeilor maturi si nu afectati cu usurintã de boli ale sistemului respirator, virusul Andeno, virusul Circo, etc…

4. Puii pot sã fie concurati la metoda vãduvie dublã

5. Pãsãrile tinere au penajul aripilor complet si nu sunt afectate de stresul zborului în timpul nãpârlirii

6. Porumbeii tineri sunt pregãtiti în fiecare sãptãmânã cu exceptia cazurilor când cursele sunt un adevãrat dezastru.

Sistemul de întunecare are de asemenea si dezavantaje:

1. Puii ajung la maturitate foarte rapid. Atât de rapid încât ar putea fi prea maturi fizic si mental în momentul începerii antrenamentelor. Pierderile ar putea fi mari.

2. Lipsa ventilatiei pe parcursul perioadei de întunecare ar putea duce la probleme de sãnãtate

3. Pot apãrea probleme cu porumbeii care ajung la perioada maturitãtii cu pene de pui pe aripi

4. Puii au tendinta de a începe nãpârlirea penelor corpului si aripilor între 6 si 8 sãptãmâni de viațã.

MAi jos putti urmari modul meu de alicare al metodei intunericului (sau obscurizarea puilor), momentan vad daor avantajele, daca vor fi dezavanataje acestea vor fi observate si prezentate la momentul oportun pe canalul de Youtube si aici pe site.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Metoda intunericului in cazul puilor

  1. Va salut!
    O practica anumite columbodroame care au anunțat public acest lucru.
    Sunt tare curios sa vad rezultatele…

    1. Rau nu poate fi, mai ales ca de ragula dupa puii de columbodrom fie ajung in crescatorii de reproductie fie pana la urma sunt elimintati daca nu au in spate un pedigree colorat sau nu au facut performanta.

      1. Sunt foarte curios,ce va ieși. Rp zicea ca nu.i ok,sistemul ,ca uzează porumbeii. Pe moment puii fac rezultate dar ca ar claca pe viitor
        Sa ne tii la curent si mult succes!

        1. Parerile sunt impartite, probabil ca exista si aici niste riscuri, pentru mine e prima data cand practic aceasta metoda. Vom vedea ca la seria a treia voi face intuneric dar nu va tine asa de mult ca si in cazul primei serii si a doua serie. Vorbesc cu cine din Belgia, care si el practica si multi de acolo si nu se plang ca ar fi probleme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.