
Medicamentele sunt concepute pentru a vindeca porumbeii de boli. Daca porumbeii sunt bolnavi, doar un medic veterinar bun este in cea mai buna pozitiei sa decida boala de care sufera porumbeii si ce fel de medicament sa se administreze. Atat de simplu ar trebui sa fie, dar din pacate multi colegi columbofili nu urmeaza pasii de mai sus.
Multi dintre acestia isi strica propia munca odata cu administrarea medicamentelor impotriva unor boli inexistente, rezultatul poate fi catastrofal daca se repeta des. In sportul columbofil este un grup de “dependenti”, oameni pentru care tratamentele sunt la ordinea zilei. Iar daca nu trateaza porumbeii, atunci vor pune altceva in adapatori: desinfectanti, “prafuri de conditionare” sau alte “medicamente excitante”.
Iar pentnru unii,saptamana nu are destule zile pentru a umple adapatorile cu “ceva”. Din pacate foarte putini veterinari sunt specializati in porumbei, iar de cei care nu cunostiintele necesare ar trebui sa de feresti. S-ar putea sa cunoasca multe lucruri despre cai, caini si pisici, dar s-ar putea sa-ti ruineze lotul de porumbei pentru totdeauna. Aceasi poveste este si cu chimistii. Fata din spatele tejghelei, nu este persoana pe care te poti baza. Iar pentru columbofilii care nu au posibilitatea vizitarii unui specialist veterinar, am sa le dau cateva sfaturi.
METODE DIFERITE
Antibioticele pot fi administrate in mai multe feluri.
- In adapatori.
-
Pe mancare.
-
Prin intermediul injectiilor
-
Cu ajutorul pilulelor si tabletelor (capsule).
Modul de administrare depunde de mai multi factori:
- De numarul porumbeilor pe care doresti sa-I tratezi.
-
De tipul bolii si de cat de puterniza este boala.
-
De durata tratamentului.
-
De tipul medicamentului si de disponibilitatea acestuia.
IN ADAPATORI
Administrarea medicamentelor in apa de baut este cea mai folosita metoda, din motive evidente. Este rapida, usoara si se pot trata un numar mare de porumbei in acelas timp. Nu trebuie sa apuci fiecare porumbel in parte, ceea ce se face in cazul administrarii de tablete sau daca doresti sa-I injectezi.
Daca doresti sa tratezi porumbeii de o boala care se raspandeste cu ajutorul apei de baut (coriza de exemplu), este logic sa tratezi porumbeii prin intermediul apei de baut. Aceasta metoda are dezavantajele ei.
Companiile farmaceutice au testat pentru a determina dozajul medicamentului, de exemplu “un gram per litru”, dar problema este ca nu toti porumbeii consuma cantitatea de apa necesara s au pe care ar trebui sa o bea.
Factori externi, ca si vremea joaca un rol si deasemeni si cantitatea consumata difera de la o pasare la alta. Unele pasari ar putea consuma mai putin medicament in timp ce altele prea mult. Nu ar trebui sa uitam ca porumbeii aflati intr-o forma mai slaba consuma mai multa apa, iar pe vreme foarte calda pot consuma de patru ori mai mult decat atunci cand este rece. Acest lucru are consecinte, daca medicamentele sunt administrate prin intermediul apei de baut.
CEALALTA PROBLEMA
Mai mult, medicamentele solubile sunt instabile, ceea ce inseamna ca expira repede in apa si ca devin in totalitate ineficiente in cateva ore. De asemenea, mai este un aspect ca unele medicamente dau apei un gust rau astfel porumbeii beau mai putina apa sau prefera sa bea in alta parte in drumul lor spre casa de la concurs, astfel se pierde timp pretios, fara a mentiona pericolul contaminarii cu ape poluate.
In special, tetraciclinele, isi pierd efectul foarte repede in apa (mai putin de opt ore). Poti preveni aceasta problema cu ajutorul adapatorilor mici, acestea de obliga sa schimbi apa mai frecvent.
In trecut nu se administra tetracicline SI sa lasi gritul in adapost, devreme ce calciul neutralizeaza medicamentnul, dar astazi “tetraciclinele” sunt mult mai bune si nu este nevoie sa indepartam gritul.
UTIL SI INUTIL
Multi nu stiu ca Baytril este disponibil si sub forma de tablete. Tabletele (pilulele) sunt, la fel ca si lichibele, extrem de scumpe, dar sunt foarte folositoare cand tratam porumbeii individual. Este gresit sa macini tabletele si sa le pui in adapatori, devreme ce pulberea rezultata nu se va dizolva si va da apei un gust teribil. Nici sub forma injectabila, antibioticul nu se dizolva in apa. In cazul, Baytril-ului, cea mai buna cale este sub forma de solubil in apa in adapatori. Unii folosesc eritromicina in cazul problemelor respiratorii. Aceasta este o tendinta pe care nu o recomand, eritromicina este neutralizata rapid de catre bacteriile din gusa, astfel nu maiare niciun efect.
Daca probabil ai folosit vreodata eritormicina si ai reusit sa observi vreo ameliorare, acest lucru s-antamplat doar dintr-o coincidenta.
Nu acesta este drumul spre succes.
INJECTIILE
Avantajul injectiilor este ca esti sigur de doza corecta si “lucreaza” foarte rapid. S-ar putea sa auzi cateodata porumbeii tusind, ca si un latrat de caine. Efectul unei injectii poate fi uimitor, porumbelul poate fi vindecat in doar doua zile, in timp ce un tratament in apapoate dura pana la o saptmana sau chiar mai mult.
Exista un dezavantaj, si anume injectia, in special, daca este facuta intramuscular, paote irita. NU ar trebui sa intepam porumbeii in picior sau in fesa, din cauza ca este nevoie de mai mult timp ca medicamentul sa se imprastie in organism si intre timp medicamentul isi poate pierde din efect.
MANCAREA
Tot mai multi columbofili administreaza medicamentele peste mancare, in prealabil se umezeste (se face lipicioasa). Exact ca si in cazul apei, este o metoda usoara sa tratezi toti porumbeii in acelas timp. Si aceasta metoda are dezavantajele ei.
Medicamentele sunt menite pentru a trata porumbeii bolnavi, dar acestea de regula manaca mai putin sau deloc. In unele tari, in mod constant, columbofilii adminitreaza medicamente pe graunte, ca si in cazul fermelor de pui de carne, zilnic, tot timpul anului.
Aceasta metoda este dezastroasa, din cauza ca ar putea crea “super bacterii” care vor deveni rezistente la antibioticele disponibile.
In cazul majoritatii tetraciclinelor si Baytril, este cunoscut faptul ca daca se tratamente repetate se creaza bacterii rezistente, care nu mai raspund la niciun tratament. Unii isi distrug familiilede porumbei in acest fel.
CONCLUZIE
Pentru fiecare boala si fiecare medicament este nevoie de o abordare diferita. Nu ar trebui sa uiti ca antibioticele se administreaza cu scop precis, nu ca si o rutina, dupa o cursa “slaba” de exemplu, sau “pentru a face porumbeii sa castige”.
Intodeauna ar trebui sa existe o boala cand se administreaza antibiotice.
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere: Andrei Bondar
Daca nu tratezi preventiv , esti privit ori ca un “necunascator” ori ca un mincinos ! Cred ca o sa ajung sa spun ca tratez porumbeii preventiv , doar ca sa nu mai fiu pus in ipostaze stanjenitoare ; bineinteles ca n-o sa tratez nici o data preventiv . . . este ca si cum as lua un ibuprofen azi , ca poate ma doare capul maine .