O dezvoltare senzationala – Ad Schaerlaeckens

Cele mai mari evenimente columbofile din Belgia sunt doua concursuri nationale de la Bourges. Unul este organizat la sfarsitul lui mai (pasari batrane si yearlingi), si celalalt la sfarsitul lui august. Concursul din august este destinat puilor, pasarilor mature si yearlingilor. Concursul de la Bourges care a fost organizat in mai a fost unul fantastic. Nu numai datorita vremii nemaipomenite (senin si vant din fata), dar si datorita numarului foarte mare, enorm, aproape 49.000 de porumbei, fiind cu 18.000 mai multe pasari decat anul trecut. Singurul lucru negativ a fost ca vantul a fost putin mai mult dinspre Est asa ca columbofilii din partea de vest a tarii (Flandria) au dominat concursul national.In rest a fost o zi perfecta. O zi pentru pasari bune in  forma buna, mai specific, o cursa pentru masculii vaduvi. Cel putin asa spuneau in trecut unii, cand cerul era senin, vantul din fata si distantele mai mari.

IN TRECUT

Pana in 2000 se credea ca femele sunt intr-adevar sexul mai slab. Femele aveau o sansa sa concureze bine in vreme rea si in concursuri de 2 zile. Cel putin asta era opinia generala. „Fieneke” din Vervoort si „Paula” din Meyerau exceptiile. Asadar, foarte putine femele erau concurate la distante medii si in cursele de o zi. In Olanda acest lucru era diferit. In special in nord,  multi practicau asa numita vaduvie „dubla”, columbofilii concurand ambele sexe, pe cand in Belgia nici macar 10% din pasari concurate erau femele. Mai mult, femelele erau concurate intr-o competitie diferita pentru a le proteja de vaduvie si a le da o sansa sa performeze in propria competitie.

SECOLUL ACESTA

Totusi, lucrurile s-au schimbat dramatic la inceputul secolului. Din ce in ce mai multe pasari castigatoare erau femele, chiar si in concursurile nationale de o zi. Existau zvonuri ca acele femele castigatoare erau ajutate (impulsionate) cu lotiuni secrete care aveau efect doar pentru femele, dar binenteles era BS. KBDB si-a dat seama ce se intampla, acestia au decis sa ia masuri si dupa cativa ani au interzis organizarea separat competitii pentru femele de acum inainte.

S-a hotarat ca femele sa participe in aceeasi competitie cu masculii. Intre timp, din ce in ce mai multi campioni si-au dat seama si din ce in ce mai multi au inceput sa concureze femele, ceea ce a era de neimaginat in urma cu doar un deceniu. Prestigiosul concurs national de la Bourges din 2009, pe vreme grea si cu vant din fata, un concurs tipic cu vreme pentru masculii vaduvi ca sa castige, a fost dovada suprema ca vremurile se schimba intr-adevar.

BOURGES 2009

 

  • Vandenheede castiga locul 1 National, pasari mature cu o femela.
  • Acesta a castigat si locul 1 National yearlingi cu o femela, asa ca cele mai rapide pasari din 49.000 au fost femele. Dar asta nu e tot.
  • Cassert a castigat locul 5 si 6 National cu 2 femele.
  • Van Hove Uytterhoeven a castigat locul 1 Provincia Antwerp cu o femela.
  • Marcel Vercammen a castigat locul 2 Provincie cu o femela.
  • Rik Cools a castigat locul 1 Provincia Flandria cu o femela.
  • In aceeasi zi, Veenstra in Olanda a castigat un concurs NPO de la Ablis cu o femela si Hoogland a castigat Olrleans (15.000 de pasari) cu o femela.
  • Acestea sunt doar cateva din multele exemple.

Se parea ca si cum Louis Keirsmakers din Nijlen ar fi dat un semnal de alarma despre ce urma sa se intample, devreme ce a castigat cursa interprovinciala de la Vierzon, o saptamana inainte de Orleans, desemeni cu o femela. Tara era intr-o stare de soc dupa ce revistele au publicat rezultatele cu invingatorii.

Multi dintre invingatori erau femele. Cum a fost posibil aceasta in acesta vreme rea?

IN CONCLUZIE

Asa cum am spus, foarte putine femele erau concurate in trecut. Acestea trebuiau sa stea acasa si sa astepte masculii vaduvi de la concurs. Astazi tot mai multe femele sunt concurate.

Va trece mult pana cand majoritatea pasarilor concurate sa fie femele in loc de masculi?

Cine stie…

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.