O alta varianta de lucru pentru a obtine mai multi pui de la un singur mascul.

 

O alta varianta de lucru pentru a obtine mai multi pui de la un singur mascul,  intemeetor ,pe care-l numim “ALFA” ,dovedit in mai multi ani ca este un sportiv de succes si deasemeni am constatat ca este si un bun transmitator de aceleasi caractere .Il vom separa intr-un loc spatios,singur izolat de ceilalti porumbei,unde sa se simti bine.
Il vom pregati cu ceva timp innainte, cu mancare buna peste care se toarna ulei din germeni de grau.Acesta este in mod natural bogat in vitaminele A,D,si E,contine vitaminele B1,B2,B3,B6,F,acizi grasi esentiali,proteine si minerale.Contine un nivel ridicat de vitamina E,de care El are mare nevoie ! Produsul puteti sa procurati de la magazinele Plafar.
In comparatie cu uleiul de germeni de porumbul, care are 2510 Cal/Kg,uleiul din germenul de griu are o energie de Cal/Kg = cu 5960 !
Si apa curata, zilnic !
Cum procedam : in primavara in functie de vremea de afata ,vom pune la pereche ,sa zicem , 10 cupluri,din care nu ne va interesa puii lor ( ei vor deveni “doici” ) dar suport pentru a reproduce femela cuplului respectiv ,cu acel mascul de care este vorbire !
Ca in fiecare sezon nou de primavara ,in care punem la pereche si acesti porumbei ( in special acele femele ) ,vor fi hranite cu cel putin doua saptamani innainte de planificare, cu mancare buna , cu suplimente minerale ,in vederea formarii ouatului, in asa fel ca femelele sa fie apte si dornice pentru pereche !
Nu trebuie sa va grabiti ,daca iarna este lunga si afara ,chiar daca este primavara ,vremea este inca rece ( se stie ca daca afara este inca frig ,femelele ,inca nu vor sa se imperecheze si atunci nici nu depun ouale toate in acelasi timp ,existand mari decalaje intre fiecare pereche programata !
Dupa ce ne-am asigurat ca putem sa incepem imperecherile , aclimatizam perechile in boxa fiecarui mascul “doica ” , doua …trei zile ,innainte de ai lasa impreuna . 

( prima data coboram despartitorul de mijloc ) 

( “apoi coboram fateta stanga” ) 

( “dupa aceea coboram fatera dreapta” ) ( ” cu fatetele date jos si mijlocul despartitor ,introducem perechea , unul sta in dreapta si unul in stanga ” ) 

Am spus ca ii punem la pereche ,nu ii imperechem !!!In primele 2…3 zile ,boxa este despartita in doua, masculul ” doica ” intr-o parte si femela pe care dorim sa o punem la pereche cu acel mascul ALFA,in cealalt parte, cu posibilitatea sa se vada intre ei, iar fateta din fata ,lasata jos ( inchisa ) .
Cand s-au aclimatizat si nu este riscul ca masculul ” doica ” sa o bata , desfacem despartitorul ,sa fie spatiu mai larg in lungime, dar acum coboram plafonul boxei ,cu un placaj, fixat provizoriu pe lateral , sa ramana stabil , 20 …22 cm.,in asa fel ,cand ii lasam impreuna ,masculul ” doica ” sa nu poata sa se urce pe femela .! ( cu fatele ridicate sus ,vom adapta un tavan fals ,pe care-l coboram la inaltimea de 20..22 cm.si-l vom fixa in asa fel sa putem sa inchidem din nou fatetele din fata si departitorul din mijloc ,sa ramana ridicat) 
In boxa se va pune un cuibar ,in care masculul cheama femela ,fara a avea posibilitatea sa se urce pe ea ,in vederea calcatului.Important este, sa separam inaltimea boxei la dimensiunea dorita !
Avem deacum 10 perechi ,asa cum am spus mai sus , unde masculul ” doica ” “NU” poate sa faca nimic femelei ca si Eunucul!
Dupa ce s-au acomodat ,dand impresia ca ambii parteneri se doresc prin despartitor ,scoatem perechea afara ,ridicam despartitorul si montam repede plafonul fals la inaltimea in care masculul un poate sa se urce pe femela ( 20 ..22 cm.)
Daca totul decurge bine ,fara ca masculul sa o bata ,vom baga si un cuibar inauntru , ca perechea sa fie stimulata mai mult . Ca sa ne asiguram ca ambii parteneri o sa manance seminte si grit si sa bea apa, vom elibera toate femelele din toate compartimentele ,masculii ramanand inca inchisi in noua improvizatie a boxei.
Dupa ce au mancat si baut apa si s-au si curatat intestinal ,le vom prinde si le vom introduce la loc pe fiecare la boxa si masculul stabilit .
Acum va veni si randul masculilor sa fie eliberati ,in vederea curatirii intestinale de excremente ,a hranei si adapatului ,urmand dupa aceea sa-i introducem la locul lor din boxa . Acest procedeu ,este bine sa-l facem de doua ori / zi ,dimineata si seara .Regula eliberarii ,o stabiliti voi , dar cu conditia sa nu fie scapat vre-un mascul ,sau femela ,in ordinea care o faceti !
Coboram la masculul ALFA ,zilnic 4…5 femele, intaratate si dornice sa fie calcate ,consecutiv in fiecare zii pentru inperechere,dupa care se pune la locul lor langa masculul impotent( doica ) ! Dupa ce femelele depun ouale,se scoate placajul,cartonul etc. si incepe clocitul oualelor de catre perechea fericita in mod natural ,in care masculul “doica ” nici nu stie ca nu sunt ouale fecundate de el !
Este bine ,ca sa nu ratam clocitul , e bine sa folosim pasari trecute de 2 ani ,care au experienta clocitului si al hranirii puilor !

In acest fel ,poti sa-ti formezi un nucleu ,dintr-un singur mascul intemeietor ,pe care l-am notat cu ALFA , cu mai multe femele pe care le notam cu cate o cifra :1;2;3;4;5 s.m.d.
In continuare cum procedati ? – fiecare imperechere a mascului ALFA cu cate o femela ,ne va da un produs ,pe care ii vom nota cu o litere.
Exemplu pentru primul pas:
– masculul Alfa + femela 1 = produsul A
– masculul ALFA + femela 2 = produsul B,
– masculul ALFA + femela 3 = produsul C
– masculul ALFA + femela 4 = produsul D
– masculul ALFA + femela 5 = produsul E
…si asa mai departe …..
Pasul al doilea : – Imperechiati produsul”A” cu produsul “B” si obtineti un nou produs – X
– Imperechiati produsul”C” cu produsul “D” si obtineti un nou produs – Y
– Imperechiati produsul”E” cu produsul “G” si obtineti un nou produs – Z
…si asa mai departe…..Imperecherile ,le puteti face cum doriti ,eu am dat numai un exemplu,dar trebuie respectat anumite criterii ,in care sa fie asemanare intre produsi ( aripa ,osatura ,muschi, marime ,forma ….), pentru a obtine o linie uniforma .
Pasul al treilea :
Imperechiati masculul ALFA cu noul produs “X”;”Y”;”Z”s.m.d…, ele sa fie cele mai bune zburatoare femele si cu certitudine ,veti obtine o familie de porumbei care ar trebui sa intruneasca multe din calitatile seniorului performant.!
(verificati fiecare pas cu cosul)
Avantajul acestei metode ,este ca perechea respectiva ( fac referire la masculul”doica ” si femela din care am reprodus cu masculul ALFA) ,dupa ce a scos si crescut primul rand de pui ,ei pot ramane impreuna ca pereche ,ori la natural ,ori la vaduvie si pot sa participe la concurs in acel an !Iar masculul ALFA , se poate trece la matca ,dandu-i o alta femela care este oprita si ea la matca !
Majoritatea crescatorilor de porumbei voiajori ,au auzit ca consangvinizarea poate conduce la manifestarea (dezvoltarea) genelor recesive. Incrucisarea, de asemenea, le ofera ocazia de a se induce singuri in eroare. De cate ori nu ai auzit afirmatia :Eu imperechez, urmarind performanta !? Ei bine, acest tip de abordare este una a perpetuarii sperantei de a obtine ceva bun – cand in realitate acesti crescatori nu fac altceva decat sa perpetueze caracteristicile indezirabile la porumbei. Totdeauna trebuie sa nu scapi din vedere ca actiunea de consangvinizarea favorizeaza producerea homozigotilor, iar daca criteriile de selectie sunt iscusite, aceasta metoda va conduce la imbunatatirea caracteristicilor familiei de porumbei.
In schimb, incrucisarea ofera exact efectele inverse. La acest punct de vedere nu trebuie omis faptul ca consangvinizarea are si ea un sfarsit. Este un instrument care se foloseste cu scopul fixarii la o familie de porumbei a genelor dezirabile sau indezirabile prin aducerea genelor la conditia homozigota. Iar daca crescatorul nu stie sa aleaga perechile de reproductie, atunci aceste caracteristici indezirabile se vor accentua. In opinia multor crescatori recunoscuti din trecut, o familie consangvina poate fi purificata, iar in acest caz puii ar arata, in aparenta, aproape identic, la fel de buni zburatori si ar fi pasari de reproductie reusite. In plus, o asemenea familie s-ar preta foarte bine la incrucisari din cauza faptului ca este homozigota.
Dacă vrem să ne fondăm propria rasă sau linie, atunci consangvinizarea este solutia de care avem nevoie.
Consangvinizarea fixează calitătile dar si defectele unui porumbel. Pentru asta trebuie avută grijă la selectia porumbeilor.
Pentru consangvinizare se selectează porumbeii cel mai bine dezvoltati, cei mai sănătosi,intr-un cuvant , CEI MAI BUNI- din toate punctele de vedere vizibile !
Aceasta este doar o metodă, rezultatele vor fi în functie de cum este ea folosită. Pentru asta trebuie sa stim două lucruri:
Consangvinizarea trebuie efectuată doar cu păsări de calitatea I. Dacă consangvinizezi păsări medii, vei dezvolta o linie care va reproduce doar păsări medii ceea ce nu este rezultatul scontat.
Al doilea lucru ce trebuie stiut este că trebuie să ne impunem o limită. A se evita consangvinizarea după mai mult de 6 – 7 generatii.
Consangvinizarea a avut si intotdeauna va constitui o cheie in toate progresele care se vor obtine vis-a-vis de obtinerea unei calitati mai bune.In opinia celor mai multi crescatori de astazi, nu exista nici o diferenta intre consangvinizare si imperecherea pe linie.
Imperecherea pe linie,reprezinta si ea o imperecherea intr-un anumit grad de consangvinitate.
Scopul nostru, este acela de a obtine un anumit nivel de perfectie in limitele liniei pure cu toate ca la linia pura se ajunge dupa foarte multe generatii de lucru.
Ceea nu trebuie sa nu uiti este ca “MAJORITATEA CRESCATORILOR DE PORUMBEI VOIAJORI” niciodata nu stiu sa progreseze de la mai putina ordine la mai multa, ci intotdeauna de la ordine la dezordine.!
În momentul în care, în sfarsit, detineti proprii porumbei de o calitate suficient de buna, urmatoarea provocare este de a vă pastra această calitate. Cu atat mai bine daca reusiti să vă îmbuntatiti aceasta calitate.Cu cat selectezi mai mult, castigi mai mult.O selectie strictă este importantă pentru a avea o rasă bună în viitor.!

 

Ultimile comentarii
  1. Adi 2 noiembrie 2017
    • Sava Gruescu 2 noiembrie 2017
  2. cristi 3 noiembrie 2017
  3. Sava Gruescu 4 noiembrie 2017

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții media sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de media sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Setările cookie pe acest website sunt setate astfel încât să vă ofere cea mai bună experiență posibilă.

Închide