Nutritia, vitaminele şi mineralele necesare pentru porumbei .

31636917_1_1000x700_amestecuri-porumbei-ilfov

Hrănirea nu înseamnă doar grăunte şi grit.GRIT-ROSU23604
În ziua de azi, crescătorii de porumbei ştiu că hrănirea nu înseamnă doar grăunte şi grit.Cu sigurantă, grăuntele reprezintă o sursă excelentă de carbohidrati, proteine şi fibre, dar au un continut foarte scăzut de minerale, elemente de sinteză (microelemente) şi vitamine, atât de necesare efortului din curse şi reproductiei de pui viguroşi. Multă vreme, crescătorii au folosit grit pentru a asigura necesarul de minerale din regimul alimentar al zburătorilor şi reproducătorilor, însă abia recent şi-au dat seama că scoicile pisate nu contin toate mineralele şi microelementele necesare sustinerii efortului din curse şi din sezonul reproductiv. În schema de hrănire a porumbeilor trebuie introduse şi vitaminele. Veteranii columbofili au înteles din timp necesitatea vitaminelor, observând beneficiile de pe urma administrării de spanac şi morcovi. Astăzi, majoritatea crescătorilor administrează suplimente vitaminice în apă sau mâncare. Cerintele nutritionale de bază ale unui porumbel sunt proteinele, substantele energetice (cele mai bune surse fiind grăsimile şi carbohidratii), mineralele şi vitaminele. Aceşti nutrienti se găsesc în toate grăuntele folosite în hrana porumbeilor, însă diferenta constă în cantitătile folosite. Regula generală spune că organismul porumbeilor necesită o cantitate mai mare de proietine în timpul sezonului de reproductie. Necesitătile energetice sunt mai mari în timpul perioadelor de efort, cum ar fi antrenamentele sau concursurile.Teoria hrănirii porumbelului este chiar foarte uşor de înteles.

mancare-porumbei-campulung-6

Crescătorul trebuie să administreze:
• Grăunte pentru energie, proteine şi fibre.
• Minerale sub formă de grit, pudră şi microelemente.
• De obicei, vitaminele sunt administrate în apă, odată cu microelementele.
• Surplusul energetic, vitaminele şi proteinele pot fi administrate sub formă de uleiuri  speciale în mâncare, în timpul concursurilor şi când adultii îşi hrănesc puii, perioade ce presupun un consum mare de energie.Porumbeii pot supravietui numai cu grăunte şi grit, însă nu pot atinge un nivel ridicat al stării de sănătate pentru a face fară presiunilor generate de concursuri şi reproductie. În cele din urmă, sănătatea va claca sub aceste presiuni extreme de natură fizică. Printr-o hrănire bună, vom tine sub control majoritatea bolilor porumbeilor. Spre exemplu, necesarul de minerale şi microelemente e incomparabil mai mare atunci când adultii îşi hrănesc puii, însă gritul nu poate furniza de unul singur cantitătile necesare de minerale şi microelemente pentru ca starea de sănătate să se mentină la nivel optim. Fără aditivi minerali, adesea vor apărea probleme legate de ouat, infestare în masă cu tricomonoză şi alte boli. În timpul curselor, necesarul de energie, proteine şi vitamine este crescut, la fel şi în cazul microelementelor şi mineralelor. Echipa de concurs oboseşte uşor, iar atunci când zburătorii nu primesc o doză suplimentară de vitamine şi minerale, e mult mai probabil ca aceştia să obosească din cauza unor boli respiratorii sau a tricomonozei.

Turbo2-254x2031

Amestecurile de mâncare (grăunte) nu furnizează suficiente vitamine şi minerale pentru a obtine performante de top. Crescătorul trebuie să aleagă un amestec cu un continut echilibrat de carbohidrati şi vitamine, specific etapei respective din calendarul competitional. Păsările aflate în sezonul de reproductie şi năpârlire necesită un amestec cu un continut mai ridicat în proteine, cu o pondere diferită de aminoacizi esentiali spre deosebire de porumbeii aflati în plin sezon competitional. Amestecul de hrană trebuie să  contină cel putin şase tipuri de grăunte pentru a atinge cel mai bun nivel proteic şi calitativ (adică acel echilibru de aminoacizi esentiali). Nivelul optim de proteină esterereori atins şi deficientele de lizină (un aminoacid foarte important pentru porumbei)  sunt des întâlnite în cazul amestecurilor cu mai putin de patru tipuri de grăunte. Nivelul calitativ de proteină poate fi îmbunătătit adăugând o doză suplimentară de proteină /aminoacizi înainte de hrănire.

Cocos-Musat-porumbei-de-zbor-19-iunie-2011-foto-20

Daca cumparati mancare la sac de la diferite firme , veti observa că mâncarea pentru porumbei  are o etichetă pe sac. Pe ea este înscris procentajul de proteină, grăsime şi fibră. Pe etichetă ar mai trebuie să fie înscris în ordine principalele ingrediente ale amestecului respectiv. Continutul de proteină a devenit un criteriu de referintă în alegerea amestecului de grăunte. Spre exemplu, un procent de 16% furaj înseamnă că acel amestec are un continut de proteină crudă de 16%.Uneori, veti observa denumiri de genul “amestec greu” sau “uşor”. În general, “greu”înseamnă că amestecul respectiv are un continut energetic mai bogat, în timp ce “uşor”înseamnă un continut energetic mai scăzut şi mai ridicat în fibre. Câteva dintre cele mai bogate surse energetice sunt porumbul, sorgul, şofrănaşul şi, atunci când sunt folosite în cantităti moderate, alunele crude. În ce priveşte continutul de proteină, s-a descoperit că diferitele sortimente de mazăre dau rezultate excelente folosite în amestecurile de hrană pentru porumbei. Orzul, orzoaica si orez este o cereală cu un continut moderat în ce priveşte majoritatea nutrientilor, dar cu un continut ridicat de fibre, făcând din el un excelent aliment universal şi una dintre cele mai importante grăunte în refacerea organismului epuizat după eforturi. Din fericire, continentul european posedă o gamă largă de seminte şi grăunte care sunt indicate în hrana porumbeilor, iar acesta este un aspect extrem de important în asigurarea unei diete echilibrate. Iar această dietă echilibrată poate fi obtinută prin intermediul diversitătii.

images

Chiar dacă un porumbel matur poate supravietui cu un regim alimentar bazat numai pe grâu, spre exemplu, acesta se va dezvolta armonios numai dacă îi este asigurată o dietă variată. Este un aspect foarte important dat fiind efortul fizic considerabil pe care un porumbel îl depune atât în timpul antrenamentelor şi al concursurilor, cât şi în perioada de creştere a puilor.Toate grăuntele au un continut scăzut de calciu (0.01- 0.20%) şi sodiu (20-600 ppm). Totîn cantităti reduse se află şi fosforul, cuprul, zincul, magneziul şi seleniul. Semintele nu contin vitamina A (porumbul furnizează carotenoizi) sau vitamina D. Nivelul vitaminelor  E şi K este redus, aproape nedetectabil. În ce priveşte vitaminele din grupul B, riboflavinul (B2), niacinul (B3) şi acidul pantotenic (B5) adesea au un nivel scăzut, iar vitamina B12 nu e prezentă. Asta înseamnă că vitaminele, mineralele şi microelementele ce nu sunt prezente în grăunte trebuie administrate porumbeilor într-o formă sau alta. În timpul sezonului competitional, principalul rol al hranei este să furnizeze energia necesară zborului. Scopul nostru este să oferim zburătorilor cel mai bun „carburant”pentru ziua concursului. Pentru a realiza acest lucru în mod corespunzător, trebuie să cunoaştem foarte bine hrana consumată de porumbei.Putem vorbi de arta hrănirii corespunzătoare numai atunci când mâncarea oferită este de calitate iar colonia de păsări este sănătoasă.

grau_incoltit_gatahrana-naturistaGruescu-MASA VERDE PTRU PORUMBEI+SEMINTE GERMINATE-buna

E necesar ca sistemul digestiv să fie sănătos înainte să ne putem testa metodele de hrănire, deoarece organismul păsării cu un aparat digestiv bolnav nu va putea să absoarbă substantele nutritive din grăuntele de calitate.Bolile intestinale, cum ar fi E. coli, coccidioza, viermii şi tricomonoza diminuează cantitatea de nutrienti ce intră în organism. Numai folosind grăunte de cea mai bună calitate şi având la dispozitie o echipă de zbor sănătoasă, crescătorul se poate gândi la un amestec de concurs potrivit familiei sale de păsări şi metodelor de antrenament.Amestecul ales trebuie să ofere o pondere echilibrată de proteine (aminoacizi). Pentru a realiza acest lucru, trebuie folosite în combinatie cel putin 8 tipuri de grăunte. Odată echilibrul stabilit, continutul energetic al amestecului devine cea mai importantă componentă a unei hrăniri de succes.Schema de hrănire asigură echipei de zbor cantitatea potrivită de energie pentru antrenament şi concurs. Scopul hrănirii este de a furniza porumbelului de curse necesarul (nici prea mult, nici prea putin) de combustibil (energie) pentru a face fată zborurilor (înjurul crescătoriei sau în concursuri). Bineînteles că necesarul de combustibil al  porumbelului pe care îl antrenăm diferă enorm de la o zi la alta. Tocmai această fluctuatie constantă a necesarului energetic al unui porumbel de curse face dificilă hrănirea chiar şi pentru cei mai buni crescători. Porumbelul de curse nu va concura la capacitate optimă când „echilibrul energetic” nu este corespunzător. „Echilibrul energetic” al lotului de zburători trebuie evaluat pe termen scurt (zilnic) şi pe termen lung (săptămânal) în fiecare sezon competitional, deoarece conditia fizică va scădea în ambele cazuri: exces sau deficit de energie furnizată.Trebuie acordat mare atentie fiecariu exemplar in parte cand este cazul.

picture-147

Pentru ca nu exista o reteta generica …crescatorul trebuie sa fie atent la porumbei, la gainat ,la puf , cum se recupereaza.Daca a doua zi se da proteine pe boabe ,in urmatoarea zi porumbelul trebuie sa-si fi marit volumul, muschiulatura trebuia sa fieactivata de acea proteina .Daca acest lucru nu se intampla ,inseamna ca proteina respectiva nu este de calitate ,  sau exista alte probleme . Daca esti atent ,vei observa ca porumbeii iti spun de ce au nevoie .De supliment de porumb ,sau de o boaba de aluna in plus ,de minerale in plus ,chiar si apa in plus . Regula principala ar fi ca porumbeii trebuie sa fie recuperati , in prima zi sa-si revina energetic ,a doua zi sa-si revina proteic ,in acelasi timp o usoara depurare si spre sfarsitul saptamanii ,sa-i ridici din nou in forma pentru concurs .Pentru porumbeii de maraton ,observam ca perioada de recuperare este mai lunga ,perioada de depurare deasemeni este mai lunga si perioada de energijare si pregatirea pentru concurs ,deasemeni este mai lunga ,fata de concursurile de o saptamana ,sau de doua saptamani .

Puilor trebuie acordată o atentie specială în timpul antrenamentelor cu scopul de a preîntâmpina diminuarea rezervelor de energie din ficat şi  muşchi.Raportată la volumul de efort, hrănirea peste măsură (echilibru energetic pozitiv) face ca echipa de concurs să fie mai putin competitivă din cauza surplusului de „bagaj”. Energia în exces este stocată sub formă de grăsime, consecinta imediată fiind pierderea vitalitătii şi a conditiei fizice. E bine să retineŃi că surplusul de energie din amestecurile de hrană cu un continut mult prea ridicat în proteine (leguminoase), raportat la volumul de efort, va fi stocat sub formă de grăsime. Subnutritia (echilibru energetic negativ) face ca echipa de concurs să fie mai putin competitivă din cauza „defortificării”. Schemele de hrănire cu un continut energetic scăzut raportat la volumul de efort al echipei de zburători vor avea ca rezultat diminuarea rezervelor de energie din ficat, tesut adipos şi muşchi. Crescătorul poate recunoaşte o echipă de zbor cu un echilibru energetic negativ după următoarele semne:

• Porumbeii nu bat din aripi dimineata devreme sau după servirea mesei;
• Păsările nu manifestă interes să iasă din crescătorie sau nu vor să-şi ia zborul din coşul
de antrenament, pleoapele sunt lăsate, dând impresia de letargie;
• Echipa de zbor cu un echilibru energetic negativ (consum energetic necorespunzător raportat la volumul de efort) e predispusă la îmbolnăviri, în special la boli „respiratorii”.

SC-SIMFLOR-SRL-produse-columbofile-nov-2013-foto-4

Majoritatea crescătorilor înteleg importanta vitalitătii în obtinerea succesului, însă putini ştiu cum să determine aparitia acesteia în rândul zburătorilor. Vitalitatea se obtine  furnizând întregului lot suficientă hrană (echilibru energetic pozitiv) pentru ca zborul în jurul crescătoriei (sau zborul din timpul antrenamentelor private) să fie plin de vigoare,  cu scopul de a creşte masa musculară şi a reduce tesutul adipos. În schimb, multi  crescători sunt de părere că cea mai sigură cale spre  dobândirea vitalitătii este restrictionarea consumului caloric (energetic), deci mâncare mai putină, pentru a scăpa de excesul de grăsime şi a determina aparitia vitalitătii pe care o asociem cu vârful de formă. Totuşi, vitalitatea nu înseamnă doar greutate scăzută, ci şi vigoare, iar vitalitatea caracteristică unei conditii fizice optime apare numai atunci când masa musculară se află  la nivel maxim. În realitate, reducerea caloriilor în regim de efort pentru a determina  aparitia vitalitătii afectează negativ conditia fizică a lotului şi îl face vulnerabil în fata  bolilor. Reducerea drastică a caloriilor din alimentatie nu va cauza doar subtierea stratului adipos, ci şi scăderea masei musculare, coroborată cu pierderea conditiei şi fortei fizice . Deşi la vârsta de patru săptămâni un pui e cât un porumbel matur, mai are totuşi de crescut.Pe măsură ce păsările tinere încep să zboare în jurul crescătoriei, retineti că niciodată nu trebuie să-i hrăniti înainte de a le da drumul afară la zbor. După ce îşi termină antrenamentul şi îi chemati la mâncare (folosind un fluier, o cutie din tablă sau orice alt sunet cu care să chemati la mâncare (folosind un fluier, o cutie din tablă sau orice alt sunet cu care să când intră prin trapă.SC-SIMFLOR-SRL-produse-columbofile-nov-2013-foto-1

O regulă nescrisă spune că trebuie să le administrati doar cantitatea pe care o pot consuma în 15 minute.Inlaturati grăuntele rămase şi nemâncate. Dacă îi antrenati şi hrăniti dimineata şi seara, veti vedea că prin această abordare veti obtine o echipă de tineri porumbei sănătoşi şi disciplinati.Ratia de bază pentru echipa de tineret constă într-un amestec de concurs din comert sau unul care contine aproximativ 14-15% proteină crudă. Pe măsură ce puii încep să dispară din raza vizuală pentru perioade mai lungi în timpul antrenamentelor, e un moment propice să adăugati orz în amestecul de hrană. Această ratie “mai uşoară” ar trebui să contină aproximativ 20% orz. Veti observa că orzul va fi mâncat ultimul de porumbei, sau ezitant. Perseverati, ajustând (completând) întreaga cantitate de grăunte oferită, din moment ce orzul este un ingredient excelent. În timpul antrenamentelor şi concursurilor dure, ar trebui să reduceti cantitatea de orz din amestec. Porumbeii supraponderali nu pot concura bine, însă retineti că efortul intens arde o tonă de energie (calorii). Pentru a zbura şi concura la capacitate maximă, păsările ar trebuie să aibă rezerve corespunzătoare pentru a face fată unor curse de 300 sau 500 km.sau mai mult. Asta nu înseamnă că trebuie să vă îndopati porumbeii, dar e bine să-i hrăniti de două ori pe zi şi numai o cantitate pe care o pot consuma în 15 minute. Antrenamentul personal este o ocazie excelentă de a evalua conditia fizică a păsărilor dumneavoastră.SC-SIMFLOR-SRL-produse-columbofile-nov-2013-foto-8

Dacă nu aveti probleme cu hrănirea perechilor de reproducători şi a puilor, atunci hrănirea păsărilor mature ar trebui să fie floare la ureche. Rolul nutritiei în starea de sănătate şi în obtinerea rezultatelor cu păsările mature este la fel de importantă ca în cazul puilor. Hrănirea controlată este foarte importantă. Nu vă îndopati maturii şi fiti cu băgare de seamă să nu-i tineti nici înfometati. De asemenea, trebuie să le asigurati un regim alimentar proportional cu volumul de muncă şi gradul de efort.E recomandat să faceti totul cu moderatie, fără exagerări. Porumbelul primeşte cam tot ce îi trebuie din hrana pe care o consumă.

Retineti că echilibrul este cheia.!!!

 

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

4 thoughts on “Nutritia, vitaminele şi mineralele necesare pentru porumbei .

  1. D-nule Trica ,m-as bucura daca ti-ar fi de mare folos materialele scrise de Andrei si de mine si cu aceasta ocazie , sa poti impartasi din ceea ce ai acumulat si altor colegi columbofili mai tineri.

    1. sincer chiar imi sunt de folos materialele si mie si multor columbofili.un ad sharlechens al nostru sunteti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.