O imperechere linistita – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Este destul de frig afara dar cu toate acestea majoritatea crescatorilor, in special in Belgia, si-au imperecheat porumbeii. Binenteles ca acest inseamna imperecherea lotului de reproductie dar sunt si destui zburatori imperecheati. Doar yearlingii (puii de 2016) care au fost zburati si in Septembrie s-ar pute sa nu fie pregatiti inca de imperechere. Atunci cand crescatorii zboara puii atat de tarziu, acestia prelungest zilele in august si septembrie prin mentinerea luminei (becurilor) aprinsa avand ca rezultat faptul ca naparlirea este intarziata in mod drastic. Dar, asa cum am zis, pentru ceilalti porumbei, 26 noiembrie este ziua “imperecherii” pentru majoritatea crescarilor cat si a porumbeilor, indiferent de vreme.

GASTON V D WOUWER

Azi se implinesc exact doi ani de cand am fost la Gaston van de Wouwers. Am stat in compartimentul de matca si eram surprins. Sunt doar doua zile de cand isi imperechease porumbeii si acestia aveau fiecare noxa lui. Nici macar o pereche inchisa in boxa, nici macar un porumbel care sa arate semen de bataie. Pareau ca statusera acolo tot timpul anului. Acest lucru arata cat de bun ingrijitor este Gaston. Doar crescatorii adevarati au atat de mult control.

Porumbeii care nu se vor imperechea si vor refuza sa accepte partenerul, porumbeii care nu se opresc din batai, mai multe oua sparte si alte lucruri asemanatoare sunt caracteristice crescatorilor care NU sunt buni ingrijitori. Cel mai bun mod de a pregati porumbeii de la matca este sa o faci pas cu pas.

PREGATIREA

Sunt convins ca un om ca si Gaston practicase ceea ce noi numim aici “voorparen” (pentru cupluri). Asta inseamna ca in inainte cu 10 zile de “ziua imperecherii” acetia sunt lasati sa se cunoasca pentru 2 – 3 zile. Doar ca sa vada cine e fiecare. In acest sens este foarte important sa le oferi masculilor boxa potrivita. Atunci cand un mascul obisnuia sa reproduca in coltul din stanga sus al crescatoriei atunci ar trebui sa ii oferi din nou aceeasi boxa din coltul din stanga sus. Daca o pasare obisnuia sa aibe boxa din dreapta jos din crescatorie in anii precedent, atunci noua lor boxa ar trebui sa fie tot dreapta jos. In acest fel vei putea sa previi multe dureri de cap mai tarziu, in acest fel porumbeii vor accepta mai usor boxa. Porumbeii care nu accepta noua boxa sau nu vor sa se imperecheze sunt o adevarata durere de cap.

gastonvdwouweritegem_220209_051

Gaston v d Wouwer

PAS CU PAS

Asadar primul pas prin care sa ai o imperechere de success este sa faci zilele mai lungi. Ar trebui sa incepi cu aproximativ 10 pana la 14 zile inainte ca pasarile sa fie puse in pereche. Astfel pasarile au impresia ca primavara se apropie. Amintiti-va de psarile din salbaticie. Cand temperaturile cresc (uneori) in decembrie sau ianuarie nu simt nevoia de a se imperechea, dar simt cand zilele devin mai lungi pe la mijlocul lui februarie saub mai tarziu, indiferent cat de frig este.

Imperecherea porumbeilor nu functioneaza daca o faci in mod natural in zilele scurte asa cum sunt in Olanda si Belgia in mijlocul iernii.

PASI URMATORI

Atunci cand le dai masculilor partenerele lor nu este folositor sa le dai si cuibarele atunci, de vreme ce acestia vor sta doar. Este mai bine sa le dai cuibarul peste 2-3 zile. Din nou peste 2 – 3 zile acest cuibar este inlocuit cu un alt cuibar, ultimul. Acest cuibar este infasurat in ziar (hartie) dar totusi inca mai arunc niste paie pe podea. Ziarul din jurul cuibarului este suficient de bun pentru a preteja ouale dar zborul in boxa si iar jos de zeci de ori nu poate sa fie decat benefic. Odata clocind ouale astfel de porumbei nu vor mai gresi usor boxa.

PERFECTIONISTUL

Intorcandu-ne iar la v d Wouwer: eu am mentionat ca acesta este un perfectionist. Fiecare boxa are un numar si o culoare speciala. Porumbeii au niste clipsuri (inele) cu un numar si o culoare speciala de asemenea, iar acestia sunt potriviti cu boxa. Ca sa fiu mai clar: boxa verde cu numarul 1 apartine unui mascul ci femela care au la picior clipsuri verzi cu numarul 1.

In boxa vopsita in rosu cu numarul 8 se afla un mascul si o femela cu clipsuri rosii si numarul 8. Foarte convenabil pentru crescatori ca si mine ale carui pasari sunt majoritar de culoare albastra.

DESTUL ESTE DESTUL

Foarte multi crescatori vor sa puna PRIMELE oua ale reproducatorilor favorite sub porumbeii de la lotul de zbor sau sub porumbeii pe post de doici astfel incat sa reproduca mai multi pui, eventual cu un alt partener. Daca vrei sa faci sit u asa, sa ai grija ca reproducatorii sa depuna ouale in acelas timp cu porumbeii doci sau …INAINTE! Daca reproducatorii depun ouale primii poti sa le iei de la ei. Acest lucru se poate face dupa 3 ore de la depunerea celui de-al doilea ou. Aceste oua pe care le-ailuat si pe care vrei sa le pui sub alti porumbei pot sa stea o saptamana fara sa fie clicite, cu conditia ca sa le intorci de doua ori pe zi si sa le tii la temperaturi nu prea mari nici pre amici. Intre 6 si 16 grade celsius, este ideal.

brschotel-in-papiermet-broedende-duifjh32e

INSEMANTAREA ARTIFICIALA

Dar despre  insemintarea artificiala? Din punct de vedere commercial este bine sa ai mai multi pui din acelas mascul intr-o perioada de timp scurta. Dar… pentru alte motive am dubiile mele. Prea multi crescatori care au avut un super porumbel nu au fost la fel de buni zburatori sau nu au avut multi pui din super porumbelul respectiv in crescatoria lor cu ajutorul insemantarii artificiale. Acest lucru conteaza si in asa numitul “sistem taur”. Nu este o problema sa iei ouale de sub pereche, dar… odata este indeajuns. Pentru mult prea multi crescatori, acest “sistem taur” a fost o dezamagiere enorma. Prin urmare acestia prefera metoda naturala. Precum o faceau in zilele de odinioara.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “O imperechere linistita – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Exact cum spuneam la subiectul referitor la zborurile comune pui cu maturi, nu caldura este importanta ci lumina pentru a scoate pui iarna.
    In articol mai este punctat un lucru interesant, ” Atunci cand crescatorii zboara puii atat de tarziu, acestia prelungesc zilele in august si septembrie prin mentinerea luminei (becurilor) aprinsa avand ca rezultat faptul ca naparlirea este intarziata in mod drastic.”, prelungirea se poate face inca din 22 iunie cand incepe sa scada ziua.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.