Micoplasmoza la porumbei

Boala apare mai ales toamna. Contaminarea se face prin secretiile nazale infestate cu micoplasme. Agentii patogeni sunt bacterii imobile. Imbolnavirea are loc atunci cand organismul este deja slabit de o alta boala. Maladia se transmite prin apa de baut, excremente, dispozitivele de alimentare si prin contactul direct de la pasare la pasare ( de exemplu prin atingerea reciproca a ciocului) La 7 pana la 14 zile de la contaminare, porumbeii prezinta o secretie nazala, sero-mucoasa initial, gri-murdara, chiar purulenta, mai tarziu. Mucoasele cavitatilor nazale sunt inflamate si  ingrosate, negii nazali (carunculii) se coloreaza in gri iar respiratia este greoaie, zgomotoasa, chiar sforaitoare. Sacii aerieni se pot si ei inflama. Pasarea infectata i se face mai multe injectii cu antibiotice si intregii crescatorii i se administreaza antibiotice prin apa de baut. Tratamentul preventiv este recomandat de medicul veterinar. (Sursa: Cresterea porumbeilor, Heinrich Mackrott)

Terapie:

Injectii cu antibiotice: Lincospectim 

3020473

5-7 zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut.
Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.

Profilaxie:

Întărirea sistemului imunitar

Asigurarea de aer proaspăt, curat şi fără praf; în voliera închisă se pulverizează o dată pe săptămână cu Bio-Air-Fresh.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

10 thoughts on “Micoplasmoza la porumbei

 1. Salut. Am o problema la puii de jucatori de galati. La aproximativ 2-3 saptamani de viata au secretii nazale apoase, respiratie greoaie cu ciocul deschis si nu se mai hranesc. Majoritatea dintre ei fac crize de apnee(incearca si sa regurgiteze) si apoi mor. Doar cativa au supravietuit. Ce afectiune este si care ar fi tratamentul? Multumesc

  1. greu de spus ce au exact, eu as merge pe un tratament pentru cai respiratorii (doxivit+tilozina, ornispecial) si poate chiar enrofloxacina. Si dupa un tratament nifuramicyn.

 2. Salut am si eu o problema cu caile respiratori respira greu , aude cand respira si stranuta ce as putea sa le dau?

  1. Incearca Doxivit (doxiciclina) si tilozina (20%), in combinatie, eu le dau 2,5 grame doxivit la un litru si 5 grame tilozina (20%) la un litru. Acuma sa tii cont si de cat de multa apa beau porumbeii.

 3. Salut. Am găsit la pui în gat un lichid albu gen, muci. stranuta și nu zboară mult.ce sa fie micloplazmoza? cu ce se tratează?

  1. E vorba de infectie respiratorie. Probabil e micoplasmoza. Tratamentul ar putea fi doxiciclina+tilozina. Merge bine aceasta combinatie.

   1. Buna ziua d-le Andrei Bondar! Va rog dacă știți si puteți sa ma ajutați cu un sfat, am mers pana acum la 3 medici veterinari si niciun rezultat! Am un perus care de doua săptămâni a slăbit masiv, nu mai poate sa zboare, nu mai cânta, șchioapătă de un picior fara a avea ceva la acel picior, se scărpina rău pe ambele părți ale ciocului, dar si pe spate, dar nu are râie varoasa, iar nările sunt închise la culoare, nu sunt purulente, dar nu mai sunt albastre sau albicioase cum erau înainte, acum sunt maronii. Totodata perusul nu mai mănâncă, ii dau pe cioc câte 2-3 ml de apa cu vit B12 pe zi. Pana in prezent primul veterinar mi-a recomandat cinci zile de antibiotic cu un antiinflamator. In ziua a cincea a fost mai bine, la doua zile dupa terminarea tratamentului iar a început sa aibă găinațul apos spre verde, nu mai mânca nici măcar mei. Am fost si medicul ia administrat 7 zile dexa, vitamina B12 si câteva picături de iod in seringa. Am reușit sa ducă boala pe picioare, mai mânca așa puțin, dar de câteva zile de cand am terminat aceste tratamente, iar se simte rău, nu mai mănâncă aproape deloc, sta cu ciocul in pene si se scărpina continuu. Nu știu ce combinație de medicamente sa-i mai dau si unde sa mai merg cu el, am cheltuit o grămada bani cu medici veterinari si niciun rezultat! Va rog dacă puteți sa-mi recomandați ceva Dvs si eventual si dozajul, perusul are 30 grame! Mulțumesc!

    1. Din pacate nu ma pricep la perusi. Dar intuiesc ca e o.problema la nivel intestinal probabil.o bacterie e-coli sau salmonella. Sau daca si perusii pot avea tricomonoza as inclina si spre tricomonoza. As i cerca enrofloxacina dar nu ma pricep sa va zic ce cantitate. Pt tricomonoza aveti metronidazol sau carnidazol (carnix), si in ac3st caz nu stiu sa vs zic doza.

 4. Buna ziua. Am si eu un pui de porumbel de 3 saptamani. Mananca doar mancare de papagali pentru ca nu stie sa manance grau. nu vreau sa il obisnuiesc sa i dau eupe cioc.
  Problema este de cand lam gasit tot scuipa un fel de puroi galben pe gura si imi umplea pereti. am crezut ca trebuie sa i dau columboviofort. dupa aceea a inceput sa scuipe si sange.a inceput sa stranute iam dat antibiotic Oxifuran , de 2 zile tuseste tuse seaca acuma tuseste mai rau. am fost la doctor a spus sa i dau Oxifuran si ca altceva nu are ce sai faca. azi tuseste si cu un fel de sunet se tot scarpina la cioc. Am fost la farmacie veterinara si miau dat Furogal T. iam dat o tableta azi. dar cand mam uitat la el pieptul e tot vanat pe ambele parti. pot vedea pentru ca inca nu iau crescut penele. cred ca sa invinetit de la tuse. ca tuseste rau. iam pus in apa vitamine si albastrul de metil. ieri iam uns piciousele cu usturoi pisat.si ulei.A inceput a fie apatic. Azi a mancat bine. Cum pot sal ajut sa se faca bine?

  Multumesc

  1. Buna ziua d-le Andrei Bondar!

   Dupa tratament de 5 zile cu Furogal T (tilozina) puiul meu de porumbel tot are crize de tusa de 30 min. fara oprire, la inceut seaca iar cand scutura ciocul sare niste puroi galbui. arca ar avea asma. Am cautat doxivit dar nu gasesc la Lugoj. cea asp utea sa comand e internet sa se faca bine.Multumesc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.