O toamna prelungita

Anul acesta a fost un an al exceptiilor, ploi multe in primavara si inceput de vara. Toamna prelungita si in luna noiembrie, temperaturi de peste 20 de grade, si in unele zile temperaturi de peste 12-14 grade noaptea.

Toate aceste schimbari, in special umiditatea au un efect asupra porumbeilor, ies din forma, se schimba gainatul (devine mai moale) si asa ma departe.

Columbofilii care performeaza an de an, nu doar ca au material genetic de calitate, dar detin niste crescatorii care ajuta porumbeii sa aibe o stare generala de sanatate excelenta. Cand le faceti cate-o vizita unor astfel de columbofili, fiti atenti la aerisiri, daca au sau nu gratare, cauta sa estimezi si al ce inaltime sunt pozitioante gratarele, afla cat de des face curatenie, si multe alte mici detalii care pana la urma fac diferenta.

Sa ajungi sa ai o crescatorie care lucreaza corect, este nevoie de mult timp, uneori de putina sansa, si probabil si de pozitionare ma refer ca si locatie si ca orientare spre soare. Vezi care sunt vanturile predominante si asa sa iti amplasezi crescatoria.

Ma tot bate gandul ca ar trebui sa realizez un sistem de ventilatie mecanic, adica un sistem care sa introduca aerul si pe care sa-l scoata. Citeam zilele astea un articol scris de Steven van Breemen despre ventilatia mecanica, acesta enumera cateva din beneficiile unui sistem de ventilatie bine relizat:

  1. Indiferent de cat de multi porumbei erau in adapost, toate semnele de probleme respiratorii au disparut.
  2. An de an, porumbeii au avut o naparlire perfecta, iar pierderea penelor de jos a fost super tot timpul anului.
  3. Culoarea ciocurilor era mult mai alba in comparatie cu ceilalti ani.
  4. Viteza de recuperare dupa o etapa s-a imbunatatit.

In momentul in care stii ca ai reusit sa ai o crescatorie in care porumbeii sa se simta bine si care sa iti mentina porumbeii sanatosi, cred ca atunci este momentul sa aduci porumbeii de calitate, pana atunci concentreza-te sa faci acele modificari in crescatorie care sa iti aduca succesul mult cautat in sportul columbofil.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.