O finala usor atipica pentru un columbodrom

Columbodromul Derby Arona Tenerife, din insulele Canare, un columbodrom uneori foarte dificil, sau mai bine zis un columbodrom care toaca porumbeii la inceput dar spre final este foarte bland cu ei.

Anul acesta a fost un an greu la Derby Arona Tenerife, prima etapa oficiala, primul soc, se pierd foarte multi porumbei, mai precis aproximativ 75% din porumbeii angajati la prima etapa. Prima etapa mai este numita si “survival race” (cursa supravietuirii), este numita asa deoarece porumbeii sunt pusi pentru prima data in fata primului lor test major, traversarea oceanului pe de prima insula.

Astazi vreau sa va vorbesc din  nou despre prietenul Paul Popovici, persoana cu care am deja o relatie de pretenie de mai bine de doi ani, Paul locuieste in Austria, dar zona in care sta nu ii permite sa practice sportul columbofil in adevaratul sens al cuvantului in special datorita pasarilor de prada. Prin urmare Paul Popovici impreuna cu prietenul sau Nelu Toader isi unesc fortele atat in cadrul columbodroamelor din Romania cat si din strainantate.

In finala columbodromului din Atlantic, cei doi reusesc sa aibe doi porumbei, unul Paul Popovici si al doilea in tandem Paul Popovici + Ioan Toader.

“Sambi” reuseste sa ocupe locul 58 in finala din 179 de porumbei, iar “Dax” reuseste sa soseaca al 51, la doar 1 minut si 32 de secunde fata de primul loc. Daca ne uitam pe sosiri vedem o finala in care sosesc foarte multi porumbei, iar norocosul castigator este de data aceata un porumbel belgian “Martha” al echipei Team Leyen-Segers-Paloma Racing. Putea fi oricare altul, nu vreau sa stirbesc in vreun fel sau altul meritul castigatorului, pana la urma a intrat primul in interiorul columbodromului, acestea sunt regulile.

Paul reuseste sa obtina cel mai bun coeficient reusit de un porumbel romanesc, dar si un loc 5 pe As General.

Anul acesta etapele au fost caracterizate de vant puternic din nord-nord est, si uneori nord-est; porumbeii au primit un oarecare ajutor eontru a ajunge la destinatie.

Vorbeam cu Paul si acesta era destul de dezamagit, deoarece, se astepta sa fie o finala mai disputata, in care porumbeii sa ajung unul cate unul nu in grupuri mari. Dar asta e viata in atlantic, uneori este ucigator de dureroasa, alteori parca mult prea usoara.

Faptul ca are cel mai bun porumbel romanesc la aceasta editie a columbodromului, si faptul ca reusise si locul 5 tot cu Sambi la AS, cel mai buni porumbei cu cele mai bune punctaje pe toate etapele fie de antrenament, fie oficiale l-au facut sa se simta mai bina, mai ales ca in ziua finalei Paul fusese operat la menisc.

Pentru Paul urmeaza o perioada de recuperare dar si o perioada in care se pregateste sa trimita mai multi porumbei in cadrul columbodroamelor din Romania: Columbodrom FCI Arad,  Columbodrom Corabia, Cajvana si paote si in alte locuri.

 

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “O finala usor atipica pentru un columbodrom

 1. Ala nu e columbodrom , e un fel de cacialma .
  La antrenament se pierd 10% din porumbei, iar la primul Hot sot după ce sînt activati ( atentie se plăteste pt activat) din 1500 p se pierd 1150 p la 100km?, mai fratilor! nu mai dati apa la moară .
  Plus cireasa de pe tort stiu din sursa sigura la cine a cîstiga acolo a primit bani abia după un an?

  1. Asa stiu si eu, vizavi de bani primiti…Plus de asta eu cred ca etapele de dupa prima unde s au pierdut 1150 porumbeii sunt ” magarite”
   Pai de la a doua etapa joaca cu 300 porumbeii, in finala avand 200 aproape.
   Foarte multi bani pentru un columbodrom de 2 lei . sustinut de bosorogi cu bani.
   La etapele care le fac, ar fi trebuit sa fie maxim 100 de euro de porumbel…

 2. Da soimul, unde e soimul, gata nu mai e.L au papat porumbeii.
  Cei care duc porumbeii la un asemenea columbodrom umbla doar dupa bani…ATAT .restul e pura prostie.Foarte bine le face.Eu nu le as da nici un ban..asa ca la caritas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.