Noutati columbofile – Andrei Bondar

Asa cum ati putut observa, unii, nu prea am avut multa activitate pe site, a fost putina activitate pe canalul de youtube dar si acolo vara a adus o pauza destul de mare.

Pe plan columbofil anul 2019 a fost unul mediocru, spre slab. Am zburat maturii inca de la locatia de la Deme Macarale, cu un lot mic de porumbei, aveam ceva asteptari, mai ales ca aveam 7-8 porumbei de 2-3 ani, unii care au zburat bine dar in 2019 nu s-a mai repetat. De vreo 2-3 ani nu am mai reprodus la acelas nivel, in special al sanatatii porumbeilor, m-am confruntat cu probeleme respiratorii in general.

In acelas timp m-am mutat in Sintandrei, un sat langa Oradea, unde am montat cele doua crescatorii, construite de Laurentiu Gorduna. Totul a mers ok la inceput, dar pe masura ce veneau puii la noua locatie, atat de la Paul Popovici, cat si de la Marius Tunduc si de la matca de la mine (desi am incercat sa ii pun pe compartimente separate, sunt 3 compartimente pe care le folosesc la pui, mai ales ca inca nu am maturi) dar tot apareau problemele respiratorii. Aveam un fel de mini-columbodrom.

Intre timp am hotarat ca voi muta cele doua crescatorii si cea de la Deme la o noua locatie unde voi concura porumbei de general, sau mai precis viteza-demifond si fond impreuna cu Marius Tunduc, iar Marius se va ocupa doar de porumbeii de maraton la actuala locatie,

Va fi un nou inceput, am convenit si cu Paul Popovici sa incheiem momentan parteneriatul (Paul imi trimitea pui pentru ai concura in Romania, el locuieste in Austria si zboara doar pe columbodroame), pe aceasta cale tin sa ii multumesc pentru acesti trei ani in care am zbura mai bine de osuta de pui, nu am tinut un calcul precis, si care au reusit sa faca si rezultate, in special la zborurile cu maturii, mai multe locuri 1 pe lansare, in top 3 judetean si chiar provincial, si care m-au ajutat sa fac norma la AS crescator, ocupand locul 2 national in 2017.

De acum inainte voi concura puii rezultati din matca proprie, sperand sa reduc problemele cauzate de punerea impreuna a puilor din mai multe crescatorii. Astfel un nou capitol incepe din anul 2020.

Cand lipsesc rezultatele esti mai putin entuziasmat, din acest motiv am lasat-o mai moale cu site-ul, dar voi incerca sa revin, poate incepe si Dl. Gruescu sa mai scrie. Vedem, ne asteapta o toamana lunga si o iarna si mai lunga.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Noutati columbofile – Andrei Bondar

  1. Am găsit un porumbel cu 2 inele unu verde unul roșu pe care scrie FCI-Ro 5035422

  2. Nici nu ai anunțat bine tandemul ai și început mutarea volierelor. Cu Marius în fiecare an o se le mutați prin tot Bihorul.
    Sigur o sa ajungeți cu ele peste câțiva ani și la Satu Mare.

    1. Era frumos macar sa fi stiut cu cine comunic. Dar asta e ne ascundem dupa niste initiale. Initial nici nu trebuia sa mut porumbeii la Sintandrei, pentru ca Marius era in tratative de a cumpara un teren pe Borsului, a picat treaba si eu am fost nevoit sa mut crescatoria acasa, intre timp (vara) Marius a cumparat un teren, intr-o locatie buna, si am decis (ajutat si de nevasta mea) sa mut porumbeii. NU este nicio problema, oricum anul 2019 a fost un an de sacrificiu, daca vom trai vom vedea daca a fost bine sau nu mutatul acesta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.