Musca porumbeilor

Ati vazut vreodata un rand de gauri in aripa de zbor a porumbeilor? Acestea sunt cauzate de un tip special de muste, numitePseudolynchia canarensis.Adultii acestei specii traiesc pe corpul masarii, misuninad prin pene. Ele sunt consumatoare de sange, muscaturilor cauzand dureri, iritare si neliniste porumbeilor. Pentru a se hrani, ele isi introduc trompa in foliculul plin de sange al unei pene in crestere. Atunci cand aceasta pana se desfasoara, “tunelul” creat de trompa de alimentare al mustei ia aspectul unei serii de gauri.

Mustele isi depun ouale pe excrementele acumulate ale pasarilor, iar larvele lor se dezvolta aici. Numarul de muste este mai mare in lunile mai calduroase, atunci cand pasarile cresc pui si cand ele pot sa muste micii porumbei si sa se inmulteasca in excrementele dimprejurul cuibului cu pui. Este interesant de stiut faptul ca saliva mustelor adulte cauzeaza puilor diaree, care le favorizeaza larvelor supravietuirea.

Tratament:

Igiena continua si indepartarea eficienta a excrementelor ( de reamintit faptul ca excrementele acumulate dedesuptul grilajului podelei sau stranse morman in apropierea adapostului pot sa serveasca drept mediu de inmultire al mustelor) conteaza mult in controlul problemei. Totusi, daca este necesar, orice musca depistata pe pasari trebuie distrusa, fie prin pulverizarea cuParmethin fie printr-un tratament de 24 ore cu Moxidecin. Dubland acest tratament cu imprastierea de Permethin prin adapost, in special inainte de perioada de reproductie, problema se va rezolva sigur.

Sursa: Sanatatea, bolile & managementul porumbeilorDr. Colin Walker

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.