Nu prea inteligent – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Nu prea inteligent

“Domnule Sjaelakens, sunt un columbofil fanatic din China. Am cumparat multe pasari super din Europa si inca sunt un nimeni in acest sport si mai mult sunt disperat. Cred ca am facut greseli in privinta hranei sau poate nu am administrat medicatia corecta. Puteti sa ma sfatuiti cum sa hranesc si administrez medicamentele?

Dupa cum am zis am cumparat multe pasari super, in valoare de 170.000 de euro, cativa prieteni care nu au cheltuit mai nimic ma bat la fiecare cursa. Acest sport nu-mi mai aduce nicio bucurie Domnule Sjaelakens. Sper ca ma veti ajuta.”

Acesta a fost un e-mail de la un chinez. El a spus ca a cumparat multe “Super Pasari” si asta ma facut curios. Ce a vrut sa spuna prin super pasari? M-am hotarat sa-l intreb. Cand am aflat raspunsul am inteles de ce a concurat asa de rau. El a cumparat toate pasarile de pe internet, aceste pasari erau intr-adevar copii si nepoti din pasari bine cunoscute dar … el le-a cumparat cand aveau varsta de 4 – 6 ani. El a preferat pasari batrane astfel incat sa reproduca direct din ele. Ca si majoritatea chinezilor a avut putina rabdare. Aceasta a fost greseala mare pe care a facut-o chinezul.

Greseala

Vad oameni care incearca vanda astfel de pasari pe internet. Cateodata vad pasari reproduse de mine care ajung sa fie oferite spre vanzare de alte persoane. De ce oamenii acestia vand aceste pasari. Pasari cumparate de altii care acum sunt batrane? Raspunsul este simplu: nu sunt bune. Ma voi face mai bine inteles: Cineva cumpara de la un campion, sa spunem de dragul argumentarii, 10 pasari. Daca este norocos, doua sau trei pasari pot fi bune. Dar ce face cu celelalte? Cu pasarile care s-au dovedit ca nu au calitate? In trecut astfel de pasari erau ucise, astazi ele sunt oferite la vanzare. Pedigree realizate estetic si poze cu aceste pasari fac oamenii flamanzi sa cumpere. Si intr-adevar, acestia le cumpara. De cele mai multe ori la preturi mult mai mari decat a platit columbofilul pe ele initial.

Bun sau rau? Nimeni nu stie. Eu prefer astfel de pasari, pasari de 3 ani cu nimic altceva decat un pedigree cosmeticizat.

KLAK

Imi aduce aminte de Klak. Odata un om de statura mijlocie a venit la el sa cumpere dar nu a cumparat nimic. Omul  de statura mijlocie a fost foarte suparat si a zis: am exportat mai multe din pasarile tale in Estul indepartat decat vei reusi tu sa exporti.

Klak a fost socat, a stat in picioare si a zis:

“Ai pacalit pe toti acei oameni. Niciuna din acele pasari ale mele pe care le-ai cumparat de la alti nu erau bune. De accea le-au si vandut. Iar acei estici le-au cumparat deoarece eu le-am reprodus.

Lucrul trist este ca acei oameni cred ca o pasare Klak insemna o pasare buna. Ceea ce ei nu stiu este ca eu reproduc mult mai multe pasari rele decat pasari bune. Ia ca si exemplu 613. Parintii au fost in pereche multi ani, dar nu au mai dat nicio pasare buna, doar 613. Din aceasta cauza am cerut acelas pret pentru toti puii, frati si surori cu 613 inclusiv. Ceea ce iti spun acum nu e nimic nou. Tu ai stiu ca ai vandut pasari de nimic dar nu ti-a pasat deloc. Ai fost interest doar de bani, iti doresc tot binele si te rog sa  nu te mai intorci la mine vreodata. “

Corect

Klak avea dreptate. Strainii iau numele si pedigree-ele mult prea in serios.

-Un porumbel nu e bun pentru ca fratele lui este bun.

-Un porumbel nu e bun pentru ca a fost reprodus de un mare campion.

-Si… un porumbel nu e bun pentru ca a costat o avere.

Un prieten de-al meu, un binecunoscut campion din Olanda, concureaza foarte multe pasari. Si trebuie spus ca are si succes. Dar el inca incearca sa isi imbunatateasca familia de porumbei prin achizitia a 80 – 100 de pui in fiecare an. De-nteles ca el cumpara pui de la columbofili foarte buni si de la cele mai bune pasari ale lor. Si in fiecare an aceeasi poveste. Undeva la 4 – 6 pasari sunt bune. Iar el este multumit cu acest rezultat.

Cand cumperi 80 de pui si 4 – 6 sunt buni esti norocos.  Cand cumperi 80 de pasari batrane de pe internet, pasari pe care nu le-ai tinut in mana niciodata, sansa sa fie 4 – 6 dintre ele sa fie bune este foarte mica.

Asadar, sfatul meu este: Stay departe de pasarile batrane. Nu le cumpara, chiar daca au pedigree de la Londra la Tokyo. Oamenii le vand din cauza ca s-au dovedit ca nu sunt bune, nici ca si zburatori, nici ca si reproducatori. Binenteles pasari record si pasari de la licitatii totale este o alta poveste. In aceste pasari poti avea mai multa incredere.

Dar ce e trist astazi este ca sunt atat de multe licitiatii care nu sunt defapt licitatii totale.

Columbofilii spun ca el liciteaza toate pasarile pentru ca are dureri de spate, plamanii sai nu mai suporta praful si asa mai departe. Dar la scurt timp dupa asa zisa licitatie totala, respectivul columbofil are mai multe pasari decat avea inainte. Asa ca nimic nu pare mai bun pentru columbofilii cu o durere de spate sau o problema cu plamanii decat sa isi vanda pasarile. Nu exista un tratament mai bun decat o licitatie totala. Dar hai sa fim seriosi. Acestia nu-si vand toate pasarile, ei isi cumpara inapoi pasarile, de fapt ei nu au intentia de a renunta la porumbei. Asadar sfatul meu este:

Daca vrei sa-ti imbunatatesti crescatoria cumpara pui, pasari record sau pasari din licitatii totale care sunt intr-adevar licitatii totale. Realizeaza te rog ca si chiar campionii cei mai mari reproduc mult mai multe pasari rele, rebuturi decat pasari bune.

Mai multe exemple

Era un om cu 5 pasari direct din Ludo Claessens. Dar nici una dintre ele nu era de nici un folos, si nu era doar o parere ci era ceva verificat. A reprodus 4 ani din aceste pasari cu parteneri diferiti. Atunci cineva, responsabilul unui site de licitatii a auzit de aceste 4 pasari si l-a intrebat daca nu vrea sa le vanda. “Nicio problema” a zis respectivul columbofil, “dar cu o singura conditie, sa nu imi mentionezi numele. Nu vreau sa fiu responsabil, nu-mi spune numele, deoarece pasarile nu sunt bune deloc. Cateva saptamani mai tarziu, jumatate din lumea columbofila au putut vedea pozele si pedigreele pasarilor pe internet. Au fost vandute pentru o avere.

Era un alt om cu 3 fii din Kleine Dirk al lui Koopman. Deasemeni si acesta a reprodus 4 ani, dar trebuie spus unul dintre cei trei a dat pui foarte buni. Dar ceilalti? El a incercat din nou si din nou cu alte femele dar nici unul dintre pui nu era de calitate ( bun). Deasemeni puii din Kleine Dirk care s-au dovedit fara calitate au fost pusi pe internet si vanduti pentru o avere. Catre columbofili din alte tari.

Lectia

De ce vedem rar numele campionilor licitand pentru pasari batrane pe internet? Pentru ca ei stiu ca este un motiv pentru care acestea sunt date pentru vanzare. Mai multi campionii vor sa tina in mana o pasare inainte de a o cumpara.

Nu a-ti observat ca de regula aceeasi oameni cumpara de la aceeasi omaneni? Sau in alte cuvinte, prietenii liciteaza pasarile prietenilor? Motivul este limpede. Ei vor sa obtina preturi mai mari. Multumim lui Dumnezeu ca nu fiecare dintre columbofilii din Belgia si Olanda sunt asa. Unii chiar ofera pasari batrane la licitatii, dar din nefericire sunt putini cei care o fac. De accea i-am raspuns chinezului care mi-a scris. El trebuie sa sa fi cumparat pasarile gresite, pasari cu pedigree.

Vorbind despre pedigree, uitati-va la parintii si bunicii celor mai faimosi porumbei ca si Kannibaal, Wittenbuik, Fieneke, Sprint si asa mai departe.  Acestia sunt rezultatul unor pasari fara nume. Un prieten arab a cumparat pui nascuti in septembrie. Parintii erau castigatori multipli de premii. Acesta a fost si motivul pentru care i-a cumparat, ele nu s-a uitat deloc la pedigree. De ce s-ar uita, daca au catigat atat de multe premii? Sper ca, chinezul care mi-a scris e-mailul, sa fi invat lectia. Si ca nu-l vom pierde ca si columbofil.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.