O alta varianta de lucru pentru a obtine mai multi pui de la un singur mascul.

 

O alta varianta de lucru pentru a obtine mai multi pui de la un singur mascul,  intemeetor ,pe care-l numim “ALFA” ,dovedit in mai multi ani ca este un sportiv de succes si deasemeni am constatat ca este si un bun transmitator de aceleasi caractere .Il vom separa intr-un loc spatios,singur izolat de ceilalti porumbei,unde sa se simti bine.
Il vom pregati cu ceva timp innainte, cu mancare buna peste care se toarna ulei din germeni de grau.Acesta este in mod natural bogat in vitaminele A,D,si E,contine vitaminele B1,B2,B3,B6,F,acizi grasi esentiali,proteine si minerale.Contine un nivel ridicat de vitamina E,de care El are mare nevoie ! Produsul puteti sa procurati de la magazinele Plafar.
In comparatie cu uleiul de germeni de porumbul, care are 2510 Cal/Kg,uleiul din germenul de griu are o energie de Cal/Kg = cu 5960 !
Si apa curata, zilnic !
Cum procedam : in primavara in functie de vremea de afata ,vom pune la pereche ,sa zicem , 10 cupluri,din care nu ne va interesa puii lor ( ei vor deveni “doici” ) dar suport pentru a reproduce femela cuplului respectiv ,cu acel mascul de care este vorbire !
Ca in fiecare sezon nou de primavara ,in care punem la pereche si acesti porumbei ( in special acele femele ) ,vor fi hranite cu cel putin doua saptamani innainte de planificare, cu mancare buna , cu suplimente minerale ,in vederea formarii ouatului, in asa fel ca femelele sa fie apte si dornice pentru pereche !
Nu trebuie sa va grabiti ,daca iarna este lunga si afara ,chiar daca este primavara ,vremea este inca rece ( se stie ca daca afara este inca frig ,femelele ,inca nu vor sa se imperecheze si atunci nici nu depun ouale toate in acelasi timp ,existand mari decalaje intre fiecare pereche programata !
Dupa ce ne-am asigurat ca putem sa incepem imperecherile , aclimatizam perechile in boxa fiecarui mascul “doica ” , doua …trei zile ,innainte de ai lasa impreuna . 

( prima data coboram despartitorul de mijloc ) 

( “apoi coboram fateta stanga” ) 

( “dupa aceea coboram fatera dreapta” ) ( ” cu fatetele date jos si mijlocul despartitor ,introducem perechea , unul sta in dreapta si unul in stanga ” ) 

Am spus ca ii punem la pereche ,nu ii imperechem !!!In primele 2…3 zile ,boxa este despartita in doua, masculul ” doica ” intr-o parte si femela pe care dorim sa o punem la pereche cu acel mascul ALFA,in cealalt parte, cu posibilitatea sa se vada intre ei, iar fateta din fata ,lasata jos ( inchisa ) .
Cand s-au aclimatizat si nu este riscul ca masculul ” doica ” sa o bata , desfacem despartitorul ,sa fie spatiu mai larg in lungime, dar acum coboram plafonul boxei ,cu un placaj, fixat provizoriu pe lateral , sa ramana stabil , 20 …22 cm.,in asa fel ,cand ii lasam impreuna ,masculul ” doica ” sa nu poata sa se urce pe femela .! ( cu fatele ridicate sus ,vom adapta un tavan fals ,pe care-l coboram la inaltimea de 20..22 cm.si-l vom fixa in asa fel sa putem sa inchidem din nou fatetele din fata si departitorul din mijloc ,sa ramana ridicat) 
In boxa se va pune un cuibar ,in care masculul cheama femela ,fara a avea posibilitatea sa se urce pe ea ,in vederea calcatului.Important este, sa separam inaltimea boxei la dimensiunea dorita !
Avem deacum 10 perechi ,asa cum am spus mai sus , unde masculul ” doica ” “NU” poate sa faca nimic femelei ca si Eunucul!
Dupa ce s-au acomodat ,dand impresia ca ambii parteneri se doresc prin despartitor ,scoatem perechea afara ,ridicam despartitorul si montam repede plafonul fals la inaltimea in care masculul un poate sa se urce pe femela ( 20 ..22 cm.)
Daca totul decurge bine ,fara ca masculul sa o bata ,vom baga si un cuibar inauntru , ca perechea sa fie stimulata mai mult . Ca sa ne asiguram ca ambii parteneri o sa manance seminte si grit si sa bea apa, vom elibera toate femelele din toate compartimentele ,masculii ramanand inca inchisi in noua improvizatie a boxei.
Dupa ce au mancat si baut apa si s-au si curatat intestinal ,le vom prinde si le vom introduce la loc pe fiecare la boxa si masculul stabilit .
Acum va veni si randul masculilor sa fie eliberati ,in vederea curatirii intestinale de excremente ,a hranei si adapatului ,urmand dupa aceea sa-i introducem la locul lor din boxa . Acest procedeu ,este bine sa-l facem de doua ori / zi ,dimineata si seara .Regula eliberarii ,o stabiliti voi , dar cu conditia sa nu fie scapat vre-un mascul ,sau femela ,in ordinea care o faceti !
Coboram la masculul ALFA ,zilnic 4…5 femele, intaratate si dornice sa fie calcate ,consecutiv in fiecare zii pentru inperechere,dupa care se pune la locul lor langa masculul impotent( doica ) ! Dupa ce femelele depun ouale,se scoate placajul,cartonul etc. si incepe clocitul oualelor de catre perechea fericita in mod natural ,in care masculul “doica ” nici nu stie ca nu sunt ouale fecundate de el !
Este bine ,ca sa nu ratam clocitul , e bine sa folosim pasari trecute de 2 ani ,care au experienta clocitului si al hranirii puilor !

In acest fel ,poti sa-ti formezi un nucleu ,dintr-un singur mascul intemeietor ,pe care l-am notat cu ALFA , cu mai multe femele pe care le notam cu cate o cifra :1;2;3;4;5 s.m.d.
In continuare cum procedati ? – fiecare imperechere a mascului ALFA cu cate o femela ,ne va da un produs ,pe care ii vom nota cu o litere.
Exemplu pentru primul pas:
– masculul Alfa + femela 1 = produsul A
– masculul ALFA + femela 2 = produsul B,
– masculul ALFA + femela 3 = produsul C
– masculul ALFA + femela 4 = produsul D
– masculul ALFA + femela 5 = produsul E
…si asa mai departe …..
Pasul al doilea : – Imperechiati produsul”A” cu produsul “B” si obtineti un nou produs – X
– Imperechiati produsul”C” cu produsul “D” si obtineti un nou produs – Y
– Imperechiati produsul”E” cu produsul “G” si obtineti un nou produs – Z
…si asa mai departe…..Imperecherile ,le puteti face cum doriti ,eu am dat numai un exemplu,dar trebuie respectat anumite criterii ,in care sa fie asemanare intre produsi ( aripa ,osatura ,muschi, marime ,forma ….), pentru a obtine o linie uniforma .
Pasul al treilea :
Imperechiati masculul ALFA cu noul produs “X”;”Y”;”Z”s.m.d…, ele sa fie cele mai bune zburatoare femele si cu certitudine ,veti obtine o familie de porumbei care ar trebui sa intruneasca multe din calitatile seniorului performant.!
(verificati fiecare pas cu cosul)
Avantajul acestei metode ,este ca perechea respectiva ( fac referire la masculul”doica ” si femela din care am reprodus cu masculul ALFA) ,dupa ce a scos si crescut primul rand de pui ,ei pot ramane impreuna ca pereche ,ori la natural ,ori la vaduvie si pot sa participe la concurs in acel an !Iar masculul ALFA , se poate trece la matca ,dandu-i o alta femela care este oprita si ea la matca !
Majoritatea crescatorilor de porumbei voiajori ,au auzit ca consangvinizarea poate conduce la manifestarea (dezvoltarea) genelor recesive. Incrucisarea, de asemenea, le ofera ocazia de a se induce singuri in eroare. De cate ori nu ai auzit afirmatia :Eu imperechez, urmarind performanta !? Ei bine, acest tip de abordare este una a perpetuarii sperantei de a obtine ceva bun – cand in realitate acesti crescatori nu fac altceva decat sa perpetueze caracteristicile indezirabile la porumbei. Totdeauna trebuie sa nu scapi din vedere ca actiunea de consangvinizarea favorizeaza producerea homozigotilor, iar daca criteriile de selectie sunt iscusite, aceasta metoda va conduce la imbunatatirea caracteristicilor familiei de porumbei.
In schimb, incrucisarea ofera exact efectele inverse. La acest punct de vedere nu trebuie omis faptul ca consangvinizarea are si ea un sfarsit. Este un instrument care se foloseste cu scopul fixarii la o familie de porumbei a genelor dezirabile sau indezirabile prin aducerea genelor la conditia homozigota. Iar daca crescatorul nu stie sa aleaga perechile de reproductie, atunci aceste caracteristici indezirabile se vor accentua. In opinia multor crescatori recunoscuti din trecut, o familie consangvina poate fi purificata, iar in acest caz puii ar arata, in aparenta, aproape identic, la fel de buni zburatori si ar fi pasari de reproductie reusite. In plus, o asemenea familie s-ar preta foarte bine la incrucisari din cauza faptului ca este homozigota.
Dacă vrem să ne fondăm propria rasă sau linie, atunci consangvinizarea este solutia de care avem nevoie.
Consangvinizarea fixează calitătile dar si defectele unui porumbel. Pentru asta trebuie avută grijă la selectia porumbeilor.
Pentru consangvinizare se selectează porumbeii cel mai bine dezvoltati, cei mai sănătosi,intr-un cuvant , CEI MAI BUNI- din toate punctele de vedere vizibile !
Aceasta este doar o metodă, rezultatele vor fi în functie de cum este ea folosită. Pentru asta trebuie sa stim două lucruri:
Consangvinizarea trebuie efectuată doar cu păsări de calitatea I. Dacă consangvinizezi păsări medii, vei dezvolta o linie care va reproduce doar păsări medii ceea ce nu este rezultatul scontat.
Al doilea lucru ce trebuie stiut este că trebuie să ne impunem o limită. A se evita consangvinizarea după mai mult de 6 – 7 generatii.
Consangvinizarea a avut si intotdeauna va constitui o cheie in toate progresele care se vor obtine vis-a-vis de obtinerea unei calitati mai bune.In opinia celor mai multi crescatori de astazi, nu exista nici o diferenta intre consangvinizare si imperecherea pe linie.
Imperecherea pe linie,reprezinta si ea o imperecherea intr-un anumit grad de consangvinitate.
Scopul nostru, este acela de a obtine un anumit nivel de perfectie in limitele liniei pure cu toate ca la linia pura se ajunge dupa foarte multe generatii de lucru.
Ceea nu trebuie sa nu uiti este ca “MAJORITATEA CRESCATORILOR DE PORUMBEI VOIAJORI” niciodata nu stiu sa progreseze de la mai putina ordine la mai multa, ci intotdeauna de la ordine la dezordine.!
În momentul în care, în sfarsit, detineti proprii porumbei de o calitate suficient de buna, urmatoarea provocare este de a vă pastra această calitate. Cu atat mai bine daca reusiti să vă îmbuntatiti aceasta calitate.Cu cat selectezi mai mult, castigi mai mult.O selectie strictă este importantă pentru a avea o rasă bună în viitor.!

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

4 thoughts on “O alta varianta de lucru pentru a obtine mai multi pui de la un singur mascul.

 1. Si totusi de ce Batenburg il incruciseaza pe:

  1.New Laureaat cu Kleine Jade=Incrucisare

  1.New Laureaat cuRosana(KeesDroog)=Idem

  3.New Laureaat cu diverse femele=Incrucisare

  Nu cred ca numai pentru bani si reclama,dimpotriva cei mai reusiti porumbei sunt cei iesiti din Incrucisari,parerea mea.

  1. D-nule Adi, daca ai observat ,acel mascul este incrucisat cu mai multe femele care nu au nimic in comun cu masculul .Puii lor( cei mai buni ) sunt din nou incrucisati ,dar de aceasta data sunt semifrati dupa tata . Apoi cei mai buni dintre ei ,se incruciseaza mai departe conform schemei si la final se inchide cercul cu cele mai bune femele care se intorc in parental.Ce rezulta de acolo si sunt pasari de mare clasa ,se continua din nou cu incrucisarea altor pasari ,pentru a gasi din nou “elemente” pe care putem sa ne bazam pe viitor .Daca efectuam numai incrucisari si produsii lor ii incrucisam cu alceva care nu are nimic comun si continuam si continuam numai cu incrucisari ,dilitia porumbelului performant ,scade la fiecare incrucisare . Cele mai bune incrucisari si recomandari,se fac din pasari consangvinizate prima data ,apoi urmeaza lantul incrucisarilor . Au fost alte materiale in care explic tot cursul.- nu privi finalul !

 2. Buna ziua. foarte bun articolul. oare este posibil sa aplicam aceasta metoda si la porumbeii de agrement? evident la o scara mai mica si doar prima parte, fara pasul 2 cu imperecheatul masculului cu copiii lui sau al acestora intre ei. Multumesc

 3. Buna ziua Cristi .! Cred ca nu ai inteles mesajul si rolul acestui material ,sau nu ai pus corect intrebarea ,referitoare la ” aplicarea metodei si la porumbei de agrement ” ! Asa cum ai specificat tu , sa folosesti numai prima pas, pot spune ca primul pas este o incrucisare normala si programata de crescator ( in cazul tau ) . Nu stiu ce te intereseaza : transformarea rasei sau ameliorarea rasei ???. Procesul de transformare a unei rase,are la baza, in principal, procesul de incrucisare. In momentul in care incrucisam doua sau mai multe rase, produsii rezultati se numesc hibrizi,metisi sau in termen popular corcituri, deci nu mai apartin nici unei rase.Ulterior, printr-o selectie riguroasa in directia dorita se poate spune daca s-a ameliorat rasa sau s-a ajuns la o rasa noua, stabilizata genetic.Ameliorarea rasei este metoda “in rasa pura”, prezentata in mai multe metode de ameliorare, printre care si metoda incrucisarii,din primul ” pas ” urmat si de celelalte doua etape ( pasul 2 si respectiv pasul 3 ) Aceasta metoda are ca scop principal modificarea sau imbunatatirea unui caracter, fara a se pierde calitatea de baza a rasei. In mod normal, in urma acestei metode obtinem o diversificare a caracterelor de exterior ale unei rase si ea se practica pe scara larga, mai ales la porumbeii de ornament,deoarece selectia ulterioara trebuie sa aiba in vedere in primul rand pastrarea caracterului de baza,si de abia apoi urmarim si ameliorarea caracterului dorit ( desen, culoare, forma).Dupa ce ai facut amestecul initial trebuie doar sa cultivi metisii si din cand in cand sa mai arunci cate un exemplar care inca este aproape de una din rasele originale pentru a creste varietatea genetica. De aici iti mai trebuie rabdare de cateva generatii sa se stabilizeze amestecul si gata, ai o rasa noua. !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.