Noroc si mult mai mult noroc (partea 1 din 2) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

A creste porumbei este cu totul altceva decat sa cresti porci, gaini sau sa zicem si flori sau orice altceva. Noi nu reproducem avand intentia de avea cotele pline, nu vrem sa reproducem o anumita culoare sau orice alta caracterista, telul nostru este sa reproducem porumbei buni. Porumbei care sa fie mai buni care sa ii inviga pe ai altora. Cand sunt porumbeii buni? Acest lucru este direfit de la crescator la crescator. Un porumbel poat ebun pentru cineva si s-ar pute sa nu fie destul de bun pentru altcineva, asta depinde de nivelul fiecaruia in sportul columbofil.

DIFERIT

Ceea ce ne face diferitieste faptul ca vrem sa crestem porumbei cu caracteristici ca si un simt bund e orientare, vointa, rezistenta, anduranta, santate naturala si (foarte important), porumbei care sa fie atasati de teritoriu. Toate aceste caracteristiti care nu sunt observabile. In aceasta privintauneori ma gandesc la Gust Jannsen, cel care la reprodus pe Olympiad 003. O data cand am fost la el cu  niste straini, Gust le-a dat niste pasari in mana. Acestia i-au studiat indelungat si cu mare atentie, in special ochii porumbeilor.

Apoi Gust a spus: “Pot sa se uite cat de mult vor, dar ceea ce ei cauta nu vor putea sa o gaseasca niciodata”. Ceea ce a vrut sa spuna Gust, ca noi oamenii nu putem vedea ceea ce conteaza cu adevarat. Ca de multa dreptate avea. Cu aceasta remarca multe teorii pur si simplu cadeau. M-a dus cu gandul la acei crescatori care sustin ca sunt capabili sa formeze perechi bune de reproducere. Unii sunt chiar paltiti pentru acest aspect.

Gust Janssen, cel care l-a reprodus pe porumbelul Olympiad 003 a lui Leo Heremans

COINCIDENTA

Porumbeii cu adevarat buni sunt cei care ma fascineaza. Iar ceea ce iese in evindenta este ca: majoritatea crescatorilor care detin astfel de porumbei extraordinari sustin ca au fost reprodusi din coincidenta. Prin urmare, deseori eu spun:

Cuplul de reproductie nu face porumbeii sa fie buni, dar porumbeii buni fac cuplul de reproductie sa fie bun.

Ceea ce vreau sa spun este aceasta: dintr-o data si pe neasteptate apare porumbelul bun, acel porumbel super, cum obisnuim sa ii spunem. Si ulterior parintii sunt recunoscuti ca si pereche buna de reproductie. De multe ori acel porumbel super provine dintr-un cuplu care ne s urprinde. Este oare crescatorul care a fost destul de norocos sa aibe un porumbel zburatr bun la fel de norocos sa aibe si un cuplu de reprocutie bun? Nicidecum. Care este oare realitatea? Se intampla foarte rar ca acelas cuplu sa reproduca din nou un super porumbel. Acum vei pricepe de ce este recomandat sa schimbi cuplurile de la reproductie, din nou si din nou, la fel cum o fac majoritea campionilor, chiar daca acea pereche a dat un super porumbel inainte. Ceea ce ai nevoie pentru a reproduce porumbei buni sunt niste parinti care sa aiba genele potrivite si mai mult… de mult noroc!

DIN NOU

Indraznesc sa spun ca porumbelul meu 006 a fost un super porumbel. Este un castigator multiplu de locuri 1 impotriva multor porumbei. A castigat si un loc 1 provincial (Antwerp) de la Argenton pe o vreme grea cu un avans de 10 minute. Argenton este o etapa de demifond. Tatal porumbel este adus. Este fiul din Extreem x mama Leeuw de la Wouters. Mama este si ea adusa. A fost adusa de la Heremans. 13-006 nu este doar un zburator bun, a reprodus si el pui buni. Binenteles ca si pui slabi, ca si fiecare porumbel, indiferent de cat de bun este ca zburator. Fiecare campion onest va recunoaste ca si cei ma bun porumbei ai sai vor reproduce rebuturi din cand in cand. Asa cum am spus 006 a reprodus cativa pui buni, dar in acest an, “bun” nu a fost de ajuns. Am fi vrut sa reproduca porumbei SUPER. Prin urmare a fost imperecheat cu cea mai buna femela, 264, care a reprodus pui buni cu masculi diferiti.

Astfel acel porumbel fantastic 006 imperecheat cu cea mai buna femela de reproductie 2564? Ce putea sa mearga prost cu aceasta “pereche de vis”?

Puii lor au aratat intr-adevar bine. De fapt, doar un lucru a fost in neregula cu ei. Acestia erau prea prosti s au prea lenesi (sau ambele) incat sa claseze.

CUPLURILE DE REPRODUCTIE

Crescatorii din estul indepartat, uneori vorbesc despre “cuplurile de aur”. Bietii de ei. Imaginati-va un crescator s i porumbel sau super. Trebuie sa fie foarte usor pentru el sa reproduca 8 pui din aceeasi parinti in fiecare an. Asa inseamna 40 de pui, toti frati si surori cu acel porumbel super, timp de cinci ani. In orice caz: Cine are 5 super porumbei din aceeasi pereche? Un lucru la care sa meditate.

Eu nu cred in super perechile de reproductie. Dar cred in super reproducatori si acest lucru este cu totul altceva.

Ce vreau sa spun prin super reproducator, ar putea unii sa se intrebe? Pentru mine este acea pereche care reproduce unul sau doi porumbei foarte buni in fiecare an. Nu mai mult? Intr-adevar, nu mai mult de atat. Cuplurile de aur, despre care esticii (asiaticii) vorbesc, se gasesc doar in imaginatia lor. A si in liste de vanzari, licitatii in special pe internet.

IMPERECHERILE LIBERE?

Daca am dreptate, si credeti-ma, am dreptate, si daca norocul joaca un rol atat de important, de ce atunci nu lasam porumbeii nostri sa isi aleaga ei partenerul, ar putea unii sa se intrebe. Intr-adevar, de ce nu? Dar cu o singura conditie: Ar trebui sa aveti doar porumbei buni in crescatorie, porumbei care au performat. Astfel de porumbei care au dovedit ca pot transmite genele potrivite. Uneori mai auzim crescatorii spunand:

Dac ai un zburator bun si fratele de cuib nu este bun, atuni acel porumbel este si un bun reproducator. Daca ma intrebati pe mine as spune ca este o mare porcarie aceasta afirmatie.

Eu prefer puii de la un zburator bun. Chiar imi plac mai mult decat puii din parintii acelui porumbel bun, adica frati si surri cu acesta. Sunt unii care vorbesc de anumite linii de porumbei (familii) care dau doar porumbei buni. Din nou eu cred ca este nonsens. Sunt vorbele vanzatorilor. Acei indivizi s-ar putea sa aibe niste fluturasi cu niste rezultate, dar , doar niste rezultate nu este destul din punct de vedere comercial. Acestia trebuie sa fie in stare sa vanda de la altii. Astfel, doar d in “linii de porumbei bune”. Iar in acest sens au noroc, linii bune deprumbei, sau consangvine sunt ceea ce cumparatorii vor. Inca este un lucru cunoscut ca majoritatea porumbeilor bni sunt rezultatul incrucisarilor.

ZBURATORII

Unii oameni se mira: De ce aceasi crescatori au succes de atatia ani?  Raspunsul este simplu. NU si-au vandut cei mai buni zburatori, nici chiar pe bani multi. Acestia au nevoie de ei la lotul de matca. Si de ce snt unii termianti dupa cativa ani de succes?

Din cauza ca ei s-au dus dupa bani si si-au vandut cei mai buni zburatori. Acestia si-au tinut frati cu ei si au inceput sa reproduca din ei. Din pacate, sau mai bine zis din fericire, sportul c olumbofil nu este asa de simplu.

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Si acum putina reclama nu strica 🙂

De ceva vreme va prezint mai multe produse de pe EMAG

In general recomand de acolo de unde am mai cumparat, si de unde sunt multumit de serviciile lor. Eu de exemplu am un card de credit de la BT pentru ca sunt client al bancii, acest card ma poate ajuta sa cumpar in rate fara dobanda. Daca nu ai o banca anume poti sa iti faci card EMAG. Il puteti cumpara de pe EMAG la reducere si de asemenea puteti gasi mai multe produse, mancare pentru porumbei. Cei de la EMAG au un parteneriat cu Raiffeisen Bank prin care puteti obtine card de cumparaturi cu ajutorul caruia puteti cumpara in rate fara dobanda, pana la 24 de rate fara dobanda si 10% bani inapoi la cumparaturi. Cardul il puteti obtine de AICI.

Acum gasiti reduceri de pete 20% la numite produse, vi le arat mai jos. De 1 Decembrie am inteles ca vor fi reduceri la produse pe pe EMAG de pana la 40%.

 

 

Acestea sunt doar cateva exemple, accesati link-ul direct catre EMAG fie dand click pe poze fie pe cuvintele albastre si va vor duce direct la produsele pentru porumbei.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.