O usurare – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Sunt cateva lucruri pe care nu le suport. Unul dintre ele este sa astept. Fie ca e vorba de un blocaj in trafic sau la dentist. Gasesc ca este o pierdere de timp. Conducatorii auto lenti pe benzile rapide de pe autostrazi ma irita la culme si inca ceva, este un dezastru absolut sa particip la dansuri. Vai de mine, stateam mai mult prin toalete in timpul dansurilor. Un alt lucru pe care nu-l support este acela cand crescatorii cu experienta ii pun pe incepatori pe o pista gresita, trist, acest lucru se intampla destul de des in sportul columbofil.

NEADEVARAT

Se spune ca poti sa-ti iei gandul de la a fi un crescator de succes daca nu ai mult timp si bani la dispozitie. In special bani, se spune ca distruge sportul columbofil. In mod cert nu este adevarat. Eu consider ca “ avea multi bani” este un DEZAVANTAJ pentru cineva cu ambitie.

  • Avand “multi bani” esti mai putin atent atunci cand cumperi ceva.
  • Avand “mai putin bani” nu esti tentat sa mergi sa cumperi de la crescatori cu nume faimoase, cu linii de porumbeii si pedigree.
  • Avand bani putini este mai dur in selectia porumbeilor

Ultimul punct are o importanta enorma.

Campionii pot fi enorm de diferiti, dar un singur lucru au in comun. Fara vreo exceptie, acestia isi selecteaza foarte strict porumbeii.

20160907_163408

IMPORTANT

Campionii adevarati scot afara porumbeii care au fost testati si care nu au dovedit ca sunt destul de buni, porumbei care in alte crescatorii sunt pusi la lotul de reproductie. Am deviat putin. Ceea ce vreau sa spun, ca este posibil sa ajungi la porumbei buni, fara ca sa fii nevoit sa platesti multi bani sau sa iti petreci o jumatate de zi ca sa vizitezi crescatorii.

In urma cu mult timp de exemplu, parteneriatul Smits a castigat doua semi nationale de la Chateauroux si de la Bourges, adevarate clasice in acele zile, in intervalul a doua saptamani si impotriva “cremei” din Zeeland, Brabant de Vest si Brabant de Centru. Unul din porumbeii castigatori a fost cumparat cu bani putini prin achizitionarea unui cupon (bon), iar celalalt poprumbel castigator a fost primit de la un coleg de club. Dar asta nu e tot. M-am dus in vizita la acesti castigatori si am fost surprins cand am intrat in crescatorie.

Crescatoria mea este mult mai luxoasa, in comparatie cu crescatoria lor, a mea are cel putin cinci stele. Datorita faptului ca acestia nu au timp, nu fac curat in crescatorie, si nu se duc niciodata cu porumbeii la antrenament.

NONSENS

Crescatori ca si Smits nu trebuie intrebati de pana sapte, de penele de la axila, cand cade prima pana, de talpile albe, penele din coada, pana interioara mai scurta, corelarea cercului din ochi si asa mai departe. Nu sunt oare marii campioni cei care spun ca nu stiu nimic despre porumbei?

Incepatorii, in mod special, nu ar trebui sa se lase influentati de tot ce se scrie si aud, deoarece acestia ar incepe sa caute in locuri unde nu ar trebui. Sportul columbofil nu este atat de dificil.

Reproduceti mult, concurati mult si o foarte stricta selectie avand ca baza sanatatea si realizarile porumbeilor este singura cale inainte.

Calea spre inapoi este sa crezi in secrete care nu exista si in medicamente pentru a zbura mai bine. Diferenta dintre un porumbel bun si unul rau este in a se orienta bine (a avea sensul directiei), sau cu alte cuvinte sa ai o busola buna. Testarea simtului de orientare nu se poate face uitandu-te la pana sapte, la picioare albe sau penele din zona axila.

Si DACA un porumbel poate zbura mai repede decat un altul, un lucru pe care eu nu-l cred, atunci care este valoarea unui porumbel super care este prea prost sa aleaga calea cea mai scurta spre casa?

Crescatorii care odata au concurat foarte bine dar acre apoi au scazut cunosc cele de mai sus. In zilele lor de glorie erau si ei suspectati ca au secrete, pana cand nu aumai avut porumbei atat de buni, iar odata cu disparitia porumbeilor au disparut si cunostintele si secretele lor. Porumbeii buni sunt ceea ce ai nevoie!

Iar porumbeii buni pot si obtinuti fie ca si cadou, fie sa-i cumperi sau pur si simplu sa-i gasesti.

O familie buna de porumbei este cu totul altceva, nu o poti primi ca si cadou, nu o poti cumpara, ci va trebui sa o construiesti.

Ceea ce am vrust sa spun a fost demonstrat de porumbelul meu “Lichte” si de fratele sau de cuib. Era greu sa-i deosebesti unul de celalalt, aceeasi culoare, aceeasi aripa, aceeasi constructie si aceeasi origine. Trebuia sa mauit la inel ca sa-i deosebesc, dar in timpul concursurilor diferenta era enorma. Lichte era un invingator; iar fratele sau doar un porumbel ce clasa, si nici macar sa claseze. “Atunci cand fratele unui porumbel bun nu reuseste sa obtina si el rezultate bune, atunci acesta este un bun reproducator”, ar putea unii sa te faca crezi.

Fiti seriosi. Pe ce dovezi se bazeaza aceasta afirmatie?

Am reprodus din ambii porumbei si puii din “Broer Lichte” nu erau buni de nimic, iar puii din Lichte, au fost la fel. Mai tarziu, i-am imperecheat pe amandoi au alte femele. Din zburator, Lichte, am reprodus un porumbel bun. Iar din fratele sau, care ar fi trebui sa fie el un bun reproducator, am continuat sa reproduca pui slab calitativ.

Nu-l mai am pe “Broer Lichte”. Ce mai usurare. Asta inseamna ca ar trebui sa reproduc doar din cei mai buni zburator?

NIMIC nu este mai departe de adevar.  Ai nevoie sa fii norocos. Si ar trebui sa faci ceea ce fac campionii: reprodu mult, concureaza ,ult si fa o selectie stricta.

Sau cu alte cuvinte: Scoate afara pe cei slabi, vinde pe cei buni, si pastreaza pe cei super.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

jordisignature

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.