Oamenii, Porumbeii si Maimutele – Ad Schaerlaeckens (partea a treia)

In prima si a doua parte, am vazut ca porumbeilor le plac sa fie impreuna si sa stea impreuna, dar pentru ca noi organizam concursuri cu ei, porumbeii trebuie sa se rupa de grup pentru a a ajunge acasa si acest lucru poate genera probleme.

Calitati precum orientarea si incredere de sine, pentru a parasii stolul si zborul de unul singura catre casa, sunt importante in timpul concursurilor. Mult mai important decat sa zboare mai repede decat ceilalti.

Unii porumbei au aceste calitati in genele lor in timp ce alti nu le au deloc. Intrebarea se pune: suntem dependent in totalitate de aceste gene? Cu alte cuvinete, putem dezvolta abilitati precum orientarea si increderea in sine, pentru ca porumbelul sa beneficieze de ele  in timpul curselor. Raspunsul ar putea fi, sa-I antrenam intensiv, exact cum trebuie sa ne antrenam pentru ceva ce necesita indemanare. Lucru care ne face sa ne clatinam.

Antrenamentul

Multi columbofili straini depun destul de mult efort in antrenarea pasarilor intre doua concursuri.

Iar cine nu face la fel nu pot face fata competitiei. In Algarve (Portugalia), Vargues a inceput sportul columbofil in urma cu cinci ani. Acest proprietar de restaurante si baruri a cheltuit aproximativ 3 milioane de euro pe porumbei, toti achizitionati din Belgia. Englezii, si in special americanii isi cumpara porumbeii din Olanda, portughezii insa din Belgia.

Nu-mi vine sa cred ca a cheltuit 3 milioane de euro pe porumbei, iar faptul ca a cheltuit acesti bani este un fapt real.

Iar in 2008, aproape trei ani mai tarziu, Vargues a devenit campion national la demifond in Portugalia. Dovedeste acest lucru ca poti cumpara succesul, ca nu trebuie sa fii un columbofil bun cand ai bani? Acest lucru nu este simplu.

Inainte, Vargues, a avut succes si cu caii de curse si caini. Dupa spusele lui, Vargues, el a devenit campion datorita pasarilor de calitate achizitionate, a avea inclinatie (afinitate) si sa-ti placa animalele, si mai presus de toate … foarte multe antrenamente. Oamenii au nevoie de antrenamente pentru a avea rezultate; se aplica la fel si cailor, cainilor, delfinilor si asa mai departe.

De ce ar fi diferit in cazul porumbeilor? Spunea el.

O data pe saptamana isi duce porumbeii la 150 de km pentru antrenament. Aparent cu succes. Vargues ma face sa ma gandesc la un alt columbofil ungur Grampsh. Acesta fusese intotdeauna in top, apoi s-a retras, in 2009 si-a dus porumbeii la antrenamente de 150 de km de doua ori pe saptamana, si a castigat tot.

Sa-i antrenam apoi?

Este obligatoriu sa antrenam pasarile intensiv cu masina?

Din fericire nu este necesar.

Daca ar trebui sa facem antrenamente de doua ori pe saptamana in fiecare saptamana, atunci jumatate dintre columbofili ar renunta la sportul columbofil.

Ganditi-va la traficul pe care l-am crea si la toti columbofilii care au o slujba. Si sunt multi care pot subscrie la acest fapt. Datorita dorintei de a obtine rezultate au facut foarte multe pentru a practica sportul columbofil, incluzand foarte multe antrenamente cu masina, dar majoritatea au incetat sa le mai faca. Pentru ca nu reusit sa vada vreu efect din aceste antrenamente., dar… Vorbim de pasari batrane. De ce antrenamentele cu masina functioneaza in alte tari si nu in Olanda si Belgia sau mult mai putin. In nicio tara, porumbeii nu au parte de curse peste campii ca si aici in Olanda. In alte tari porumbeii trebuie sa se rupa de stol si sa zboare peste dealuri si munti, lacuri. Si aparent porumbeii pot fi antrenati sa ia decizii bune in astfel de situatii. Sa faci antrenamente cu masina pentru tineri este o cu totul alta poveste.

Fapte

Luati ca si exemplu Stickers-Donckers.

Dupa cum ii vad eu, ei sunt cei mai buni la cursele de viteza din Belgia, in special cu porumbeii tineri. Sunt invincibili. Aproape toti columbofii doresc sa participe in curse unde competitia este acerba. Dar Stickers-Donckers chiar isi doresc competitori puternici, unul este Tienverbond din Antwerp. Nimeni nu a castigat atat de ,multe premii, iar procentajul lor este ametitor. Sunt oare porumbeii lor atat de superiori pe cat ne lasa performantele lor sa credem? Nu este niciun dubiu ca pasarile lor sunt de calitate, dar mai este ceva.

Sincer

Sa castigi locurile 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11etc. intr-o cursa situata la 50 de km de Vilvoorde, asa cum au facut-o ei, nu se datoreaza numai calitatii pasarilor. Esre mult mai mult de-atat, iar acesti campioni stiu foarte bine. Cu sinceritate ei spun ca fac multe antrenamente cu masina pentru pasarile tinere. Prin urmare, cred ca o combinatie intre cele doua este cheia succesului, multe antrenamente si pasarile bune. Rezultatele lor cu pasarile mature arata calitatea ca factor definitoriu, ia r antrenamentele sunt mai putin importante.

Din Limburg

Jos G locuieste in Limburg, Olanda. Concureaza foarte bine la cursele de distanta si frica cea mai mare este sa-si piarada tinerii. Astfel el nu antreneaza tinerii. Sunt concurati direct, astfel nu are pierderi in randul tinerilor. Dar nu obtine prea multe cu ei, doar cate-o exceptie din cand in cand.  Dar acesti tineri vor dovedi mai tarziu daca au calitate ca si pasari mature. Nu-mi sta in fire sa ofensez, prin urmare nu voi da nume, dar credeti-ma pe cuvant ca toti cei care spun ca au rezultate de top cu tineri (yearlingi) care nu au fost antrenati nu sunt super campioni ci super mincinosi.

Nu vorbesc de cursele lungi ci despre cei care au rezultate de top in special in cursele de inceput cu tinerii, care binenteles sunt curse de viteza. Dupa cateva curse, cand si ceilalti porumbei au acumulat experienta, avantajul antrenamentelor dispare.

Dovada

In Tilburg, Turnhout si in alte regiuni din Belgia “tardivii” au curse pe cont propriu. Vara sunt lansati impreuna cu cei mai maturi, tineri mai experimentati, iar rezultate arata ca diferentele sunt “dureroase”. Unora le ia 6 minute sa completeze fisa cu rezultate ale tinerilor cu “sosiri normale”, iar tardivii din vara au nevoie de jumatate de ora, o ora sau chiar mai mult.Trageti singuri concluziile.

Prin urmare

Prin urmare, daca cursele cu tineri sunt importante pentru tine, atunci antreneaza-i. Distantele nutrebuie sa fie toate mari, pana la 35 de km sunt destui, dar poti fi dejavantajat de psaraile tinere care nu au fost antrenate destul. Daca totusi nu reusesti sa le antenezi? Au fost la curse cu distante mai mari sau impreuna cu pasarile mature. Atunci batalia cu pasarile tinere este pierduta inainte de a incepe.

Acesti campioni aupsari de foarte buna calitate, dupa cum am spus mai devreme. Intotdeauna ai nevoie de pasari de caliatate, idiferent de cursa, fie curse de 50 k si 1000 km, cu vant din spate sau din fata.

Acesti columbofili olandezi care sustin ca succesul lor la cursele de distanta este datorat antrenamentelor de 300 km?

Nu stiu.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.